Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI OTKRIVAJU

Što bi se dogodilo kada bi veliki asteroid udario u ocean? Rezultati će vas iznenaditi

asteroid
Foto: Shutterstock
15.12.2016.
u 12:11

Gisler zaključuje kako asteroidi koji upadnu u ocean predstavljaju manju prijetnju nego asteroidi koji udare u zemlju

Što bi se dogodilo kada bi veliki asteroid pao na Zemlju? Budući da je više od dvije trećine površine Zemlje prekriveno vodom, asteroid bi vrlo vjerojatno pao u jedan od oceana.

Mnogi se pitaju što bi se tada dogodilo? Znanstvenici Los Almos National Laboratoryja odlučili su, uz pomoć superkompjutora, vizualizirati kako bi se kinetička energija s asteroida prenijela na ocean. Rezultati su pomalo iznenađujući za one koji su odrasli uz filmove katastrofe kao što je Deep Impact, javlja Gizmodo.

Zaključeno je kako bi se valovi koje bi uzrokovao udar asteroida promjera 250 metara brzo nestali, a najveći problem je u tome što bi tako vrući objekt ispustio veliku količinu pare.

– Najznačajniji učinak udara u ocean je izbacivanje pare u stratosferu – kazao je znanstvenik Galen Gisler i dodao da bi to moglo imati klimatske posljedice.

Asteroid te veličine mogao bi uzrokovati isparavanje do 250 metričkih megatona vode. Vodena para koja dođe do stratosfere mogla bi se ondje i zadržati.

Gisler zaključuje kako asteroidi koji upadnu u ocean predstavljaju manju prijetnju nego asteroidi koji udare u zemlju. 

Iznimka je pad u blizini obale kada bi se moglo dogoditi da veliki val zapljusne obližnji grad.

>> Otkrivene nove činjenice o udaru asteroida koji je 'izbrisao' dinosaure sa Zemlje!

Komentara 6

ST
strsljen2013
16:37 15.12.2016.

Mene to ne brine dok je Bruce Willis živ.

VO
vorda400
16:43 15.12.2016.

Nemam pojma od kuda vade te procjene ako bi udar napravio tsunami onda se sjetimo onog sa tisucama mrtvih i npr da unisti jos par nuklearnih elektrana pa da vidite veselja iducih godina nakon udara

HR
hromcan
16:54 15.12.2016.

A što bi bilo kad bi bilo.............. ali imamo Amerokance (oni su toliko ludi da jašu na nuklearkama)......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije