Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Što donosi Schengen: Ukidanjem granica trgovina i turizam rast će 10 posto

turisti
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
23.10.2019.
u 21:40

Trgovina između Francuske i Njemačke zbog schengenske migracijske politike veća za 231 milijun eura godišnje.

Trgovinska razmjena dviju država raste za 10 posto u trenu kad obje postanu dio schengenskog prostora. Slobodno kretanje ljudi, odnosno migracije, u izravnoj vezi su s povećanjem trgovinske razmjene, napisali su Dane Davis i Thomas Gift u članku “Pozitivan učinak Schengenskog sporazuma na europsku trgovinu” u kojem su najobuhvatnije dosad analizirali rezultate ukidanja granica. Iako ne postoje radovi koji se bave ekonomskim prednostima Schengena na Hrvatsku, iskustva i izračuni drugih država, kao i izračuni gubitaka od ponovnog uvođenja granica, daju dobre smjernice.

Ukupna trgovinska razmjena između dviju država članica schengenskog prostora svake godine raste oko 0,10 posto, a povećanje migracija iz jedne zemlje u drugu od 1 posto godišnje, može povećati trgovinsku razmjenu između dviju zemalja za otprilike isti postotak jer useljenici i dalje žele proizvode na koje su navikli, ističu Davis i Thomas Gift. Možda te vrijednosti, izolirane, ne izgledaju značajne, no konkretni podaci daju drugu sliku – trgovina između Francuske i Njemačke zbog schengenske migracijske politike povećala se za 231 milijun eura godišnje.

Najznačajnija, logična posljedica liberalizacije i ukidanja granica je smanjenje troškova prijevoza robe.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju!

Ne propustite i ostale teme:

>>Ida Prester: Moji roditelji imali su rak, a živi su zbog pravodobne intervencije

>>Apsurd: Na izborima za Sabor glas Dalmatinaca najmanje vrijedi 

>>Mislav Oršić: U opasnom sam društvu top strijelaca Lige prvaka 

>>Četiri zaboravljena recepta: gulaš, njoki, tižoto i torta od hrvatskog kestena

Ključne riječi

Komentara 6

ST
Sterb
04:00 24.10.2019.

odluka o tome hoće li Hrvatska doista ući u Schengen nije na Komisiji, nego na Europskom vijeću, tijelu EU-a koje okuplja šefove vlada država članica. Odluka o tome mora biti jednoglasna, a Slovenija je već najavila blokadu i nije jedina

NO
normalac
06:02 24.10.2019.

Ne razumijete demokratske procese i snagu demokracije. Nitko nikoga ne može blokirati ako ste se demokratski razvili. Ukoliko se ne razvijemo tada će biti problema. Zato prestati s koketiranjem niskim strastima, grafitima, navijačkim ludostima i korupcijom i kriminalom. Ako to uradimo iza nas će biti Francuska i Njemačka. Razvijajmo bratske odnose sa svim susjedima.

ST
Sterb
04:03 24.10.2019.

Uobicajeno lajanje a onda rep pod noge. ..........Hrvatska u Schengen može ući samo jednoglasnom odlukom Europskog vijeća !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije