Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDNE OBORINE

Što Hrvatska čini da bi se obranila od vremenskih ekstrema?

Ogulin poplava
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/6
22.09.2017.
u 09:11

Što će biti kada se razina mora do 2100. godine poveća za 40 do 65 centimetara?

Katastrofalne poplave koje proteklih dana pogađaju Hrvatsku samo su djelomično posljedica klimatskih promjena. Velikim dijelom prouzročene su drugim faktorima, kažu stručnjaci, javlja Deutsche Welle.

Popis meteoroloških postaja koje ovaj mjesec obaraju rekordne količine kiše sve je dulji. Kako je objavio DHMZ, ovaj je rujan već sada najkišovitiji u povijesti mjerenja u Velikoj Gorici, Krapini, Poreču, Ogulinu, Zadru, Zemuniku, Zavižanu te u Zagrebu, gdje se na mjernoj postaji Grič količine kiše bilježe još od 1862. godine. Na Rabu je, pak, zabilježena najveća rujanska količina oborina izmjerena ikada na bilo kojoj od glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a – 540 litara po četvornom metru.

 

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar kaže kako su dugoročne prognoze za ljeto bile vrlo dobro odrađene. Krajem kolovoza su prve prognoze za jesen s velikom sigurnošću govorile da će rujan biti suh i topao. "A onda se nešto dogodilo", kaže za Deutsche Welle Mazzocco Drvar i dodaje da nema objašnjenje za ovakvo vrijeme, ali vjeruje da su krivi uragani koji su poharali Karibe i jug SAD-a.

– Struka upozorava na to da će s klimatskim promjenama biti sve više i više katastrofalnih meteoroloških događaja i to, kako velikih izljeva vode tako i suša – kazala je Mazzocco Drvar i dodaje da će onoga što nazivamo normalnim vremenom biti sve manje.

Ogulin poplava
1/25

Josip Rubinić, docent na Građevinskom fakultetu u Rijeci i član skupine koja pri Ministarstvu okoliša radi na prijedlogu Strategije prilagodbe klimatskim promjenama, potvrđuje da možemo računati i na sve više hidroloških ekstrema. Kaže kako procjene promjene klime pokazuju da bi do 2040, odnosno do 2070. prema nekim modelima mogli očekivati i do 20 posto intenzivnije padaline. Smatra da padaline nisu isključivi krivac za katastrofalne poplave već da su one prouzročene i postojećim rješenjima i konceptima odvodnje, betoniranjem vodopropusnih površina te stanjem kanalizacijske mreže u zemlji.

Ogulin poplava
1/17

Što će biti kada se razina mora do 2100. godine poveća za 40 do 65 centimetara, kako se navodi u dokumentima projektne skupine za prilagodbu klimatskim promjenama? Iz Ministarstva okoliša i energetike najavljeno je da će do kraja rujna dati u javnu raspravu i završni dokument – "Nacrt strategije prilagodbe RH klimatskim promjenama".

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentara 8

ST
strsljen2013
10:01 22.09.2017.

kako što čini, pa povećava poreze a naročito za vode, uskoro,

Avatar istovari
istovari
09:57 22.09.2017.

"Što Hrvatska čini da bi se obranila od vremenskih ekstrema?"....kao dobri katolici utječemo se Gospi... koja je očito dobrano zakazala...ali smo se navikli da nas ostavlja na cjedilu zadnjih 1200 godina.

DU
Deleted user
10:06 22.09.2017.

Hrvatska čini najpametnije moguće, iseljava ljude na sigurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije