Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERA KOJA MNOGE ZBUNJUJE

Što je zapravo samoizolacija i kako se provodi

Samoizolacija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
29.03.2020.
u 23:40

Samoizolacija se propisuje i ljudima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom

S prvim slučajem koronavirusa u Hrvatskoj, prije 29 dana, u javnost je ušao termin samoizolacije koji se potom sljedećih dana više puta morao tumačiti, a mnoge i danas zbunjuje što u praksi znači ova mjera. Znači 14 dana boravka u kući, odakle je izlazak, prema podacima sa stranice Stožera o koronavirusu, moguć samo u krajnjoj nuždi.

– Kada uđete u samoizolaciju, dužni ste se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine – stoji o samoizolaciji u kojoj je u Hrvatskoj više od deset tisuća ljudi.

Ta je epidemiološka mjera propisana i svakom državljaninu koji je prelazio granicu od 16. ožujka dok su ostali putnici, stranci, ako su na proputovanju u nas dobili epidemiološki nadzor. Značilo je to da su se ako dobiju simptome koronavirusa trebali javiti epidemiologu na području na kojem borave.

VIDEO: Kako izgleda testiranje na koronavirus?

Kategorija pak samoizolacije s tim je datumom državljanima koji su ulazili u zemlju te koji su se iz niza zemalja vratili unazad 14 dana postala je obveza. Značilo je to da moraju ostati u kući, mjeriti si ujutro i navečer temperaturu, redovito prati ruke, čistiti i provjetravati prostor u kojem borave, koristiti zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo, biti u odvojenoj sobi, a kupaonicu koristiti također odvojeno. Manje-više slično djeluje opis samoizolacije i u drugim državama, ali je razlika u tomu kada se ta mjera nekomu propisuje.

Osim “putnika”, samoizolacija slijedi i onima koji su bili u kontaktu s koronavirus pozitivnom osobom, što nije svugdje praksa. Uostalom, u nekim državama samoizolacija ne znači apsolutnu zabranu izlaska iz kuće, štoviše primjerice Irska, Velika Britanija, Novi Zeland preporučuju ljudima u samoizolaciji da izađu van radi tjelovježbe, uz napomenu da drže razmak od drugih dva metra. U nas je u zadnje vrijeme počela kontrola poštivanja samoizolacije te sankcioniranje prekršitelja.

Samoizolacija
1/8

Postoji pri tomu i kategorija ljudi koji ni ne znaju da je netko s kim su u zadnjih dva tjedna bili u kontaktu u međuvremenu obolio od koronavirusa. Oboljele se tada ispituje o kontaktima kojima se pak propiše samoizolacija, što je teže izvedivo kada je oboljeli, primjerice, bio na nekom većem događanju. Uostalom i prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj jest mladić koji je bio na talijanskom stadionu, prvi slučaj liječnika u nas također liječnik koji je bio na većem događanju…

Samoizolacija je potom problem za ukućane jer je najmanja nužnost koja je tada potrebna slobodna, izdvojena soba u stanu/kući. Zabranjeno je dijeljenje posuđa, čaša, šalica, pribora za jelo, posteljine, kupaonice itd. Ljudima u samoizolaciji ili pak onima kod kojih je dokazan koronavirus, ali su im simptomi takvi da im je određeno kućno liječenje, savjetuje se da kupaonicu koriste nakon svih ukućana i potom je dobro očiste. Oboljeli ili onaj u samoizolaciji za kojeg se još ne zna ima li koronavirus, trebaju jesti u svojoj sobi, ne kuhati za druge i ne koristiti zajedničke prostorije, boraviti zatvoreni u jednoj sobi koju provjetravaju...

Ako razviju simptome koronavirusa, poziva se liječnika ili dežurnog epidemiologa za daljnje upute, odnosno o dogovoru za testiranje, praksa je u nas.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:03 30.03.2020.

Neki se pridržavaju samoizolacije i borave sami u stanu ali onda pametnjaković naruči dostavu i plaća kešom te tako dolazi u socijalni kontakt sa jadnim dostavljačem koji ništa ne zna a radi za kikiriki i bez ikakve zaštite ako si nije sam nabavio...unatoč tome nema prekršaja samoizolacije jer pametnjaković nije napustio stan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije