Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆE?

Što imaju zajedničko Staljin, Mao Ce-tung i Donald Trump?

Donald Trump
Foto: Kevin Dietsch/DPA/PIXSELL
1/2
21.02.2017.
u 09:20

Trump nije prvi koji je medije prozvao neprijateljem naroda, a njegov vladajući suvremenik Recep Tayyip Erdogan osim neprijateljstva kojeg gaji prema novinarskoj struci, medijima je otvoreno i zaprijetio

I prije nego što je postao predsjednik, Donald Trump prozivao je medije za prenošenje lažnih vijesti i negativnu nastrojenost prema njemu kao predsjedničkom kandidatu. Sve je otišlo korak dalje kada je Trump, još jednom izazvan navodnim lažnim vijestima, imenovao određene medije kao neprijatelje američkog naroda.

Trump nije prvi koji je medije prozvao neprijateljem naroda, a njegov vladajući suvremenik Recep Tayyip Erdogan, osim neprijateljstva koje gaji prema novinarskoj struci, medijima je otvoreno i zaprijetio. Britanski Metro donosi listu vođa koji su upotrebljavali spomenutu frazu, a čitatelju preostaje zaključiti koliko je Trumpova izjava zabrinjavajuća.

Venezuela: Hugo Chavez

Televizijsku postaju Globovision Hugo Chavez nazvao je neprijateljem države, a privatnu postaju RCTV koja se nije libila kritizirati ga uspješno je ugasio oduzevši im dozvolu za emitiranje.

Kritičari su ga ubrzo prozvali zbog ograničavanja slobode govora i demokratskih prava, dok su istodobno državne institucije bivale centralizirane i sve više kontrolirane od vladajućih.

Mjanmar (Burma)

Mjesečnik The Irrawaddy imenovan je neprijateljem države od bivšeg mjanmarskog vojnog režima.

Mjesečnik je tiskan u progonstvu gotovo dva desetljeća nakon što je osnovan 1993. i bio je jedan od onih tiskovina koji su se usudili kritizirati režim.

Rusija: Josif Visarionovič Staljin

'Neprijatelj naroda' fraza je koju je upotrebljavao ruski vođa Josif Staljin, a sve 'neprijatelje naroda' slao je u logore ili dao strijeljati na licu mjesta.

Čak i nakon komunističkog režima, mediji kao što je Novaya Gazeta - Mir Ludei prozvani su neprijateljem države zbog kritika vlasti i 'nepatriotskih osjećaja'. Uslijedile su zabrane, cenzura i konačno gašenje novina 2005. godine.

Kina: Mao Ce-tung

Kao i Staljin, kineski vođa Mao Ce-tung prigrlio je koncept po kojem se svi koji se ne slažu s režimom u državi ili se usuđuju kritizirati ga, prozivaju ''neprijateljem naroda''.

Kao što je objasnio, građani su podijeljeni u dvije velike kategorije: narod i neprijatelji naroda.

SAD: Richard Nixon

Donald Trump nije prvi američki predsjednik koji je upotrijebio tu frazu, a s obzirom na ''neprijateljstvo'' koje su mediji gajili prema njemu i državi, podnio je ostavku nakon skandala Watergate. 

>> Putin želi proniknuti u um američkog lidera: Rusi sastavili psihološki profil Donalda Trumpa

>> Nova snimka Trumpa i Melanije zabavlja američku javnost

Komentara 14

PO
pozornik66
09:30 21.02.2017.

I josip broz tito

DU
Deleted user
10:04 21.02.2017.

Ne mogu vjerovati da niste našli ništa zajedničko sa Hitlerom, ili bar sa Pavelićem.Ili ste se malo opustili ili?

DU
Deleted user
09:35 21.02.2017.

I Zoki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije