Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAĐENO OKO OD 84 % BIRAČKIH MJESTA

Napeti izbori u SDP-u: U drugi krug idu Grbin i Kolar, Ostojić ide u Predsjedništvo

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
26.09.2020.
u 23:10

Osim novog lidera stranka je birala i 17 članova Predsjedništva i Glavnog odbora.

Tko će biti novi lider SDP-a pitanje je koje će odgovor vjerojatno dobiti tek iduću subotu. No kako stvari stoje, nakon 84 posto prebrojanih biračkih mjesta, članovi i članice SDP-a birat će vjerojatno između Peđe Grbina i Željka Kolara. Naime, rezultati (na 84 posto obrađenih listića) kažu da je Peđa Grbin dobio 42 posto glasova, Željko Kolar 22, Ranko Ostojić je trećeplasirani sa 18,79 posto, Mirela Ahmetović na četvrtom mjestu s 14,4 posto potpore, a Marino Percan peti sa svega 0,54 posto potpore članstva što pokazuje da je situacija vrlo neizvjesna i dramatična.

Rezultati su poprilično iznenadili i s obzirom na to da su mnogi u SDP-u dobro upoznati sa situacijom vjerovali kako će Željko Kolar u drugi krug ući s najvećim brojem glasova. Međutim, to se nije dogodilo već je Grbin kandidat koji je u prvom krugu dobio uvjerljivo najveću potporu birača. Pobijedio je u Rijeci, Osijeku, a posebno uvjerljivo u Zagrebu koji je i najveća SDP-ova organizacija, a jedini veliki grad gdje je pobjedu odnio Kolar je Split.  Zanimljivo je da je u Splitu, svom rodnom gradu, posebno loše prošao Ranko Ostojić kojemu je glas dalo svega 61 član te organizacije. Grbin je premoćnu pobjedu odnio i u Međimurju, Kaštelima, Trogiru, Sinju, a gotovo izjednačen bio je s Kolarom i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je „za sitno“ bolje prošao ipak Kolar.

Odličan Grbinov rezultat  posebno je zanimljiv ako se uzme u obzir to da je Ranko Ostojić ulaskom u utrku za šefa stranke Grbinu ipak izbio znatan dio glasova. Pa se postavlja i pitanje bi li  uopće i bilo drugog kruga da je Ostojić ostao samo na svojoj prvotnoj ideji, a to je da se kandidira samo za člana Predsjedništva.  Nije nebitno koliko su glasova dobili trećeplasirani i četvrtoplasirani i kome će u konačnici otići njihovi glasovi u eventualnom drugom krugu. Naši izvori iz SDP-a uvjereni su da će u drugom krugu iduću subotu, uđu li u njega Grbin i Kolar, većina glasova koje je dobio Ranko Ostojić definitivno otići Peđi Grbinu, a većina sugovornika vjeruje i kako će većina glasova Mirele Ahmetović otići na stranu Željka Kolara, a što s obzirom na brojke u ovom trenutku ide na ruku Grbinu. Ono što se „obični“ članovi pitaju s pravom je može li novi šef,  tko god to bio, ujediniti stranku ili s obzirom na to da su obojica eksponenti svojih klanova slijede nove podijele i daljnje propadanje.   

-Za mene klanovske borbe prestaju danas. Razgovarat ću sa svima i pokušati stvoriti bolji SDP, a onda i bolju Hrvatsku. Ne želim oko sebe samo ljude koji razmišljaju kao ja. Vremena da svi razmišljamo isto su iza nas- kazao je na Iblerovom trgu Grbin.

I Željko Kolar zvučao je pomirljivo i poručio kako je bitno da „svi međusobno razgovaramo, razmjenjujemo mišljenja, ne moramo se oko svega slagati, ali kada dogovorimo poruke za van bitno je da ih se svi pridržavamo“.

26.09.2020., Iblerov trg, Zagreb - Izbori za presjednika SDP-a. Atmosfera u prostorijama stranke u iscekivanju sluzbenih rezultata glasovanja. Pedja Grbin i Zeljko Kolar susreli su se i srdacno pozdravili. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

Osim novog lidera stranka je birala i 17 članova Predsjedništva i Glavnog odbora. Prema neslužbenim rezultatima (nakon 40 posto obrađenih biračkih mjesta) najviše glasova dobila je europarlamentarka Biljana Borzan koje je bila članica i aktualnog vodstva, a nakon nje Sabina Glasovac. Prema neslužbenim rezultatima u novo vodstvo ulazi i „do jučer“ suspendirani dvojac Mihael Zmajlović i Sinša Hajdaš Dončić koji je zanimljivo javnu potporu dao upravo Grbinu iako je Željko Kolar iz njegove krapinsko-zagorske županije. U novo će vodstvo navodno i Ivan Račan, sin prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana, ali i Ranko Ostojić koji se kandidirao za dvije funkcije. U tom bi društvu trebalo biti i četvero gradonačelnika Kristina Ikić Baniček, Dalibor Domitrović, Jasenka Auguštan Pentek i Mišo Krstičević. U novo vodstvo navodno ulazi još jedan europarlamentarac i član aktualnog vodstva Predrag Fred Matić, ali i bivši saborski zastupnik Željko Jovanović, … Ostane li takva situacija do konačnih rezultata, a Grbin izvolijeva pobjedu ne mora se brinuti da će imati većih problema u samom Predsjedništvu s obzirom na to da se na prvu vidi da bi većinu tog tijela očito mogli ovog puta popuniti upravo oni koji su i poduprli Grbina za predsjednika stranke.   

Inače,  pravo glasa SDP-ovci su mogli iskoristiti na ukupno 286 biračkih mjesta. Neka biračka mjesta otvorena su u 9 sati (ona veća), a ona manja kasnije, oko 15 sati. Glasanje je trajalo do 18 sati nakon čega su bili potrebni doslovce sati za doći do rezultata. Sramotan je to podatak s obzirom da je pravo glasa u SDP-u imala je svega trećina članova zbog odredbe u Statutu da glasati mogu samo oni bez duga na ime članarine. Zbog te je odredbe novog lidera imalo pravo birati svega 12 tisuća članova od ukupno njih 33 tisuće koliko stranka tvrdi da ih zapravo ima, a na birališta ih je izišlo oko 70 posto, odnosno nešto više od osam tisuća. Odredba da glasati mogu samo oni bez duga dovela je i do optužbi između klanova u kampanji, pogotovo Grbinovog i Kolarovog,  za izborni inženjering, odnosno za kupovinu članstva s obzirom da je u nekim županijskim organizacijama došlo do naglog povećanja broja onih koji su članarinu platili. Kao što to uvijek biva u SDP-u na kraju je došlo i do rata sa šalabahterima bez kojih nisu prošli niti jedni izbori za novo vodstvo SDP-a zadnjih nekoliko izbornih ciklusa i preko kojih se članstvu sugerira čija bi imena trebali zaokružiti kada dođu na birališta. Prema zadnjim informacijama kružilo je čak devet šalabahtera. A što znači da su različiti kandidati vjerojatno imali ne samo svoje šalabahtere, već da su izrađeni i oni lažni, podmetnuti kako bi se neke kandidate pokušalo diskvalificirati iz utrke za stranačka tijela. 

VIDEO: Večernji TV nedavno je organizirao sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a

 

Komentara 95

Avatar OPG
OPG
19:04 26.09.2020.

Partija na respiratoru.😂😅

BE
bezvrijedanyugodinar
19:09 26.09.2020.

Od 5 kandidata, ima koji Hrvat?

HH
HH:
19:52 26.09.2020.

Vrijeme je da SDP ode gdje mu je i mjesto, na ropotarnicu političke povijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije