Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Proboj koronavirusa u staračke domove: Osam štićenika hospitalizirano u KBC-u Split

Zagreb: Testiranje na koronavirus ispred Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
26.08.2020.
u 20:38

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 8530 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 175 preminulo, a 6124 se oporavilo.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 358 novih slučajeva zaraze. Nemamo preminulih. 7993 osobe su u samoizolaciji.

Tijek događanja:

20.37 - Osam od ukupno 12 koronavirusom zaraženih štićenika dvaju privatnih Domova za starije osobe iz Podstrane i Kaštela tijekom popodneva prevezeno je na Infektivnu kliniku KBC-a Split, potvrdio je Hini u srijedu navečer  predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite Luka Brčić.

Osam zaraženih štićenika je prevezeno u bolnicu jer su imali blago povišenu temperaturu, no ne i druge simptome; ali s obzirom na njihovu poodmaklu dob u bolnici će imati bolju skrb, dodao je. 

"Ministarstvo socijalne skrbi je dalo odredbu po kojoj se sve starije osobe u socijalnim ustanovama i domovima širom Hrvatske, a koji su pozitivni na koronavirus, smještaju u bolnicu", istaknuo je Brčić.

Covid-19 u domovima oko Splita otkriven je nakon što su u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirali jednog djelatnika koji je bio pozitivan, nakon čega su se testirali i štićenici. Testovi su pokazali da su u jednom domu zaražene tri osobe, dok je u drugom domu od deset testiranih Covid potvrđen kod osam osoba.

Još se čekaju rezultati za ostale testirane djelatnike i štićenike.

18.05 - Kako javlja Dalmacija news, došlo je do proboja koronavirusa u dva Doma za starije i nemoćne. Radi se o ustanovama u Kaštelima i Podstrani. Radi se o ustanovama u Kaštelima i Podstrani, zaraženo je ukupno 15 osoba.

U Podstrani je zaraženo troje štićenika i jedan djelatnik, dok je Kaštelima zabilježeno 11 slučajeva zaraze koronavirusom.

15:55 - Ministarstvo pravosuđa i uprave izvijestilo je u srijedu da je njihova službenica pozitivna na koronavirus, no ministar Ivan Malenica nije bio u kontaktu ni s njom niti s njezinim kontaktima.

Sukladno uputama epidemiologa, službenicima koji su bili u kontaktu sa zaraženom službenicom određena je mjera samoizolacije.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nije bio u kontaktu sa zaraženom službenicom, niti sa službenicima koji su bili u kontaktu s njom, stoji u priopćenju Ministarstva.

Prostorije Ministarstva se dezinficiraju te će se, kažu, postupiti sukladno svim uputama i preporukama nadležnih epidemioloških službi.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izvijestilo je ranije u srijedu da je pomoćnica ministra Maja Marija Nahod pozitivna na koronavirus, a među njezinim kontaktima bio je i ministar Darko Horvat koji će, unatoč negativnom nalazu, ostati u samoizolaciji.

15:25 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je u protekla 24 sata 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a šest osoba je izliječeno, izvijestio je u srijedu Županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o sedam novozaraženih osoba na području Dubrovnika, od kojih su dvojica muškarca kontakti prethodno zaraženih slučajeva, a za dvije žene se utvrđuje epidemiološka veza. Preostala tri slučaja nisu iz županije, ali trenutačno borave u Dubrovniku, za dvije žene (jednu strankinju, a drugu s prebivalištem u Zagrebu) također se utvrđuje epidemiološka veza, kao i za jednoga stranog državljanina. Od preostalih pet zaraženih, tri su muškarci iz Metkovića (od kojih su dva kontakti), a dvije su žene iz Župe dubrovačke od kojih je jedna kontakt prethodno poznatoga slučaja.

14:33 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 34 osobe oboljele su od zarazne bolesti COVID-19; 10 ih je s područja Grada Šibenika, 8 s područja Grada Vodica, 7 iz Knina, 6 iz Drniša, te po jedna osoba iz Unešića, Primoštena i Murtera.

Većina novooboljelih je mlađe životne dobi i kontakti su ranije oboljelih.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 495 osoba i svi su kontakti oboljelih.

U posljednja  24 sata uzorkovano je 97 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se šest osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno su 134 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije.

14:13 Od jučer i prekjučer uzetih 129 uzoraka u Međimurskoj županiji obrađeno je 66 i nema novooboljelih, javio je Stožer.  Danas je uzet 81 uzorak i ti su svi nalazi u obradi. Dosad je uzeto ukupno 3210 uzorka.

Od 29 aktivnih pozitivnih na COVID-19 njih 22 se vratilo s ljetovanja, tri su osobe radnici iz drugih zemalja te još tri osobe koji imaju prebivalište u našoj županiji, ali su s boravištem izvan Međimurske županije, te jedna osoba koja je kontakt potvrđenog slučaj.

14:10 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Sedam slučajeva je povezano sa svadbom održanom 15. kolovoza u okolici Ivanca, a kod četiri slučaja se radi o članovima jedne obitelji koja se vratila s ljetovanja na Krku. S obzirom da nitko od njih nema težu kliničku sliku, svi se liječe kod kuće.

- Jednako kao što smo već tražili od povratnika s ljetovanja i drugih rizičnih područja da se suzdrže barem sedam dana od bliskog kontakta sa starijima i bolesnima, istu preporuku upućujemo i onima koji su nazočili svadbama ili bilo kojem drugom događaju na kojem je gotovo nemoguće izbjeći bliski kontakt i pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka. Također molimo građane da budu pozorni ukoliko kod sebe primijete neki od poznatih simptoma zaraze te da u takvom slučaju telefonski kontaktiraju svojeg liječnika obiteljske medicine. I na kraju, pokušajte reducirati broj nepotrebnih bliskih kontakata kako bi u slučaju pozitivnog testa na koronavirus imali pregled s kim ste posljednjih dana bili u kontaktu – poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji je 57. 

Pod mjerom samoizolacije vodimo 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

12:50 - U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je petero novooboljelih od koronavirusa u protekla 24 sata - iz Oroslavja, Gornje Stubice, Krapine, Lobora i Huma na Sutli. Ozdravila je jedna osoba, iz Zlatara. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 24. U samoizolaciji se nalazi 70 osoba.

12:26 - Od ukupno 195 pristiglih nalaza, u Karlovačkoj županiji danas imamo 5 novoboljelih osoba. Riječ je o 4 ženske i 1 muškoj osobi. Tri osobe su iz Karlovca, jedna iz Duga Rese i jedna iz Draganića. Četiri  osobe su kontakti već oboljelih osoba, a jedna osoba je bila asimptomatska. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 165 osoba i trenutno imamo 42 aktivna slučaja. U OB Karlovac hospitalizirane su 4 osobe.  U samoizolaciji se nalaze 172 osobe. 

12:25 - Na području Zagrebačke županije do 11 sati evidentirano je 394 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o devet osoba više, a šest je osoba izliječeno.

12:17 - Od ukupno 814 obrađenih testova danas je 138 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pozitivne su osobe iz Splita 63, Hvara 1, Imotskog 10, Kaštela 3, Makarske 8, Omiša 3, Sinja 12, Solina 8, Trogira 3, Vrgorca 2, Dugog Rata 1, Jelse 1, Klisa 1, Marine 2, Otoka 3, Podbablja 4, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 4, Runovića 1, Šestanovca 1, Tučepi 1, Zagvozda 1 i Zmijavaca 2 osobe.

Od 138 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 43 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1376 osoba nalazi se u samoizolaciji.

11:53 - Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Četvero novooboljelih je iz grada Zadra, dvoje iz grada Nina, a po jedan iz gradova Benkovac i Biograd te općina Bibinje, Ražanac te Sveti Filip i Jakov. U samoizolaciji je 425 osoba, nadzor je istekao za njih 5910, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 266 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 19 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru. Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

11:39 - Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 3 su novooboljele osobe od COVID-19.

11:38 Četiri su novozaražene osobe u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Troje njih iz Daruvara, a jedan iz Bjelovara. Također, službeno je potvrđeno da se odgađa Bjelovarski sajam koji se trebao održati početkom rujna.

11:29 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 13 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Prema prebivalištu osam osoba je s područja grada Slavonskog Broda, dvije s područja općine Garčin te po jedna s područja općina Staro Petrovo Selo, Rešetari i Sikirevci.

Ukupan broj zaraženih s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 335, dok je broj aktivnih slučajeva 121 (podatak na jučerašnji dan). Hospitalizirano je pet osoba, a nitko nije na respiratoru. I dalje se značajno povećava broj osoba koje su pod mjerom samoizolacije, trenutno ih je na području ove županije 719. U županijskom karantenskom objektu trenutno su dvije pozitivne osobe u samoizolaciji.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, a na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite, nacionalni Stožer CZ jučer je donio odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje Brodsko-posavske županije. Navedenom odlukom broj osoba na svadbenim svečanostima ograničen je na najviše 50 u narednih 14 dana, a odluka se primjenjuje od 31. kolovoza.

Iz županijskog stožera i nadalje pozivaju sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19.

11:27 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Lovasa i 1 osoba iz Županje), a  2 osobe su preminule (naknadno su stigli podaci kako su osobe preminule proteklih dana u KBC Osijek).

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 592, od kojih su 496 osoba izliječene, a ukupno je 11 preminulih osoba. Trenutno su u županiji 22 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane se 122 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7869. U samoizolaciji na području županije je 175 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 2 medicinske sestre/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika (9 liječnika, 24 medicinskih sestara/tehničara, 13 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik).

11:00 - U Gradu Zagrebu zabilježeno je 67 slučajeva zaraze. Ukupno je obavljeno oko 1000 testiranja.

9:52 - Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 242 uzorka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Šest novopozitivnih osoba su s područja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo iz Osijeka, a jedna s područja ispostave Valpovo-Donji Miholjac.  Mjera samoizolacije jučer je određena za 34 kontakata novopozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom na području županije ukupno 315 osoba. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 16 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.  Policija je u 49 samoinicijativnih provjera sve osobe zatekla na prijavljenoj adresi.

9:49 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 357 uzoraka briseva (182 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 8 novozaraženih osoba. U tri slučaja radi se o osobi iz samoizolacije, bliski kontakt sa već potvrđeno pozitivnom osobom. Za ostale osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Strani državljanin (Republika Austrija), testiran radi administrativnih potreba, potvrđen je kao pozitivan. U tijeku je postupak povratka u matičnu državu. Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 81 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 256 osoba.  

9:32 - Dvije medicinske sestre u županijskom Domu zdravlja u Imotskom pozitivne su na koronavirus, dok se deset djelatnika iz drugih ispostava nalazi u samoizolaciji, doznaje se od ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe.

Dvije medicinske sestre pozitivne na Covid-19 zarazile su se izvan zdravstvene ustanove u kojoj rade, a od ostalih zaposlenika Doma zdravlja još ih je deset u samoizolaciji u ispostavama Hvar, Split i Imotski, rekao je Rađa.

Riječ je, dodao je o pet timova na čija su mjesta poslali zamjene. "Ništa nije ni dramatično, ni specijalno", izjavio je ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

Neslužbeno se doznaje da zaraženih ima i među koncesionarima, te da se navodno radi o dvojici stomatologa koji nisu zaposlenici Doma. Rađa je rekao da u sklopu Doma zdravlja radi 30 posto privatnih koncesionara, no za njih nema podatke jer nisu njihovi zaposlenici.

9:00 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan osam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Tri osobe su s područja grada Novske, dvije osobe s područja grada Kutine te tri osobe s područja grada Petrinje. Kod svih je poznat izvor zaraze, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

8:00 - Danas je u Primorsko-goranskoj županiji sedam novozaraženih osoba, sve su kontakti predhodno zaraženih osoba.

7:55 - Vladin Znanstveni savjet predložio je u utorak uvođenje novih mjera na mjestima gdje ima više zaraženih kako bio se preokrenuo taj nepovoljni trend uoči početka školske godine.

"U zadnjih dva tjedna imamo porast zaraženih i zaključili smo da je to bio rizik koji smo prihvatili otvaranjem granica i turističkom sezonom, no sada smo se dogovorili da je vrijeme ponovno na mjestima gdje ima više zaraženih poduzeti mjere kako bi se smanjio taj trend i kako bi prije početka školske godine bio što manji broj zaraženih", izjavio je nakon sastanka Znanstvenog savjeta u Vladi epidemiolog Branko Kolarić.

Mjere će donositi Stožer civilne zaštite, a Znanstveni savjet je samo savjetovao što bi trebalo napraviti, dodao je.

Ključne riječi

Komentara 66

DU
Deleted user
13:13 26.08.2020.

iz HTZ-a kažu da je Split pri vrhu po broju noćenja... je ako se broji i KBC

TH
theo
12:28 26.08.2020.

138 u splitskoj? da pogodim sad dok se sve raspada okrivit će narod , a dok je sve bilo super oni su kao bili zaslužni, a ne narod....

BI
billynik
13:31 26.08.2020.

I opet su Splićani ugroženi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije