Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Stjepan Šterc: U Hrvatskoj 400 tisuća fiktivnih birača

Naslovnica 9.8.
Foto: VL
09.08.2016.
u 00:06

U registru je 3,8 milijuna birača, a može ih biti najviše 3,3 milijuna

Unatoč najavi ministra policije Vlahe Orepića da bi do kraja kolovoza moglo biti odjavljeno i 50.000 prebivališta, odnosno fiktivnih birača i stanovnika u Hrvatskoj, to će biti samo igla u plastu sijena jer se problem fiktivnih stanovnika neće riješiti sve dok Hrvatska ne uvede registar stanovništva, a za što nema političke volje ni kod lijevih ni kod desnih. Prema podacima Ministarstva uprave, u registru birača na dan 30. lipnja 2016. imali smo 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i 765.035 birača u inozemstvu.

No, taj podatak o broju birača u Hrvatskoj ne odgovara ni približno stvarnosti kad se imaju na umu podaci o broju stanovnika u Hrvatskoj, broju djece do 18 godina te broju odseljenih iz Hrvatske. Stoga demograf dr. Stjepan Šterc procjenjuje da Hrvatska danas ima najviše 3,2, 3,3 milijuna birača, te preko 400.000 fiktivno prijavljenih stanovnika!

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>>Svi Hrvati, ma gdje živjeli, imat će pravo na besplatan bubreg, srce...

>>Milan Bandić: II. svjetski rat je završio!

>>Zdravlje nacije – Slavonci pate tiho, a jauk Dalmatinaca svi čuju

Ljetna panorama:

>>OI: Phelps se izliječio od ovisnosti i u 31. godini juri 6 zlata

>>Sanda Čorak: U nacionalnim parkovima gužvi više ne smije biti

>>Tino Radanović – Osvojio Alku i čeka rođenje nasljednika

Foto: VLm

Komentara 50

BU
budaigigo
20:55 08.08.2016.

Pa mi to znamo bilo je njih i 4.5 milijuna.kako itko misli da je mesić postao predsjednik,a za njega nije nitko glasao osim njega samoga i žene mu eventualno.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
22:25 08.08.2016.

Zato imamo izlaznost od 60%, a u stvari, kad bi ocistili biracke spiskove od tih fiktivnih, sa istim brojem biraca, imali bi izlaznost preko 70%. To bi onda bilo na nivou europskog prosjeka.

BI
bijelocrveni
21:58 08.08.2016.

To su oni što ih APIS broji zadnjih sat vremena. SDP-ova rezerva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije