Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSIMO PROGRAME

Što bi kandidati za Vrhovni sud mijenjali u sudstvu?

Foto: PIXSELL
1/4
05.05.2021.
u 13:15

Dosad se prijavilo četvero kandidata. Donosimo programe njih troje, jer Zlata Đurđević smatra da sve programe najprije treba objaviti DSV

Četiri prijave su podnesene, s tim da poštom i danas može stići još neka prijava, a hoće li biti tri ili četiri kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, objavit će Državno sudbeno vijeće. Naime, DSV prema odluci Ustavnog suda treba odlučiti o pravovaljanosti kandidatura pa onda i ispunjava li, uz troje doktora prava, i Snježana Rizvan, viša upravna savjetnica na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu uvjet koji se traži za suce Vrhovnog suda, a u njezinu slučaju to je “ugledni pravnik s položenim pravosudnim ispitom i najmanje 20 godina radnog iskustva, koji se dokazao svojim stručnim radom na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima”.

Prema poslanoj nam biografiji, od 1985. radila je na Sudu udruženog rada u Splitu, od 1991. je na FESB-u, pravosudni ispit je položila 1999. i od tada je viši pravni savjetnik na složenim pravnim poslovima u FESB-u te 2006. navodi specijalistički studij medicinskog prava.

Reorganizacija sudaca

Nismo dobili jedino program rada prof. dr. sc. Zlate Đurđević. Poručila nam je: “Smatram da nije sukladno postupku poziva dostaviti program medijima prije nego što DSV objavi programe svih kandidata.” Što je obveza DSV-a, ali to nije prepreka da to ranije učine i mediji jer je smisao objave da programe vidi javnost. U povodu prvog poziva, na koji je prof. Đurđević bila prijavljena mimo zakonske procedure i bez programa rada, također smo prije DSV-a objavili programe svih prijavljenih kandidata.

Sutkinja Visokog kaznenog suda dr. sc. Lana Petö Kujundžić ističe da će 11 sudaca Kaznenog odjela VS-a biti odterećeni odlučivanja o žalbama koje od početka godine preuzima VKS pa će stoga do kraja 2021. moći riješiti sve zaostatke i koncentrirati se na izvanredne pravne lijekove. Najveći je priljev u građanskom odjelu pa mu namjerava posvetiti veću pažnju te 23 suca raspodijeliti u vijeća po specijalnostima i sklonostima (osobito na području obiteljskog prava) kako bi bili učinkovitiji u rješavanju zaostataka.

Osvrnula se i na problem zgrade VS-a oštećene u potresu te potrebu uređenja dvorana za javne sjednice i zajedničke sastanke sudaca. Posebno će skrbiti o ažurnosti postupanja u velikim i opsežnim predmetima, za što će sucima osigurati logistiku u vidu savjetnika, vježbenika... S predsjednicima odjela uvest će kvartalni plan rješavanja predmeta. Smatra da se većina parnica može riješiti mirenjem ili arbitražom pa će raditi na promoviranju ugovaranja takvog rješavanja sporova. Radi povjerenja građana u sudove, postupci ne bi smjeli trajati dulje od 3-5 godina, što je moguće ubrzati smanjenjem broja sporova. Za suce treba organizirati edukacije, na svim razinama učiniti dostupnom našu i europsku sudsku praksu uz pomoć odgovarajućih e-pretraživača te će stoga inzistirati na specijalizaciji i sudskih savjetnika te edukaciji zapisničara i drugih službenika i namještenika. Inzistira na nasumičnoj i tehničkoj dodjeli predmeta izuzev kad je riječ o predmetima za koje je uvedena specijalizacija.

Vodit će se statistika za svaki sud i pojedinog suca kako bi se utvrdili razlozi dugotrajnosti postupka i uklanjanje prepreka. Organizirat će obveznu primjenu videolinkova za optuženike lišene slobode kako bi se smanjio trošak dovođenja na VS, a pobrinut će se i za pristupačnost suda osobama s posebnim potrebama. Sazivat će godišnje konferencije sudaca, raditi na otvaranju sudova građanima te inzistirati na poštivanju propisa o togama te obvezati suce da ih nose na javnim raspravama.

Program dr. sc. Šime Savića s osam mjera za probleme u pravosuđu već smo objavili nakon prvog poziva (na webu Programi Sesse i izazivača) s tim da ga je za drugi poziv dopunio. Savić se zalaže za reizbor sudaca nakon deset godina jer ih trajno zvanje vodi u potpunu uspavanost. Iako su zadnjih godina učinjeni pomaci u ažurnosti osobito sudskih sporova, nedopustivi su primjeri poput slučaja Kornati da sud 14 godina povlači osobu po sudovima i onda utvrdi da je možda netko drugi kriv. Posebno se bavi (ne) stručnošću sudaca, što se unatoč brzim promjenama zanemaruje pri izboru sudaca, ali i poslije jer je vrlo malo seminara, konferencija i okruglih stolova. Posljedica toga su i vrlo živopisne i slobodne interpretacije sudaca poput tzv. ličkog rukovanja.

Neujednačenost prakse

Neujednačenost sudske prakse stvara stanje kaosa i dezorijentiranosti “da ne kažem proizvoljnosti suđenja” i to mora spriječiti upravo Vrhovni sud. Zalaže se za kontinuiranu i kvalitetnu kontrolu rada sudaca, a rješenje nalazi i u razmještanju sudaca, osobito u malim sredinama gdje se s odvjetnicima i s drugima iz okruženja stvaraju odnosi i gubi na neovisnosti i ugrožava nepristranost. Stoga ih treba premještati u druge gradove, trgovačke suce u druge sudove, a osobito u stečajnim predmetima kidati veze. Nužno je propisati što suci mogu, a što ne jer “svjedoci smo da neki suci prodaju na tržnicama svoju rakiju ili jabuke, neke imaju restorane i slično”. I to narušava ugled pravosuđa, a neprihvatljivo je i da si danas sudac, a sutra odvjetnik u maloj sredini. Poštenim sucima je u interesu ukloniti “kukolj” koji šteti i njima i pravosuđu u cjelini.

Snježana Rizvan planira rasporediti suce i djelatnike tako da se osigurana efikasan i ekonomičan rad, pratiti radnu opterećenost sudova i poduzimanje mjera za ravnomjernu opterećenost sudaca te za smanjenje broja neriješenih predmeta starijih od tri godine. Za jednostavnije predmete uvela bi rok od šest mjeseci, a do tri godine za složenije. Založila bi se za prioritetno rješavanje hitnih predmeta i organizaciju suda bi tomu podredila. Pratila bi poštivanje rokova izrade i otpreme odluka, poticala usavršavanje glasnogovornika suda i poduzimala druge mjere za kvalitetno i pravovremeno informiranje javnosti. Na web-stranicama učinila bi dostupnim sve o radu suda, osim podataka s oznakom tajnosti te bi materijalne troškove smanjila u ovo krizno vrijeme na sve moguće prihvatljive načine.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Zdravko Mamić o sucima

Ključne riječi

Komentara 35

DU
Deleted user
13:22 05.05.2021.

ģđa nametnuta ima samo.jedan zadatak ako je izaberu za predsjednicu vs iako nema reference za tu funkciju ...pomilovati ideologe danasnjih vodecih tzv.vodecih .duznosnika sa zrinjevca koji se nalaze tamo gdje im je mjesto koje su itekako zasluzili...etc

KR
kristov
14:08 05.05.2021.

Oni mogu samo mijenjati sebe i drugo ništa! Ova manjika, srpkinja, na kojoj inzistira tkz. predsjednik nema prst obraza, jer da ga ima ne bi se kandidirala! Obzirom da poznajemo srpsku narav, a to je uništenje hrvatske države, ona čini sve da dodatno unese razdor i rat u hrvatski institucionalni sustav, koji je ionako nikakav i slab. Rušenje i slabljenje Hrvatske u rukavicama i fiunom odijelu, na položaju i sisi iste te države! Nađite mi primjera u svijetu. Tkz. predsjednik poručuje, "ćerat ćemo se" .. sram ga bilo, kukavica i dezerter!

Avatar Point_of_view
Point_of_view
13:55 05.05.2021.

Samo s ovim mjerama koje je predložila dr. sc. Lana Petö Kujundžić, bez velikog povećanja osoblja, procesi bi se mogli ubrzati za najmanje 30%. vremena. Znači, sudstvu treba vođa, koji osim poznavanja materije sudstva mora biti i vrhunski manager.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije