Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stižu izmjene

Što donosi novi Zakon o ugostiteljstvu – Gostima 'cimerfraja' ubuduće samo doručak

Za puni i polupansion svi moraju raditi po istim i jasnim pravilima
Foto: Thinkstock
07.05.2018.
u 18:30

Domaćini mogu ili u obrtnike ili iznajmiti prostor...Što kad gost dođe kod nas u Liku, gdje mu je prvi restoran 30 kilometara daleko? Neće nam ni doći, pribojavaju se domaćini zakonskih izmjena

Za gosta koji odsjedne u obiteljskom smještaju u većem mjestu neće biti problem što mu domaćini ne smiju poslužiti ručak ili večeru. Ali, što da radi gost koji dođe na odmor u Liku, a najbliži je restoran 20, 30 ili više kilometara? Za svaki će objed prevaljivati tolike kilometre? Ne, vjerojatno neće ni doći kod nas..., pribojava se skorih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti jedan tamošnji turistički radnik.

Izmjenama tog Zakona, koje su na javnom savjetovanju, naš će im sugovornik moći ponuditi isključivo doručak. Osim ako ne osnuje trgovačko društvo ili obrt ili prostor iznajmi nekom ugostitelju. 
Mnogi od oko 90.000 privatnih iznajmljivača na takav scenarij gledaju prilično nevoljko. Razumljivo, uz složeniji status idu brojne nove i obaveze i izdaci. Zakonodavac, pak, želi ujednačavanje uvjeta i podsjeća da restorani i hoteli podliježu strogim uvjetima uređenja i opreme objekta, zaštite potrošača, osiguranja gostiju, zapošljavanja, boravišne pristojbe itd.


– Oni za razliku od privatnih iznajmljivača moraju voditi financijske knjiga, a imaju i veće porezne obveze. Iznajmljivači u većini nisu obveznici poreza na dodanu vrijednost i plaćaju samo porezni paušal, koji u najvišem razredu iznosi 300 kuna po krevetu, a za, primjerice, 20 kreveta za cijelu godinu 6000 kuna. Isto toliko iznajmljivač plati godišnje i za boravišnu pristojbu. Kao i kod usklađivanja standarda koji se tiču smještaja, tako i u području pružanja usluga punog i polupansiona želimo uvjete kako bi svi mogli raditi po istim i jasnim pravilima – ističu u Ministarstvu turizma, gdje pripremaju i pravilnik o rekategorizaciji obiteljskog smještaja čija primjena slijedi nakon izmjena ovog Zakona. 


Sada oko 20.000 iznajmljivača prima goste sa zvjezdicama dobivenim još devedesetih, a kriteriji su se u međuvremenu dvaput mijenjali. Za Ministarstvo turizma nema dvojbe da je trenutak zreo da se standardi u ujednače, a u konačnici dobije viša kvaliteta. Pri tom, vele, svi će imati vremena za rekategorizaciju, te pomoć u kreditima HBOR-a s kamatom od svega dva posto. Oni koji ne podnesu zahtjev za rekategorizaciju moći će nastaviti raditi, ali bez zvjezdica. U Zajednici obiteljskog smještaja zasad nemaju komentara. Kažu, tek analiziraju predložene novine. Što su zaključili obznanit će vjerojatno do kraja ovog tjedna.

Ključne riječi

Komentara 4

SH
Shaman
07:01 08.05.2018.

Glupost, ne vjerujem da i danas još postoji netko kome je u interesu da se ograničava privatna inicijativa.

BL
bljak007
23:07 07.05.2018.

E malo plaćate vladajućima.

LO
lovac1
07:35 08.05.2018.

Opet se nastoji pogodovati "VELIKIM " i sistematski uništiti male, i zagorčiti im poslovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije