Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ODLUČUJE

Što čeka škole u drugom polugodištu: On-line, fizička ili mješovita nastava?

Online škola
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
11.01.2021.
u 12:25

U suradnji s ravnateljima donijet će odluku za svaku županiju o početku nastave

Za tjedan dana učenicima diljem Hrvatske započinje drugo polugodište. Naime zbog koronavirusa, a odlukom svih županijskih stožera i Ministarstva obrazovanja, zimski su praznici učenicima produljeni za tjedan dana, a sljedećeg ponedjeljka oni se s nastavnicima, učiteljima i profesorima vraćaju svojim školskim obvezama.

On-line, fizička ili mješovita?

Početkom drugog polugodišta nema znatnijih promjena, postavljena su pravila još s početka ove, druge po redu izuzetno teške nastavne godine. Drugim riječima, to znači da i dalje svaki ravnatelj svake pojedinačne škole u suradnji s lokalnim stožerom i epidemiolozima, a s obzirom na broj zaraženih i potencijalnu ugrozu u mjestu u kojem djeluju, odlučuje o tri modela nastave koji su na raspolaganju – fizička nastava, nastava na daljinu ili mješoviti model koji je kombinacija navedena dva.

Odluku o modelu nastave svaka će škola ovog tjedna objaviti na svojim internetskim stranicama i proslijediti odluku Ministarstvu obrazovanja koje je do sada zagovaralo model A – fizičku nastavu kako bi učenicima, osnovnoškolcima i srednjoškolcima barem donekle osiguralo rutinu na koju su navikli budući da rad škola nije znatnije utjecao na epidemiološku sliku. Barem do pojave novog brzoširećeg virusa.

Nema razloga da mjesta u kojima je mali broj zaraženih i koja nisu pogođena potresom ne primjene model A kako bi djeci osigurala rutinu i što kvalitetniji način svladavanja gradiva, budući da Hrvatsku, kao i sve ostale zemlje, tek očekuju posljedice prošle školske godine. S potresnim područjem, naročito Sisačko-moslavačkom županijom, slika je drukčija.

Još uvijek se u Ministarstvu obrazovanja sakupljaju podaci o tome koliko je nastavnika, učitelja, profesora i učenika zbog straha napustilo županiju i koliko dugo planiraju boraviti izvan nje te koliko nastavnika, profesora i učitelja s toga područja, kao i učenika, ima sve potrebne uvjete, kako tehničke tako i infrastrukturalne za eventualnu odluku o online nastavi. Postoji i opcija da na potresom pogođenim prostorima učenici nastave pohađati nastavu, naravno u onim obrazovnim ustanovama koje nisu pretrpjele oštećenja i koje ne predstavljaju ugrozu ni za učenike ni za zaposlenike.

Takav bi model, primjeni li se, značio da učenici koji se ne mogu vratiti u svoje škole jer su nesigurne ili su dobile crvene oznake mogu ići u druge škole kada se osigura prijevoz. No konačna odluka o tome još uvijek nije na snazi.

Sigurne su 23 škole

Do sada su statičari na područjima pogođenima potresom pregledali, od ukupno 58 osnovnih i srednjih škola i jedne visokoškolske ustanove, 55 objekata, no od tih pregleda tlo se na tome području još nekoliko puta zatreslo. Prema tome pregledu, 23 školske ustanove sigurne su za učenike i nastavnike, profesore i učitelje, dvanaest je privremeno neuporabljivo, a za devet obrazovnih ustanova više nema nade.

Neuporabljive su OŠ Ivana Kukuljevića i Ekonomska škola “Sisak”, radionice Strukovne škole “Sisak”, kao i glazbena škola Frana Lhotke, a u Petrinji I. OŠ “Petrinja”, područna škola I. Gorana Kovačića, Nebojan i Srednja škola “Petrinja”.

Komentara 1

SI
sint
13:04 11.01.2021.

Započne li nastava, pratite povećanje postotka novozaraženih u zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije