Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči izbora

Što je sve u Mostovu programu: Dva mandata za gradonačelnike, maturi 'redizajn'

Zagreb: MOST predstavio program za parlamentarne izbore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
18.06.2020.
u 22:30

Svoj je izborni program jučer predstavio i Most, što je u njemu?

Da svaki gradonačelnik bude kao predsjednik. Ali samo u smislu godina na vlasti jer Most u svom jučer predstavljenom programu, među ostalim, predlaže da se broj mandata čelnih ljudi gradova, općina i županija ograniči na dva. Na taj bi se način, objašnjavaju mostovci u svom programu, spriječila dugotrajna koncentracija moći na lokalnoj razini, a sve se to može vrlo lako jednostavnom promjenom “lex šerifa”, kažu, nakon čega bi se smanjio i broj lokalnih političara. Nije ovo jedina promjena koju zagovara Most u svojem programu sastavljenom od 12 ključnih točaka, od kojih su neke pravosuđe i javna uprava, socijalna i zdravstvena politika po mjeri čovjeka, ravnomjeran regionalni razvoj te demografska politika za obitelj.

Rodiljski i za baku i djeda

Zadržat ćemo se prvo malo na potonjem jer Most predlaže da tijekom prve godine života djeteta sve majke imaju minimalnu naknadu u visini od 120 posto proračunske osnovice, odnosno 3991,20 kuna. Za one roditelje koji imaju veću plaću od navedene ova se stranka zalaže da im ta puna plaća i ostane tijekom cijele prve godine života djeteta. Uključiti žele i bake te djedove.

– Predlažemo da i oni mogu koristiti roditeljski dopust, roditeljsku poštedu od rada ili roditeljsku brigu o djetetu umjesto roditelja i da za to primaju naknadu od 2328,20 kuna – kažu mostovci u svom izbornom programu, u kojem se govori i o neovisnoj analizi Škole za život, “redizajnu državne mature”, kao i o “obveznom profesionalnom usmjeravanju učenika sedmih i osmih razreda”. Zalaže se Most i za ukidanje parafiskalnih nameta, kao i za trajno ukidanje plaćanja poreza na dobit i dohodak za poduzetnike i obrtnike.

– Nastavit ćemo inzistirati na prijedlogu da se u sustav poreza na dobit vrati tzv. olakšica za reinvestiranu dobit, da se dobit imatelja udjela u trgovačkim društvima oporezuje samo jednom, i to kod isplate dobiti iz poduzeća – objašnjavaju u Mostu, u kojem žele i, kako sami kažu, da se proširi krug poreznih obveznika poreza na dodanu vrijednost koji taj porez plaćaju tek po naplati računa.

Kraći sudski sporovi

U svojem se programu stranka zalaže i za “depolitizaciju pravosuđa”, što žele postići tako da se pravila o imenovanju sudaca, njihovu ocjenjivanju i napredovanju temelje “na objektivnim kriterijima i pokazateljima uspješnosti i kvalitete njihovog rada”.

– Kako bismo pospješili transparentnost tih postupaka, uvest ćemo audiovizualno snimanje razgovora s kandidatima za imenovanje na sudačku dužnost ili napredovanje. Tražit ćemo da se imovinske kartice sudaca, sukladno važećim propisima, bez odgađanja objave na mrežnim stranicama Državnog sudbenog vijeća, da se osigura njihovo redovito ažuriranje i da podaci o imovini sudaca u svakom trenutku budu dostupni svakome – objašnjavaju u Mostu, u kojem žele i vrijeme trajanja sporova u građanskim i trgovačkim parnicama spustiti ispod dvjesto dana. Trenutačni je prosjek 364 dana, a u Mostu kažu da će smanjivanjem trajanja sporova Hrvatska biti na europskoj razini. 

Ključne riječi

Komentara 8

AM
Ante_Matic
07:43 19.06.2020.

Kad Raspudići progovore zavlada panika.

DU
Deleted user
10:13 19.06.2020.

Koliko se vidi i u ovom programu ništa novo osim želja mi će mo se zalagati za ovo ili za ono hoće li iko reći u svom programu kako i odakle nametnuti naprimjer ovaj novac za naknadu do pre godine života djeteta, za sve mjere koje se uvedu treba neki drugi izvor novca da bi država funkcionirala a od svi stranaka još niko ne kaže kako doći do tog novca, ili je ona stara da je doći do fotelje lako će mo. U izbornom programu ništa o zastupnicima napr. da i oni ne mogu više biti od jednog mandata u saboru pa tako ne bi imali zanimanje zvano saborski zastupnik bez mogućnosti prekida radnog odnosa.

RI
rimac444
22:47 18.06.2020.

Most je smeće koje je zagadilo našu političku scenu i napravilo veliku šteto ovom narodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije