Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI LIDER UKRAJINE

Što bude sličniji liku kojeg glumi u seriji, 
to će ga više voljeti

Volodimir Zelenski
Foto: Reuters
1/3
23.04.2019.
u 15:23

Tek će se vidjeti je li on ključ promjena ili samo lutka na koncu oligarha Kolomojskog

S čak 73 posto glasova koje je osvojio na izborima, Volodimir Zelenski novi je predsjednik Ukrajine.

Komičar koji je, bez ikakvog političkog iskustva, do nogu potukao dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka koji uskoro, nakon pet godina upravljanja zemljom, napušta predsjedničku palaču u Kijevu.

Pokazatelj je to činjenice kako je Ukrajincima dosta sadašnje političke elite koju krasi nepotizam i korupcija ogromnih razmjera. Dosta im je siromaštva, dosta sukoba i rata s Rusima koji već godinama potiho tinja na istoku zemlje.

Građani preziru političare

Zelenski je vodio kampanju pune četiri godine, još od trenutka kada je prikazana prva epizoda njegove televizijske serije “Sluga naroda” koju je odnedavno moguće pogledati i na Netflixu.

U toj seriji on igra srednjoškolskog nastavnika povijesti koji gotovo slučajno postaje predsjednik Ukrajine. I od toga trenutka dolazi u sukob s korupcijom, nepotizmom i kriminalom koji vlada ukrajinskom političkom scenom. I kojega su Ukrajinci vrlo svjesni.

Velik dio Ukrajinaca glasao je za Zelenskog nadajući se kako će on povlačiti slične poteze kao Holodoborski, odnosno izmišljeni predsjednik kojega on igra u seriji.

Da će osujetiti bogaćenje ministara i zastupnika u vrhovnoj Radi, da će spriječiti nepotizam, zapošljavanje po “rođačkoj liniji”, da će zaustaviti sukobe na istoku zemlje... Da će, ukratko, od prirodnim resursima bogate Ukrajine napraviti ugodno i udobno mjesto za život.

Prema prvim najavama, prilično je izgledno kako će Zelenski ići tragom poteza koje je već izveo na televizijskim ekranima. Najavio je cijeli niz projekata koji bi mogli protresti ukrajinsku političku scenu te zaustaviti korupciju koja već godinama potresa ovu zemlju.

Među potezima koje je najavio je i ukidanje imuniteta za članove parlamenta, osnivanje Vrhovnog ekonomskog suda, jačanje kazni za korumpirane dužnosnike i političare... Najavio je i zakon kojim će svima koji budu bili osuđeni za korupciju biti doživotno zabranjeno bavljenje politikom. A sve je to glazba za uši prosječnog ukrajinskog birača koji klasične političare većinom prezire i mrzi.

Najavio kraj rata s Rusijom

Zelenski je najavio i kako će zaustaviti sukobe na istoku zemlje i zaustaviti rat s Rusijom, odnosno s ruskim separatistima koji, s većom ili manjom žestinom, traje već pet godina. Naravno, sve je to puno lakše obećati nego izvesti, ali ukrajinski narod Zelenskom vjeruje jer vjeruje da više doista nema što za izgubiti. Gore od onoga kako je bilo do sada teško da može biti.

Kako je Zelenski politički neiskusan, dio kritičara vjeruje da je ipak riječ o čovjeku koji je pod velikim utjecajem oligarha Igora Kolomojskog, vlasnika Kanala 1+1 na kojem se serija “Sluga naroda” i emitirala.

Ipak, za takvo što još uvijek nema dokaza, a vrijeme će pokazati je li Zelenski doista čovjek koji će u potpuno promijeniti ukrajinsku političku scenu, ili samo lutka na koncu milijardera koji upravljaju državom iz sjene.

Kandidatkinja koalicije Zelene ljevice u kampanju je krenula biciklom

Komentara 13

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
16:36 23.04.2019.

Bolje dajte nesto iz susjedstva.Davno nismo culi nesto iz regije.Ukrajina je i tak pola ruska..

VH
volim.hrvatsku
17:36 23.04.2019.

Tihi , gde ti bre u skolu bio ?

MX
Mister X
16:41 23.04.2019.

Zelenski je najavio i kako će zaustaviti sukobe na istoku zemlje i zaustaviti rat s Rusijom, odnosno s ruskim separatistima , ako se ne radi o laži onda sljedeće važi Imat će sudbinu Trumpa- a dali će preživjeti tu imaima jako male šanse a naravno ima da ga srede demokrati i to muški oni imaju već instrukcije i primjere kao se rdi u demonkracija sa predsjednikom koji je izabran naravno i ovaj će biti - od Putina !!!!. Prestati biti protivnik Putina Rusije je najveća moguće zlo što postoji izdaja Amerike + NATO saveza jedinih pravih prijatelja Ukrajine i cijelog ti Zapada koji računaju sa Ukrajinom kao sa budućim skorim članom 1000% ! Je maksimalni riziko što postoji i pored Boga i uskrslog Isusa koji je smo uskrsnuo i nula bal bal bla više se ne čuje ne piše o njemu ……. ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije