Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Što fratar drugo može napraviti u crkvi osim reći: “Klekni i moli”?!

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
12.08.2019.
u 00:07

Fra Ante Čovo, gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske s kojim su klečali premijer i predsjednica govori o stanju u društvu, svojoj službi, blagdanu Velike Gospe...

Fra Ante Čovo, gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, a potom i premijeru Andreju Plenkoviću te cijeloj sviti koja mu je bila u pratnji, kada su ušli u crkvu prije početka Sinjske alke rekao je “Klekni i moli”, pa su s njim klečali i molili pred oltarom. Premijerov glasnogovornik odmah se potrudio objasniti kako su Plenković i fra Ante Čovo stari prijatelji, ali ipak smo o motivima tog čina pitali gvardijana. Naravno, razgovarali smo i o stanju u hrvatskom društvu, za koje on kaže da je najodgovornija crkva, njegovoj donedavnoj službi u Makarskoj i ovoj novoj u Sinju, kao i o nadolazećem blagdanu, Velikoj Gospi.

Zašto ste predsjednici i premijeru rekli “Klekni i moli”?
Što može fratar drugo u crkvi napraviti? Održati im politički govor? Koja je moja uloga?

U redu, ali ne sjećam se da je ikada ijedan svećenik u Hrvatskoj to prije vas napravio.
Ja sam to napravio mnogo puta. Pred parlamentarne izbore 2011. godine bila je ovdje Jadranka Kosor, bila je premijerka, a i Ivu Josipovića kada je dolazio u Makarsku, gdje sam bio gvardijan, prvo sam uveo u crkvu i rekao mu “Pogledaj”.

Njemu niste rekli “Klekni i moli”?
Nisam, a objasnit ću zašto sam to rekao premijeru i predsjednici. Plenković je više puta dolazio u Makarsku na misu za Veliku Gospu, kada je i misa za njegovog dida i babu, Marina i Milu, i onda sam mu rekao: “Nemoj doći u crkvu, a ne moliti Boga.” I sad, budući da dolazi prvi put u crkvu Gospe Sinjske. ja sam njemu postavio pitanje zna li koliko ima bitaka protiv Turaka koje slavimo i koliko ima bitaka koje ne slavimo, a važnije su. Spomenuo sam mu poraze u Krbavskoj, Mohačkoj i Sigetskoj bitci, a jedina pobjednička bitka bila je pod Sinjem. “Nalaziš se pred Gospom pobjednicom i ako želiš pobijediti unutarstranačke izbore, parlamentarne izbore, klekni i moli.”

Cijeli intervju pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Ulagati žele i Indijanci iz SAD-a

>> Nasilnik koji je ženi polomio kosti lica ipak je, zahvaljujući njezinim prijateljicama, završio u pritvoru

>> ‘Osuđujem širenje laži o muslimanima u BiH’

>> 3D šiljcima i izbočinama dodatno će se upozoravati na pogrešan smjer

>> Ime sam dobio po golmanu Dinama, a ja ispao hajdukovac

Ključne riječi

Komentara 24

GL
glištun
20:55 11.08.2019.

Neprirodni brak poglavice i vrača traje milijenijima.

Avatar Darijus
Darijus
06:58 12.08.2019.

Fratar? Prva asocijacija; đak razreda najćešće neke tehničke škole, bez ijedne ili samo s jednom pripadnicom ljepšeg spola......... -- "Što si upiso ti prika moj?" -- "Tehničku, računalni tehničar, perspektivan smjer" -- "Hahahaha,,, fratar znači" . -- "Ma nisam, imamomo jednu curu u razredu, jes da je 120 kila u njoj ali je žensko. Oni strojari su fratri, zezaj Juru, on je upisao smjer CNC operater." -- "Haha, jedna ko nijedna, a lipo san ti reka "ajde samnom u ekonomsku" cura ka salate...al on oće perspektivu, pa eto ti perspektive, sad ga šilji 4 godine kad si tupso."

NE
neboiznadzagreba
22:11 11.08.2019.

Nadam se da se Gospa ne pača u politiku, za njezino dobro! Prigodni dolasci u crkvu, zauzimanje prvih redova u katedralama je licemjerstvo političara i ništa više, svećenici bi se sudjelovanja u takvim igrokazima trebali kloniti, moje je mišljenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije