Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena dublinskog ugovora

Što donosi novi prijedlog u rješavanju izbjegličke krize?

Migranti
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/3
24.09.2019.
u 15:05

Četiri zemlje, Malta, Njemačka, Francuska i Italija, pripremili su prijedlog i dogovorili ga s Finskom, koja predsjeda EU, prema kojem više ne bi vrijedio sporazum iz Dublina, već bi se izbjeglice preraspodijelilo

Preventivna i automatska redistribucija migranata trebala bi postati ključnom točkom Europske unije u rješavanju izbjegličke krize. Talijanski premijer žuto-crvene vlade Giuseppe Conte i ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese, na osnovu dogovora na Malti s Njemačkom i Francuskom, pripremit će projekt u tome pravcu.

Četiri zemlje, Malta, Njemačka, Francuska i Italija, pripremili su prijedlog i dogovorili ga s Finskom, koja predsjeda EU, prema kojem više ne bi vrijedio sporazum iz Dublina, već bi se izbjeglice preraspodijelilo. Sporazum iz Dublina obvezuje državu u koju prvi puta uđe neki izbjeglica da u njoj zatraži azil i ostane do rješenja njegova zahtjeva. Bude li najmanje deset država prihvatile prijedlog, a čini se kako su to spremne učiniti još Portugal, Irska, Luksemburg, Grčka i Španjolska, krenut će se prema promijeni dublinskog ugovora. 

“Učinjen je značajni korak naprijed”, kazao je Conte. Načelo više neće biti da izbjeglica mora ostati u zemlji u koju je ušao, već kada uđe u jednu zemlju, recimo Italiju, znači da je ušao u Europu, a onda će biti razmješten u prihvatne centre i po drugim državama. Dakako da će posebna pažnja biti usmjerena na vraćanje izbjeglica u zemlje iz kojih su došli.

Zemlje koje će prihvatiti redistribuirane izbjeglice dobivat će i posebne ekonomske prilike. Preraspodjela će ići po zemljama koje će moći prihvaćati od 10 do 25 posto pridošlih migranata u, recimo, Italiju. Migranti koji, primjerice, budu stigli u Italiju tu će trebati biti registrirani i u roku od četiri mjeseca prebačeni u neku drugu europsku zemlju. No, onda će i ta druga država pregovarati sa zemljom iz koje je netko otišao kako bi bio vraćen. Italija ima, primjerice, dogovor s Tunisom kome vraća izbjeglice s po dva čartera tjedno i u svakom ima po 40 osoba, što znači da godišnje može biti vraćeno oko 5.000 migranata.

Novim sporazumom bi i druge europske države nastavile proceduru s priznavanjem ili ne nekom izbjeglici status azilanta i u koliko mu ga ne odobri će provesti postupak njegova vraćanja u zemlju iz koje je stigao. To je važno, jer će rasteretiti Italiju od mnogih pregovaranja sa zemljama oko vraćanja izbjeglica, te će obvezati Europsku komisiju da bude jamcem u tim pregovorima. Hoće li se ostvariti dogovoreno na Malti tek treba vidjeti, ali bude li solidarnosti među državama u Europi bit će i lakši sučeliti se s problemom migracije. 

Video: Migranti izletjeli iz kamiona kod Šibenika

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
15:19 24.09.2019.

za hrvtsku i hrvate nista dobro...e orbane ...orbane..

CR
CroAx
16:07 24.09.2019.

Ne želim takve oblike ljudi za susjede. Točka.

DU
Deleted user
15:15 24.09.2019.

slušam prijatelja iz Iloka- kaže da na granici Srbije i Hrvatske, sa srpske strane gomila migranata doslovno spava po vinogradima, pojeli im ili uništili sve grožđe... žene u burkama ili čemu već po tržnicama prodaju humanitarnu robu....i stalno provaljuju u Hrvatsku, pa koga policija ulovi taj se vraća, a ostali praše put Slovenije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije