Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Čakovec broji upola manje hospitaliziranih nego na vrhuncu pandemije

Šibenik: Testiranje građana na koronavirus
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
14.01.2021.
u 13:42

Koronavirus je u Hrvatskoj dosad odnio 4.517 života

Danas je u Hrvatskoj 980 novozaraženih koronavirusom od kojega je dosad preminulo 4.517 ljudi.

13:30 - Međimurska županija u posljednja 24 sata ima 64 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, a u Županijskoj bolnici u Čakovcu gotovo je 50 posto manje oboljelih od COVID-a 19.

Načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je kako je stanje u županiji početkom prosinca bilo vrlo loše, a sad je bitno drugačije.

- Sad je i triput manje oboljelih i vjerujemo da idemo prema boljoj situaciji, rekao je Grivec na konferenciji za novinare u četvrtak u Čakovcu.

Ravnatelj Županijske bolnice Tomislav Novinščak rekao je da se trenutačno u bolnici liječi 80 pacijenata, što je u odnosu prema 155, koliko ih je bilo na vrhuncu pandemije, gotovo 50 posto manje.

- Polako smanjujemo i radilišta, brojne odjele i od Nove godine više nemamo hospitalizirane pacijente i tercijarni respiratorni centar u hotelu 'Park'. Već smo počeli i reorganizaciju dijelova odjela na način da smo još dodatno dva odjela smanjili za potrebe liječenja COVID pacijenata i razmišljamo o daljnjim koracima reaktivacije sustava”, istaknuo je Novinščak.

13:20 - U Rijeku je uplovio brod APL California s novom pošiljkom zaštitne opreme koju je Vlada u Kini nabavila od tvrtke Sinopharm. Ovo je treća isporuka zaštitne opreme koja je došla iz Kine.

12:50 – Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 42 nova slučaja zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je 213, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 415. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 131 osoba s težom kliničkom slikom. Preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19.

12:35 – Četiri su osobe umrle, a novih 99 je zaraženo koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je u zadnja 24 sata testirano 669 osoba, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću splitskog KBC-a, umrle su dvije ženske osobe u dobi od 78 i 79 godina i dvije muške u dobi od 68 i 72 godine. Svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju.

Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo izvijestio je da je 27 novozaraženih iz Splita, 12 iz Omiša, 11 iz Sinja, po šest iz Jelse i Kaštela, pet iz Solina te po tri iz Hvara, Trilja i Starog Grada. Po dvoje novozaraženih broji Makarska, Vrgorac, Hrvace, Seget, Selca i Otok, a po jednog Imotski, Supetar, Vrlika, Dugi Rat, Klis, Podbablje, Postira, Runovići, Šestanovac, Zagvozd i Cista Provo.

Od ukupnog broja novooboljelih 58 osoba su kontakti ranije zaraženih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 2232 osobe nalaze u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 123 pozitivne osobe, dok ih se sedam nalazi na respiratoru.

11:50 - Iako su mediji proteklih dana u nekoliko navrata prenosili informacije iz policije kako su prilikom pokušaja ulaska u Hrvatsku otkrili krivotvorene negativne obrasce PCR testa na Sars-Cov2 Instituta za javno zdravlje Srbije, neki očigledno ne odustaju. Najnoviji takav slučaj zabilježen je danas, nešto poslije ponoći, kada su policajci na Međunarodnom graničnom cestovnom prijelazu Bajakovo pronašli nova dva takva slučaja.

Prema navodima PU Vukovarsko – srijemske radi se o 63 - godišnjaku i 28-godišnjaku s prijavljenim prebivalištem na području Karlovačke županije, a koji borave u Republici Srbiji zbog zaposlenja te imaju prijavljen privremeni odlazak iz Republike Hrvatske, pri ulaznoj graničnoj kontroli u 00:12 sati policijskim službenicima su predočili krivotvorene obrasce negativnog PCR testa na Sars-Cov2 Instituta za javno zdravlje Srbije.

Na taj način željeli su, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH, izbjeći mjeru samoizolacije na adresi prebivališta. Osumnjičeni su uhićeni radi provođenja kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Krivotvorenje isprave“ te su nadležnom državnom odvjetništvu protiv njih podnesene kaznene prijave redovnim putem.

11:40 - Prema navodima PU Vukovarsko – srijemske, zbog nepoštivanja Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, policija je podnijela optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Naime, policijski službenici su za 14 stolova ispred ugostiteljskog objekta na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima zatekli ukupno 31 osobu koje su se nakon upozorenja policijskih službenika razišli, čime je prestalo daljnje činjenje prekršaja.

Inače, tijekom protekla 24 sata evidentirano je sedam kršenja mjere samoizolacije za koje su počiniteljima izdani prekršajni nalozi sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U posljednja 24 sata na području PU provedeno je ukupno 159 nadzora pridržavanja mjera propisanih Odlukom Stožera civilne zaštite RH u različitim objektima (ugostiteljski objekti, noćni klubovi, prodavaonice i dr.).

11:05 – U Zagrebačkoj županiji je u protekla 24 sata evidentirano 136 novooboljelih osoba od covida-19, priopćio je u četvrtak Stožer civilne zaštite te županije. Trenutno su aktivna 1094 slučaja, a ozdravilo je 130 osoba. U priopćenju je navedeno da su umrle dvije osobe na području Samobora (17. i 20. studenoga 2020. godine).

U Samoboru je 19 novooboljelih osoba, u Velikoj Gorici 16, u Dugom selu 15, u Zaprešiću 10. Po osam je novooboljelih osoba u Jastrebarskom, Ivanić-Gradu, Brdovcu i Dubravi, sedam u Brdovcu, šest u Svetoj Nedjelji, pet u Križu. Po četiri je novooboljele osobe u Vrbovcu i Rugvici. Po tri novooboljele osobe su u Bistri, Kravarskom, Kloštar Ivaniću i Brckovljanima. Po dvije novooboljele osobe su u Svetom Ivanu Zelini, Jakovlju, Pušći i Krašiću, a po jedna novooboljela osoba je u Mariji Gorici, Pokupskom, Farkaševcu, Bedenici, Klinča Selima i Stupniku.

10:43 – U Karlovačkoj županiji imamo ukupno 20  novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 14  novih slučaja  zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR)- 114 testiranja. S  područja grada Karlovca 6 osoba, Ogulin 3, Slunj 2, Plaški 1, Ribnik 1, Vojnić 1.  U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji 6 osoba je pozitivno- brzi test za detekciju antigena- iz Karlovca  1 osoba,   Ozalj 2, Cetingrad 2, Vojnić 1. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 7538 osoba ( PCR testiranje- 6256, antigensko testiranje-1282).

U bolnicama Karlovačke županije je na današnji dana hospitalizirano 86 COVID pozitivnih pacijenata ( OB Ogulin17, SB Duga Resa-24, OB Karlovac-46). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 8 osoba (1-OB Ogulin, 7-OB Karlovac), na respiratoru se nalaze 2 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac). Osam osoba je  otpušteno sa bolničkog liječenja (1-OB Ogulin, 5-SB Duga Resa, 2-OB Karlovac). Od početka pandemije sa bolničkog liječenja je otpušteno 528 osoba (OB Ogulin-171, SB Duga Resa-34, OB Karlovac-323). U protekla 24 sata preminula je jedna osoba ( OB Ogulin). Od početka pandemije u bolnicama je preminulo 255 COVID pozitivnih pacijenata.

U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 336 osoba. Bez kršenja mjera samoizolacije i drugih mjera. Inspekcija SCZ Karlovac- područje grada Karlovca-trgovine-9, uslužne djelatnosti -2. Područje grada Slunja:trgovine-4. Nisu utvrđene nepravilnosti.

10:30 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 18 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Trenutno su 152 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 27 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 15 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 613 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 145 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

10:05 – U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 66 novozaraženih osoba, testirane su 663, a umrle su dvije osobe, izvijestili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju obavljenih testiranja danas je 10 posto. Ozdravilo je 70 osoba, pa je u toj županiji sada aktivno 936 slučajeva Covida-19.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka smješteno je 80 oboljelih od Covida-19, a o sedam bolesnika se skrbi uz pomoć respiratora. Udjel osoba liječenih od covida-19 u ukupnom broju zaraženih osoba u županiji je 8,5 posto.

10:03 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom (sedam je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 14 osoba iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, tri iz Metkovića, dvije iz Korčule te po jednoj iz Janjine, Konavala, Ploča i Vele Luke.

Od spomenutih slučajeva dva su korisnika i jedan djelatnik Doma za starije Dubrovnik – Thermotherapia. Ukupno je zaraženo 12 osoba muškog spola i 15 osoba ženskog spola, a za njih 18 je utvrđena epidemiološka veza.

Preminule su dvije osobe: jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ. 1939.g.) i jedna muška osoba iz Korčule (rođ. 1959.g.).

9:45 – Na području Zadarske županije 45 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar (19), Benkovac (4) i Biograd na Moru (4) te Pakoštane (2), Polača (1), Posedarje (2), Preko (8), Sukošan (2), Sv.Filip i Jakov (1), Vir (1) i Zemunik Donji (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 332 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 1194 stanovnika, a od bolesti su se oporavile još 52 osobe. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 36 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 12 pacijenata. U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan 7 je novooboljelih pacijenata od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

9:41 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sto novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o trideset i šest osoba s područja grada Siska, dvadeset i tri osobe s područja grada Petrinje, dvadeset i jednoj osobi s područja grada Kutine, šest osoba s područja grada Popovače, četiri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Martinska Ves, dvije osobe s područja grada Gline, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Lipovljani te jednoj osobi s područja općine Velika Ludina

9:35 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 37 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 30 pozitivnih na PCR testiranju, a 7 na brzom antigenom testu (6 osoba iz Vinkovaca, po 4 iz Vukovara, Iloka i Bršadina, po 3 osobe iz Županje i Gunje, po 2 iz Babine Grede, Nuštra i Privlake, te po 1 osoba iz Borova, Drenovaca, Ivankova, Trpinje, Markušice, Mohova i Tovarnika). Preminula je 1 osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8069, od kojih su 7712 osoba izliječene, a ukupno je preminulo 170 osoba. Trenutno su u županiji 54 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.  U protekla  24 sata testirane su 303 osobe, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 36544. U samoizolaciji na području županije je 571 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 18 radnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 7 radnika (4 medicinske sestre/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 2 nezdravstvena radnika).

9:30 – Nakon kraćeg zatišja, opet raste broj hospitaliziranih osoba zbog težih simptoma Covida u Općoj bolnici u Koprivnici. Sve do 9. siječnja broj zaraženih u bolnici bio je u kontinuiranom padu još od 10. prosinca kad je bio rekordan broj od 101 hospitalizirane osobe.

Od subote, 9. siječnja, kad je u bolnici bilo 26 pacijenata, broj hospitaliziranih raste iz dana u dan pa je u četvrtak (danas) već na 33 zaražena s težim simptomima. U pet dana skok za 27 posto. U četvrtak je zabilježen i rekordan ovogodišnji broj dnevno zaraženih. Županijski stožer priopćio je kako ih je danas 40, i to na 102 izuzeta brisa, što je postotak od čak 39 posto.

Odlična je vijest kako četiri dana zaredom nema umrlih Covid pacijenata u bolnici. Epidemiolozi pretpostavljaju kako je rast broja zaraženih posljedica blagdanskih druženja i obiteljskih okupljanja. A to definitivno znači kako opuštanja – nema.

8:50 – U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirana su 284 uzorka od kojih je 50 bilo pozitivno.

Najviše je sa šireg područja grada Osijeka, njih 14. Slijede gradovi Našice sa četvero novopozitivnih, Valpovo, Đakovo i Beli Manastir po tri, Belišće dvije i Donji Miholjac s jednom novopozitivnom osobom. Općine Antunovac, Jagodnjak i Koška bilježe po dvije novopozitivne osobe, dok po jednu bilježe općine Đurđenovac, Erdut, Čeminac, Levanjska Varoš, Bilje, Darda, Kneževi Vinogradi, Petrijevci, Podgorač i Punitovci.

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19, i to 68 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 18 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 38 pacijenata s tim oboljenjem. Preminula je jedna osoba oboljela od koronavirusa u dobi od 67 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 841 osoba.

8:25 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 256 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 191 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 65 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 421 osoba, a ukupno je testirano 25226 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 160 uzoraka, od kojih su 23 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:05 – Od danas je na snazi nova odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Odlukom se, radi zaštite pučanstva od bolesti COVID-19, privremeno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza RH. Odluka se ne odnosi na osobe koje dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Odluka je na snazi do 31. siječnja.

VIDEO Članovi Vlade javno su se cijepili protiv koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
10:45 14.01.2021.

a bolescure ...4400 ljudi prosjecno umire svaki mjesec u HR....oficijelni podaci zavoda za statistiku

DU
Deleted user
14:00 14.01.2021.

Smrtnost u 2020. je na razini prosjeka zadnjih 5 godina. Malih odstupanja ima uvijek. Prema tome ta priča o skoro 4500 umrlih od corone ne drži vodu!!!

RE
reborn
19:36 14.01.2021.

Nakon što su kafići konačno zaključali svoja vrata, pobol stanovnika se bitno smanjio usprkos činjenici što se nalazimo u najhladnijem dijelu godine, u vremenu kada svi borave u zatvorenim prostorima. Sada treba ponovno popustiti epidemiološke mjere, ponovo otvoriti kafiće i 2-3 tjedna kasnije se zgražati nad ponovnim rekordnim brojkama vezanim uz širenje korone... A sve jer se krčmofili ne mogu barem malo suzdržati i pripaziti na ljude oko sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije