Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Kopal

Što je to 'crni labud', kojeg je spomenuo HDZ-ov analitičar?

Robert Kopal
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
27.05.2019.
u 10:34

Teoriju crnog labuda osmislio je Nassim Nicholas Taleb, sjajni libanonski ekonomist i poduzetnik nastojeći u svojoj knjizi objasniti kako se uspio obogatiti na burzi, a nikada nije propao...

Glavni HDZ-ov analitičar Robert Kopal vjerojatno je nehotice pomogao domaćem izdavaštvu knjiga. Govoreći o Crnom labudu zasigurno će podići interes za jednu knjigu koju su u domaćim knjižarama vjerojatno tražili samo ljubitelji vješto napisanog štiva o ekonomiji. Jer, upravo se o tome ponajprije radi iako se pojam ''crni labud'' može translatirati i na druga područja.

Teoriju crnog labuda osmislio je Nassim Nicholas Taleb, sjajni libanonski ekonomist i poduzetnik nastojeći u svojoj knjizi objasniti kako se uspio obogatiti na burzi, a nikada nije propao, za razliku od njegovih prijatelja koji su gubili milijarde. On, naime, računa da će se u nekom trenutku dogoditi nepredviđen događaj koji će burzu srušiti, a na tome će profitirati oni koji su se kladili na to da će dionice pasti umjesto da su igrali sigurnije pa uložili na nešto poput Applea ili sličnoga s malim, ali naizgled sigurnim prinosom.

Takva igra traži puno živaca i velike rezerve kapitala, ali jednom kada dobijete, I više ste nego bogat čovjek. No, to nas u našem kontekstu ne zanima previše.

Video – Prva reakcija Plenkovića nakon slabijeg izbornog rezultata za HDZ

 

Što je to 'crni labud'? Prvo, riječ je o nepredvidljivom događaju, drugo, on ima ozbiljne posljedice, i treće, nakon što se dogodi, obično možemo smisliti objašnjenje koje ga čini predvidljivijim i manje nasumičnim. Kao što je Kopal, uostalom, i najavio.

Međutim, kao što vidimo, jednom kada se takav događaj zbije on više ne može biti nepredviđen pa vam doista ostaje samo da analizirate. U geopolitičkom smislu Taleb o crnom labudu govori na kreativan način, pa tako u najavi knjige stoji da je to za purana (ili prasca) neočekivani obrat nakon višemjesečnog, iznimno ljubaznog ophođenja s njim; za Libanonce, jednako zapanjujuć zaokret kad se nakon 1300 godina sjajnog suživota zemlja pretvorila u pakao, dok je za nas ostale to Google, odnosno njegov uspjeh u svijetu interneta, napad na newyorške nebodere, ekonomska kriza 2007, ostavka premijera 2009. godine.

Preduvjet je, međutim, da okruženje u kojem se dogodi crni labud, dakle nešto toliko rijetko, postane Ekstremistan. Dakle svijet u kojem više nije baš sve moguće objasniti Gaussovom krivuljom nego smo došli u situaciju velikih jazova, društva u kojem je pohlepa maksimalna pa se u nekom trenutku burze i ekonomije sruše i dramatično utječu na živote ljudi. Takvi su događaji u ranijem okružju Mediokristana bili nezamislivi. Danas su češći, ali ipak iznenađuju.

Tako se vjerojatno neće baš svi složiti ni s time da je loš izborni rezultat HDZ-a crni labud, odnosno da se ipak mogao predvidjeti. Pa čak i čistom logikom stvari izbori su već neko vrijeme mnogo više od predvidljivoga.

Komentara 72

DU
Deleted user
11:28 27.05.2019.

Te fraze idu pod rubriku "kontrola štete" (damage control), nalik onoj o air bags (što, nisu se otvorili zračni jastuci, a trebali su?) kojeg daju uvoznici velikih auto brandova, nakon nesreće, razumije se... Da baš ne uporabim šankerski izraz, mudro.... e! Znači, Plenković je pretrpio prvenstveno "atomski zdesna" - što jest cijena svake elitističke vladavine odnosno više ide na živce krajnjem desnom biračkom tijelu, nego lijevima: Jer ima taj beskrvan nastup, koji doduše djeluje sedirajuće na diplomatski kor i susjede, ali oni koji bi radije "pukli nego ne reć" - mu to dakako nisu oprostili. Kakvi crni labudi, nije to balet Labuđe jezero nego domaća prljava bara s puno krokodila...

Avatar Urbani
Urbani
15:23 27.05.2019.

Neznam sto ste se uskokodakali, Plenkovic je odmah rekao idemo po 4 mandata, sami. Za samo 1000 glasova dobi skoro i peti mandat, crnog labuda dobio SDP NeZasluzeno. Utjeha je gubitak mosta , Dalije , da se zivi zid ii amsterdamska jedva provukli, Ne bi se provukli da Bruna nije pogrijesila, ne bi ni SDP dobio Labuda.

BO
boris
10:54 27.05.2019.

eto ti tvoja pobjednicka lista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije