Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Što je novi patriotizam o kojem govori Ivo Sanader?

hrv_patriot_tx.jpg
Foto: Dobro Slovo
29.10.2008.
u 20:31

Malo kad su Sanaderove riječi izgovorene negdje u inozemstvu privukle takvu pozornost dijela hrvatske javnosti kao što je to bio slučaj s njegovim govorom u Izraelu. Gostujući na tribini “Peresova centra za mir”, uz posebne počasti izraelskog predsjednika Shimona Peresa, premijer je naime govorio o tome kako se u Hrvatskoj probija novi obrazac patriotizma.

To novo domoljublje, kazao je Sanader, mjeri se razinom poštovanja Ustava i vladavine prava. Taj novi patriotizam uključuje sve građane, bez obzira na njihova politička i vjerska uvjerenja, i na etničko podrijetlo. Novi obrazac domoljublja isključuje svaku diskriminaciju i rasizam, a zasniva se na poštovanju ljudskog dostojanstva, na poštovanju prava manjina i iskrenoj suradnji sa susjedima.

O domovini racionalno
Bile su to prave riječi za onaj dio hrvatske javnosti koji se nikad nije mirio s isključivim, netolerantnim nacionalizmom.

– Drago mi je što je Sanader tako govorio u Tel Avivu, ali bi mi još draže bilo da on to zagovara u Zagrebu – kaže profesor s Filozofskog fakulteta dr. Žarko Puhovski. Patriotizam o kojem govori premijer takozvani je ustavni patriotizam koji su prvo uveli Amerikanci, a koji jamči vladavinu prava i osobnih sloboda.

– To je racionalna ljubav za domovinu, koja se ne svodi samo na osjećaje za rodno mjesto i krajobraz nego na vrijednosti koje domovina osigurava – tumači dr. Puhovski. Pitanje je koliko taj opis domoljublja odgovara stvarnom stanju i hoće li biti aktualan uoči lokalnih izbora, kad se političari žele svidjeti i onima koji drukčije misle.

Realnost na stadionima
Unatoč nekim hipotekama otprije, Sanader od dolaska na vlast svojom politikom promovira takav patriotizam, smatra dr. Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti.

– Problem je što je realnost drukčija. I dalje imamo tektonsku, podzemnu struju hrvatskog nacionalizma koji se transformirao samo utoliko što nije službeni, već pučki. Taj pučki nacionalizam, potencijalno nasilan i isključiv, još živi među nogometnim navijačima, među Thompsonovim obožavateljima, a manifestira se kao neka vrsta prkosa u odnosu na establišment – kaže Zakošek.

Ono što nedostaje, smatra naš sugovornik, jest veća hrabrost političke elite da se tome suprotstavi, ali ne samo represijom nego javnim govorom, pa i polemikom – kaže Zakošek, koji se također pribojava da će atmosfera uoči lokalnih izbora umjesto novog patriotizma promovirati stari nacionalizam, a da će ministri opet biti u Thompsonovoj publici.


Načela hrvatstva

- poštovanje Ustava i vladavine prava

- politička, vjerska i etnička tolerancija

- prava manjina i suradnja sa susjedima

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije