Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna radnika zbog kršenja prava

Stjuardese Croatije Airlinesa od petka štrajkaju, letjet će samo 11 aviona

štrajk croatia airlines
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
23.02.2010.
u 11:39

- Uprava je odbila pregovore o kolektivnom ugovoru te su nam smanjili prava. Plaća kabinskog osoblja je 5364 kune.

Stjuardese i stjuardi u petak 26. veljače u šest sati počinju štrajkati, najavio je Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova.

Ušteda i gubitak

Još je na snazi Sporazum o poslovima koji se ne smiju prekidati pa ih 20 posto mora raditi. To je tridesetak stjuardesa i stjuarda, što znači da bi 11 zrakoplova moglo uzletjeti prvog dana štrajka, no sutradan bi to bilo manje, procjenjuje Suzana Artuković-Vuksan, predsjednica SKOZ-a.

Na štrajk su, kažu, potaknuti neodgovornim ponašanjem uprave Croatije Airlinesa, koja nije htjela pregovarati o kolektivnom ugovoru, već je donijela pravila koja im drastično umanjuju prava.
– Time bi se uštedjelo godišnje oko 15 milijuna kuna, a kompanija posluje s više od 10 milijuna kuna gubitka mjesečno. Pravog plana ušteda nema, a uprava se nije odrekla svojih povlastica.

CA ima 33 menadžerska ugovora i 101 šefa – kaže Hrvoje Humek, član izvršnog odbora SKOZ-a. Prosječna plaća kabinskog osoblja u rujnu (a to je “najjači” mjesec, kažu) iznosila je 5364 kune, što je najniži prosjek u CA, gdje prosječna plaća iznosi 8616 kuna. Ipak su pristali na petpostotno smanjenje plaća, no dalje od toga ne. Inače, piloti se još nisu izjasnili idu li u štrajk. Komentirajući tvrdnje uprave da su radna prava zaposlenih zadržana na istoj razini, a neka i poboljšana, Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, uzvratio je:

– To što tvrde nije istina.

Otvoreni za pregovore

Na potezu je uprava, kažu sindikalci. A iz uprave su jučer poručili:

– Poslovodstvo je i dalje otvoreno za pregovore, a u slučaju štrajka kompanija će učiniti sve da se negativne posljedice svedu na najmanju moguću mjeru te da se postigne razuman i što skoriji dogovor o kolektivnom ugovoru. 

Komentara 9

OB
-obrisani-
13:34 23.02.2010.

U prvoj genraciji stujauardesa, koje i ja vodio, bilo 75% s visokom školskom spermom! Pozdrav iz osijeka! Viidm da je moj Mario ivekovič, šahista, tu!! A ako je još prpeoznajem ovo je Suzana Artuković-Vuksan! Ovoga dečka ne poznam. Vi

DR
drifter35
12:38 25.02.2010.

plenki, tebi treba stručna pomoć :(

MY
mycropht
19:32 23.02.2010.

Zračne konobarice štrajkaju. Nisam baš siguran da će im to proći. Baš me zanima koliko je potrebno da se stjuardesa trenira iz nule.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije