Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruralni razvoj u EU

Što hrvatskom selu donosi LEADER

\'slavonija-24.09.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn:poljoprivreda- uzgoj jagoda Photo: Ivica Galovic/VLM\'
ILUSTRACIJA
12.07.2013.
u 12:36

U Hrvatskoj je dosad osnovano više od 50 lokalnih akcijskih grupa (LAG), koje su se prijavilei na natječaj Ministarstva poljoprivrede za sredstva namijenjena izgradnji kapaciteta i početnoj provedbi lokalnih razvojnih strategija

Ako ste prvi put čuli za program Europske unije LEADER, možda ste pomislili da se radi o nekom gospodarskom projektu ili obrazovanju mladih lidera, no govorit ćemo o nečemu sasvim drugačijem – o ruralnom razvoju. 

Akronim LEADER dolazi iz francuskog i znači „veze između aktivnosti za razvoj ruralne ekonomije“, a u skladu s time naglasak u LEADER-u jest na povezivanju različitih sektora u provedbi sveobuhvatne lokalne razvojne strategije na specifičnom ruralnom području. Tri su, dakle, ključna elementa LEADER-a: partnerstvo, strategija i teritorij.

Lokalna partnerstva osnivaju se s ciljem što kvalitetnijeg povezivanja predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi u malim ruralnim sredinama – koje obično oskudijevaju ljudskim resursima – stvorila kritičnu masu pokretača razvoja. Lokalna partnerstva se ostvaruju kroz osnivanje lokalnih akcijskih grupa – LAG-ova, koji postaju nositelji lokalnih razvojnih strategija i provoditelji aktivnosti i razvojnih projekata na svom (ruralnom) području.

Lokalna razvojna strategija izrađuje se kroz participativni proces u koji se uključuje što veći broj lokalnih zainteresiranih organizacija i pojedinaca, a usvaja je lokalna akcijska grupa. Strategija čini neophodan temelj za odobravanje financijskih sredstava EU za ruralni razvoj određenog područja te služi kao vodič za provedbu razvojnih projekata.

Teritorij na kojemu se temelje LAG i strategija u pravilu je geografski, gospodarski, povijesno, kulturno koherentan, a njegovi se stanovnici s njime lako identificiraju. Može obuhvaćati nekoliko općina, manjih gradova i/li dijelova većih gradova koji ispunjavaju uvjete ruralnog područja.

Kao što se iz ovoga vidi, LEADER se više bavi procesom, odnosno time kako raditi, nego onime što treba raditi. Neki ga nazivaju pristupom, odnosno metodom za uključivanje lokalnih partnera u oblikovanje razvoja svog područja. Zahvaljujući uspješnoj 20-godišnjoj provedbi tijekom koje je u zemljama članicama EU osnovano ukupno više od 2000 LAG-ova (od 3 na Malti do 336 u Poljskoj), taj će se pristup početi primjenjivati i kroz ostale strukturne fondove EU, i to pod nazivom „lokalni razvoj vođen zajednicom“ (Community Led Local Development – CLLD). U sljedećem financijskom razdoblju, od 2014. do 2020. godine, lokalni razvoj vođen zajednicom poticat će se i u području regionalnog razvoja, socijalne politike itd.

Neki od primjera projekata LAG-ova u EU uključuju: mrežu seoskih turizama i nacionalnog parka s ciljem obogaćivanja turističke ponude, zajedničkog marketinga i razvoja proizvoda; osnivanje i opremanje zajedničke sirane za alpske uzgajivače krava; pokretanje dodatnog posla za male poljoprivrednike u području socijalnih usluga; kratki lanci opskrbe hranom, odnosno seljačke tržnice i drugi oblici direktne prodaje poljoprivrednih proizvoda.

U Hrvatskoj je do sada osnovano više od 50 LAG-ova, koji su se početkom ove godine mogli prijaviti na natječaj Ministarstva poljoprivrede za sredstva namijenjena izgradnji kapaciteta i početnoj provedbi lokalnih razvojnih strategija. U nadolazećem razdoblju LAG-ovi koji budu „odobreni“ od strane Ministarstva dobivat će sredstva za lokalne projekte, koja će samostalno distribuirati u skladu sa svojim strategijama. Stoga je za budući ruralni razvoj u Hrvatskoj iznimno važna kvaliteta tih lokalnih partnerstava i njihovih strategija. Neki od najstarijih LAG-ova (npr. Laura, Vallis Collapis) djeluju već četiri godine, tijekom kojih su zaposlili jednu do dvije osobe da rade na pripremi i provedbi lokalnih projekata u suradnji s članovima LAG-a: jedinicama lokalne samouprave, tvrtkama, zakladama i sl. Nadamo se da će te inicijative „odozdo prema gore“ ojačati i sve više doprinositi lokalnom razvoju u svim ruralnim krajevima Hrvatske.

Nešto više o LAG-ovima u Hrvatskoj i njihovom radu možete vidjeti na stranicama Hrvatske mreže za ruralni razvoj: www.hmrr.hr, a više informacija o LEADER-u u Europskoj uniji možete pročitati u Reviji ruralnog razvoja Europske unije koja je prevedena i na hrvatski (brojevi 1, 2, 3, 10, 11, 12):  http://enrd.ec.europa.eu/publications-and-media/eu-rural-review.   

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije