Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
10 4°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • stefj:

    Eh, koja diskusija... Srbi su si podijelili plijen s Italijom, svi oni su si uzeli dio Austro-Ugarske. To su smatrali osvojenim područjem, dio su pokušali trajno zadržati asimilacijom, a to rade i danas. Do sada su osvojili Vojvodinu i pola ... prikaži još! BiH, znači da im dobro ide... Odnos prema osvojenom području najbolje se vidio početkom 2. svjetskog rata, kada su odmah povukli vojsku u Srbiju s idejom obrane "domovine", da bi im kasnije u ratu osnovni cilj bio borbe držati izvan Srbije, da im ne gine stanovništvo tamo i da se ne uništava otadžbina, a cijelo vrijeme su djelovanje usmjerili na etničko čišćenje (istočna Bosna, Lika, Kordun...)... Što se tiče Pavelića, on je bio marioneta i tako je i djelovao. No ipak, sve ono što je dao Talijanima, vratilo mu se '43 kad je Italija kapitulirala, to se namjerno zaboravlja. Tada je vraćen i dio izgubljen Rappalskim ugovorima... S druge strane, partizani su se borili za Jugoslaviju, te onda kada je stotine tisuća čtnka prešlo u partizane tamo krajem rata postali su glavna sila u toj NOV i POJ, kasnije JA, te je Tito održao obećanje i napravio Srbiju velikom, a uzeo Hrvatskoj sve što je mogao. Bez obzira na to što su od '43 na dalje Hrvati činili veći dio partizanskih snaga (što je bilo logično jer su se borbe vodile isključivo na području NDH)... Jedina borba za Hrvatsku bio je Domovinski rat, sve ostalo u povijesti je bilo 1000 godina borbe za nekog drugog...

  • marsovac:

    ako ima pismenih u forumu,....nadam se da se znaju i citati,...procitajte malo povijesti o prvom svj. ratu,...kraju rata,...sto je sve italija dobila (da promijeni stranu),...najprije ugovor Saint-Germain a poslje Rapalski ugovor. Procitajte pa cete biti pametniji. Tko je to pokrenuo ... prikaži još!o i tko je zasto kriv. Inace heb......vas tito i partizani,...a najvise karadjordjeva jugoslavia.

  • HR_CRO:

    1945-e su Hrvatskoj nepravedno oteti Bosna, Hercegovina i Srijem

Još iz rubrike Vijesti

FILE PHOTO: Vaccination with Pfizer-BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine of the medical staff, in Brussels
Pfizer ili Moderna

Pala odluka: Nijemcima ispod 60 godina nakon AstraZenece druga doza drugog cjepiva

Croatia airlines
Nejednaki uvjeti

Hrvatskom avioprijevozniku prijeti propast: Na istoj liniji Ryanair plaća 3,5, a CA 17,5 eura takse po putniku...

10
Nova Gradiška - Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Branko Madunić govori o slučaju pretučene djevojčice koja se u bolnici bori za zivot.
ČEKA SE STRUČNI NALAZ

Socijalna radnica zadužena za malenu Nikoll ne vidi propust, više neće raditi s djecom

8