Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugačije ratovanje

Što je to hibridni rat i vodi li se on u Hrvatskoj?

Otvoreno
Foto: screenshot HRT
27.11.2017.
u 23:52

Vlatko Cvrtila smatra da se više radi o hibridnom djelovanju nego ratovanju – djelovanju preko medija, lažne vijesti, dezinformacije i slično

Državni tajnik u MUP-u Robert Kopal, stručnjak za sigurnost i dekan Veleučilišta VERN Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i obrambenu politiku Marinko Ogorec i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan u večerašnjoj emisiji Otvoreno razgovarali su o hibridnom ratu.

No, što je to zapravo hibridni rat odgovorio je Robert Kopal.

– Po jednima, to je korištenje propagande, dezinformacija, hakerskih napada i informacijskog ratovanja da bi se ostvario neki politički, ekonomski i drugi ciljevima. Po drugima to je osmišljen, nadziran i centraliziran skup aktivnosti, otvoren ili prikriven, s kombinacijom vojnog i nevojnog djelovanja. Treća definicija je da je to kombinacija specijalnog rata i korištenja interneta – rekao je on.

– Političari danas govore o hibridnom ratu jer je to pomodno – kaže pak Krešimir Macan.

Vlatko Cvrtila smatra da se više radi o hibridnom djelovanju nego ratovanju – djelovanju preko medija, lažne vijesti, dezinformacije i slično. Hibridno djelovanje uvijek ima strateške ciljeve stvaranja utjecaja ili preusmjeravanja političkih procesa, kaže on.

Marinko Ogorec objasnio je pak da se hibridni rat vodi tako da postoje određeni dezinformacijski sustavi koji šire sumnje i na taj način ostvaruju određene ciljeve.

Komentara 74

Avatar tetina
tetina
00:36 28.11.2017.

Samo politički slijepac ne vidi da se vodi kampanja protiv Hrvatske i to protiv njenog vrha, predsjednice države, predsjednika vlade, ministra gospodarstva,ministra financija, obrane i svih onih, koji rade u interesu Hrvatske.One koji čine štetu nitko ne napada da pačeče ih ohrabruje u tom činjenju !Na red je kako vidimo došao i Ministar obrane I Predsjednica

GV
golub Vaso
07:08 28.11.2017.

mainstrem mediji najviše lazu i manipuliraju , ali to napisati nećete

U1
ursus_1212
07:48 28.11.2017.

Dejan Jović je jedan primjer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije