Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA TISKA

Što je tisak lošiji, to lošije političare biramo

Times
MAK
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
09.02.2011.
u 16:07

U Europi su u krizi samo one novine koje su su se povele za neoliberalnim uzorom maksimiranja profita

”Ako Europska unija podupire seljake, zašto ne bi podupirala i kvalitetan tisak, onaj koji ne zabavlja nego točno, cjelovito i relevantno obavještava javnost?”, upitao je glavni tajnik bruxelleskoga think tanka “Prijatelji Europe” Giles Merritt na panelu o temi “Treba li EU pomoći spasiti kvalitetne europske tiskovine”.

– Bez dobro obaviještene javnosti nema kvalitetne javne rasprave pa demokracija biva ugroženom – upozorio je glavni ravnatelj za obrazovanje i kulturu u Europskoj komisiji Jan Truszczynski. No, izvršna ravnateljica Udruge europskih novinskih izdavača (ENPA) Francine Cunningham tvrdi da europski tisak nije u krizi. Kriza jest, kaže, opustošila američke novine, ali u EU je načela uglavnom sam dio britanskih, koje su se povele za neoliberalnim američkim uzorom maksimiranja profita, pa su toliko srezale troškove da mnoge čak više nemaju ni dovoljno novinara te samo prerađuju agencijske vijesti ili one “ukradene” s interneta. Posljedica je gubitak čitatelja, a time i oglašivača.

– Kvalitetnim bi novinama dovoljna pomoć bila kada bi se zaustavilo često arbitrarno zakonsko ograničavanje oglašavanja te kada bi se PDV internetskim glasilima izjednačio s tiskanima – rekla je Cunningham. Dok je tisak u mnogim državama članicama EU oslobođen PDV-a ili ga plaća po sniženoj stopi, internetska glasila plaćaju puni PDV. A svi su sudionici panela suglasni da će dugoročno opstati samo one tiskovine koje će se proširiti i na internetske platforme.

Da pomoć glasilima ipak ne treba doći s razine EU nego s razine država članica, smatra ravnateljica Europskoga saveza novinara (EFJ) Renate Schroeder. Naime, za razliku od poljoprivrednoga, novinsko je tržište ograničeno jezičnim granicama, što obično znači i državnima.

Iako je ovim panelom pitanje pomoći kvalitetnim glasilima tek načeto, zaključak je da i središnje europske ustanove i vlasti država članica moraju djelovati brzo. Jer, kako je naglasio potpredsjednik europarlamentarne međuskupine za glasila Giorgos Chatzimarkakis: “Što je tisak lošiji, to su lošiji i političari koje biramo”.

Ključne riječi

Komentara 5

DA
dario2612
16:33 09.02.2011.

kao što odvjetnici moraju dobit diplomu i položit pravosudni ispit pred drđavnim povjerenstvom, tako bi trebali i novinari. tako bi stalo na kraj nekvaliteti i žutilu u svim medijima

Avatar kajbumscak
kajbumscak
20:11 09.02.2011.

Glede kvalitete tiska u Hrvatskoj, samo bih primijetio da je Mesic dva mandata bio predsjednik ;)

DU
Deleted user
20:03 09.02.2011.

U Hrvatskoj mediji ne mogu biti kvalitetni jer moraju pisati u korist političara na vlasti ili onih u oporbi. Pa se iz tog razloga novine u Hrvatskoj, ne moraju brinuti za svoj opstanak. Primjer Vjesnika, Večernjega, Jutarnjeg i ostalih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije