Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Ministrica Brnjac: Nema dokaza da su se strani turisti zarazili na Pagu

Zagreb: Ministrica Brnjac održala konferenciju nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
07.08.2020.
u 20:59

Do danas je ukupno testirano 126.410 osoba, od toga 1093 u posljednja 24 sata.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin upozorila je kako su četiri nova slučaja zaraze u Splitsko-dalmatinskoj županiji povezana s druženjem u noćnom klubu.

20.57 - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u petak kako nema dokaza da su se strani turisti zarazili na Pagu.

"Nema dokaza gdje su se turisti zarazili", izjavila je ministrica u Dnevniku Nove TV i dodala kako se svi u turističkom sektoru striktno pridržavaju svih epidemioloških mjera. 

 Poručila je kako je Hrvatska prema istraživanjima sigurna destinacija.

To bih zahvalila, naglasilaje je, svima uključenima - epidemiolozima, struci, onima koji su uključeni u rad Stožera, graničnoj policiji, HZJZ-u, svima koji se pridržavaju epidemioloških mjera te turističkim radnicima koji su iznijeli najveći teret na svojim leđima.

Dio novca za oporavak gospodarstva od pandemije iz EU bit će uložen u turizam, rekla je Brnjac i dodala kako je šest milijardi na raspolaganju kroz instrument za oporavak i otpornost u sektoru gospodarstva. 

14:00 – U protekla 24 sata zabilježena su 62 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 553. Među njima su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru sedam pacijenata. Nema preminulih. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5466 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 155 preminulo, a 4758 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutačno 2052 osobe. Do danas je ukupno testirano 126.410 osoba, od toga 1093 u posljednja 24 sata.

13:50 – Ravnateljica županijskog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin na konferenciji za novinare Stožera Splitsko-dalmatinske županije upozorila je mlade koji se sve više druže zajedno po klubovima da pripaze na razmak i drže se epidemioloških mjera. 

Ta je županija u protekla 24 sata evidentirala 20 novooboljelih, što je nagli porast, Karin je upozorila kako su četiri nova slučaja zaraze povezana s druženjem u noćnom klubu.

13:23 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske zabilježeno je osam novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako iznosi 175, dok je broj aktivnih slučajeva 21. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 77, dok su testirane 44 osobe. Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Pridržavanje svih do sada donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

13:20 – Sedmi dan za redom nema novooboljelih od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji. U protekla 24 sata nije bilo novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. I dalje su 34 aktivna slučaja oboljenja, od kojih se četiri osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Od jučer je bilo 23 uzorkovanja na SARS-CoV-2 virus.

11:49 – U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 128 uzoraka, a samo jedan bio je pozitivan na koronavirus, i to uzorak osobe iz Osijeka.

Broj je oboljelih od koronavirusa od početka epidemije do sada na području Osječko-baranjske županije 612, od kojih su 533 osobe već izliječene.

U KBC-u Osijek trenutačno je hospitalizirano 27 pacijenata oboljelih od koronavirusa, s tim da se dva nalaze na respiratoru.

Mjera samoizolacije jučer je određena za još četiri osobe koje su kontakti oboljelih, pa je trenutačno u samoizolaciji ukupno 216 osoba. Poštivanje te mjere i jučer je kontrolirala policija, a prilikom 55 samoinicijativnih provjera sve osobe zatečene su na prijavljenoj adresi.

11:35 – U Ličko-senjskoj županiji novi slučaj koronavirusa otkriven je u Novalji, a prema informaciji epidemiološke službe, riječ je o kolegi prije zaražene osobe koja radi u ambulanti.

Epidemiolog Dinko Puntarić rekao je za Hinu kako ne može reći da je situacija potpuno pod kontrolom, ali, dodao je, "riješit će to" jer epidemiološka obrada traje.

"Riječ je o kombinaciji turističke ambulante i ambulante za hitnu medicinu u koju je ušao virus. Za sada su pozitivna dvojica kolega s posla. U samoizolaciji su tri liječnika, jedan tehničar i nekoliko vozača, sve mladi ljudi. Nije potpuno jasno jesu li se zarazili na poslu ili privatno, ali mi ćemo to zaustaviti", rekao je Puntarić.

11:32 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 338 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije, danas je 20 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita osam osoba, iz Kaštela jedna osoba, iz Makarske dvije osobe, iz Sinja četiri osobe, iz Trilja jedna osoba, iz Gradca dvije osobe, iz Podstrane jedna osoba i iz Segeta jedna osoba. Uz 20 novooboljelih pozitivnih na COVID-19 infekciju, jedna je osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Od ukupnog broja novooboljelih, devet osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostalih 11 epidemiološki obrađuje. U samoizolaciji je 507 osoba, 15 pozitivnih osoba na bolničkom je liječenju u KBC-u Split, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru. U karanteni se nalaze četiri osobe stranog državljanstva.

11:15 – Sedam je novooboljelih u Zagrebu. Ukupno su 153 aktivna slučaja.

11:10 – Jedan novi slučaj COVID-19 zabilježen je u Zagrebačkoj županiji, šest osoba je izliječeno.

10:10 – Na području Zadarske županije tri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom. Riječ je o jednoj ženskoj i dvije muške osobe s područja općina Poličnik, Bibinje i Gračac. Jedna od tih osoba bila je u samoizolaciji i razvila simptome, a ostalim dvjema osobama utvrđeni su kontakti te stavljeni pod nadzor. Četiri su osobe izliječene. Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 93 osobe, a aktivni nadzor provodi se nad 146 osoba. Na COVID 1 odjelu hospitalizirane su četiri osobe.

Od početka epidemije na podruju Zadarske županije od koronavirusa oboljela su 93 muškarca, najviše u dobnoj skupini između 30 i 39 godina te 95 žena, od kojih najviše u dobnoj skupini od 20 do 29 godina. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenje mjere samoizolacije.

9:17 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata sedam je pozitivnih osoba na COVID-19 (jedna osoba iz Vinkovaca, dvije osobe iz Nuštra, jedna osoba iz Komletinaca, dvije osobe iz Privlake i jedna osoba iz Cerne).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 490, od kojih su 304 osobe izliječene, a pet osoba je preminulo.

Trenutačno je u županiji 18 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 91 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 6050. U samoizolaciji na području županije 447 je osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 16 zdravstvenih radnika (dva liječnika, osam medicinskih sestara/tehničara, pet drugih zdravstvenih radnika i jedan nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 radnika (četiri liječnika, šest medicinskih sestara/tehničara, tri druga zdravstvena radnika i dva nezdravstvena radnika).

8:59 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije analizirano je 139 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan.

Osoba je zdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula. Obavljene su sve protuepidemijske mjere i dekontaminacija prostora. U mjere samoizolacije stavljena su četiri zdravstvena djelatnika. Opća bolnica Pula redovno pruža sve zdravstvene usluge.

Izliječeno je 16 osoba. Trenutačno je 45 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 117 osoba. 

8:13 – Osmi dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 10 testiranih osoba, sve su negativne na koronavirus. – I dalje je broj trenutačno aktivnih slučajeva na području naše županije sedam, naglasili su uz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Broj testiranih od početka epidemije trenutačno 2325. U samoizolaciji je 45 osoba. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19 na području Virovitičko-podravske županije 31 osoba je zaražena koronavirusom. Od toga je sedam slučajeva trenutačno aktivno, dvadeset i tri osobe su se oporavile, a jedan je muškarac preminuo", izvijestili su iz Stožera.

8:12 – Svih 14 koronavirusom zaraženih osoba iz vinkovačkog Doma za starije i nemoćne "Grim" hospitalizirano je u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici, a još uvijek nije utvrđeno kako je virus ušao među korisnike doma.

Prema riječima epidemiologinje Ankice Ilić iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, među zaraženima je 13 korisnika i jedna djelatnica "Grim 2", a prva saznanja da se nešto događa u Domu dobivena su 4. kolovoza kada je jedna korisnica doma hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici.

Ključne riječi

Komentara 64

GA
GandalfovBrat
14:34 07.08.2020.

bolje pišite o tome kako je onaj "novinar" iz faktografa dobio po tintari od taksista jer ga je napao zbog krunice i slike gotovine u autu

SU
suncesmokvemaslina
21:42 07.08.2020.

Pa što i ako jesu...tko iziđe iz kuće ili mu netko dođe može se zaraziti...

IM
Immanuell
22:38 07.08.2020.

A ne, zarazili su se ne znam gdje........ Nema dokaza, ali na Pag dolaze mladi iz cijelog svijeta da unatoč preporukama i zabranama svejedno partijaju, sastaju se masovno, ppušu jedni drugima za vrat, naravno bez ikakve zaštite. Dovoljan je jedan da zarazi desetke oko sebe. Ovo o pridržavanju mjera u turističkom sektoru je smiješno...... Niti se ljudi pridržavaju mjera, niti je to moguće. Vratio sam se s mora prošlu subotu....... Plaže dupkom pune, svi jezici svijeta okolo, trgovine pune, navečer restorani puni ljudi. Nitko ne nosi masku osim ako ulazi u zatvoreni prostor. Uglavnom su to obitelji s djecom pa računaš valjda su svi zdravi i tako zapravo i je. Ali mladi, njih boli ona stvar, glavno im je da se zabave. Korona nije bila na Pagu, netko ju je iz inozemstva donio i zarazio druge. Prema tome, zaraženi su na Pagu i takvi otišli kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije