Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podnesene prijave

Što je kolegij Uskoka odlučio oko afere Hotmail?

USKOK
Marko Lukunić/PIXSELL
04.09.2018.
u 15:31

Riječ je o prijavama koje su Živi zid i Slobodna Hrvatska podnijeli zbog sumnje u trgovinu utjecajem i zloporabe povlaštenih informacija

Kolegij Uskoka odbacio je kao neosnovane prigovore Živog zida i Slobodne Hrvatske protiv rješenja iz lipnja kojim su odbačene kaznene prijave protiv premijera Andreja Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, bivšeg Vladinog izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka te ministra financija Zdravka Marića u aferi Hotmail.

"Kolegij Uskoka je povodom prigovora koje su podnositelji prijava podnijeli protiv rješenja o odbačaju kaznenih prijava donio odluku da su podnijeti prigovori neosnovani. Naime, nakon provedene rasprave, Kolegij Ureda je utvrdio da su izvidima u ovom predmetu cjelovito obuhvaćeni svi segmenti prijavljenih događaja te je rješenjem o odbačaju ispravno utvrđen izostanak obilježja kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti pa stoga navodi prigovora kao i njima priložena dokumentacija niti na jedan način ne dovode u pitanje osnovanost pobijanog rješenja o odbačaju.

Protiv odluke Kolegija Uskoka podnositelji prijave imaju pravo prigovora Odjelu za unutarnji nadzor Državnog odvjetništva Republike Hrvatske", objavilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Riječ je o prijavama koje su Živi zid i Slobodna Hrvatska podnijeli zbog sumnje u trgovinu utjecajem i zloporabe povlaštenih informacija, a Uskok je utvrdio da "nisu ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela".

Kada je 18. lipnja objavio da su kaznene prijave odbačene Uskok je izvijestio da je izvidima utvrđeno kako "ne postoji veza između odabira osoba koje su činile radnu skupinu za izradu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i potom angažiranja nekih od njih kao izvanrednog povjerenika i njegovih savjetnika".

Izvijestili su i da je izvidima u kojima je "pribavljena relevantna dokumentacija uključenih trgovačkih društava, komunikacija elektroničke pošte te su uzete izjave određenih osoba“, isključivo razmatrana eventualna kaznena odgovornost „dok drugi vidovi odgovornosti nisu bili predmet razmatranja budući da nisu u nadležnosti državnog odvjetništva".

N1 televizija objavila je u kolovozu transkripte ispitivanja u Uskoku Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka iz izvida nakon kaznene prijave Živog zida i Slobodne Hrvatske iz kojih proizlazi da je premijer Plenković, ali i vrh HDZ-a, od početka bio upoznat s formiranjem radne skupine za Agrokor koju je inicirao Most pod uvjetom da u čitavom procesu ne sudjeluje ministar financija.

Zdravko Marić je, prema iskazu, bio na sedam, a ne samo na dva sastanka o kojima je raspravljalo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

U opsežnim iskazima navode se i pojedinosti o izvješćima za Agrokor, formiranju radnih skupina, tzv. grupi Borg te pritiscima bivše potpredsjednice Vlade na medije i njenoj suradnji s čelnicima Fine i SOA-e.

>> Pogledajte i intervju s Bojanom Glavaševićem

Komentara 7

Avatar Urbani
Urbani
17:43 04.09.2018.

Cisti populizam, podnesu "optuzbu kak bi se o njima pisalo u medijima. Policija ima pametnijeg posla nego da gubi vrijeme na imbecilne nebuloze bez ikakvih dokaza, naplatiti papcima troskove istrage pa nek drugi put dobro razmisle. Njihovo beskorisno parazitiranje u saboru kosta dovoljno porezne obaveznike. ne vrijede jedne lipe koju dobiju.

ST
stefj
16:47 04.09.2018.

Hm, ako netko ugovorno uzme 500 mil. kn i vjerovnici za to znaju i nemaju ništa protiv toga (jer uzimaju njihove novce), ne znam gdje je tu onda pljačka... Čak ne vidim niti da je bilo nezakonitih informacija za ostvarivanjeje profita na burzi - ekipa je mahnito kupovala dionice jer je mislila da će država uletiti i novcem iz proračuna spasiti stvar, no to se nije dogodilo i dionice im sada ništa ne vrijede... A za lažiranje financijskih izvještaja i revizija, tu bi dioničari trebali tužiti odgovorne i za to tražiti od njih odštetu. Prvo revizorsku kuću, pa onda ostale po odgovornosti... DORH tu izbjegava zamjeriti se revizorima, no oni snose popriličnu odgovornost...

RI
rimac444
22:55 04.09.2018.

Pleković je sa svojom vladom spriječio da Agrokor napravi veliki potres države i sudbina bojnih ljudi. USKOK bi trebao istraživati sv one koji su podmetali i htjeli spriječiti to spašavanje i zašto ? Takvi zlotvori bi trebali odgovarati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije