Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA SEZONA

Stižu nam Česi, Slovaci i Mađari: Za vlakove iz Praga za Rijeku i Split već prodano 25.000 karata

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
13.05.2021.
u 13:07

Prošle godine vlakovi na relaciji Prag – Rijeka – Prag prevezli su oko 60.000 putnika, uz prosječnu popunjenost vlakova veću od 90 posto

Nastavkom prošlogodišnje uspješne suradnje kojom je vlakovima na relaciji Prag – Rijeka – Prag prevezeno više od 60.000 putnika, danas je potpisan Ugovor o suradnji između RegioJeta i HŽ Putničkog prometa (HŽPP) o uvođenju sezonskih međunarodnih vlakova na relaciji Prag – Zagreb – Rijeka/Split i obrnuto.

Do sada je prodano oko 25.000 karata, a prvi vlak krenut će iz Praga 28. svibnja, navode u HŽPP-u. U sjedištu HŽPP-a ugovor su potpisali vlasnik i predsjednik Uprave češkoga željezničkog prijevoznika RegioJet Radim Jančura i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

"Sretni smo što nastavljamo prošlogodišnju uspješnu suradnju koja je rezultirala zajedničkom atraktivnom i sigurnom ponudom za turiste koje putuju između Hrvatske, Češke i Slovačke. Zadovoljstvo nam je što je uz prosječnu popunjenost vlakova veću od 90 posto cijeli projekt bio profitabilan. Također, izrazito smo zadovoljni suradnjom s HŽPP-om na temelju koje ćemo nadalje pokretati zajedničke projekte", kazao je Jančura.

Njegov kolega Ukić izrazio je zadovoljstvo što ove godine HŽPP nastavlja suradnju s RegioJetom i proširuje ponudu kojom će putnici iz Češke, Slovačke i Mađarske uz Rijeku moći putovati do Zagreba i Splita.

"Prošlogodišnja linija Prag – Rijeka znatno je pridonijela turističkim rezultatima s češkog tržišta kako na Kvarneru, tako i u ostatku Hrvatske. Brojnim češkim, slovačkim i mađarskim ljubiteljima putovanja ove će godine hrvatske destinacije biti još dostupnije s obzirom na to da će vlak prometovati prema dvije nove destinacije, Zagrebu i Splitu. Rezervacija i prodaja karata ide odlično te smo sigurni da ćemo uz pomoć ove linije nadmašiti prošlogodišnji rezultat od 3,5 milijuna turističkih noćenja ostvarenih iz Češke", izjavio je Staničić, dodavši kako će s predstavnicima turističkog sektora dočekati prvi ovogodišnji vlak koji će u Split stići 29. svibnja.

Prošle godine vlakovi na relaciji Prag – Rijeka – Prag prevezli su oko 60.000 putnika, uz prosječnu popunjenost vlakova veću od 90 posto. Također, nekoliko tisuća građana Hrvatske posjetilo je Bratislavu i Prag tijekom ljeta. Očekuje se da će ove godine od 28. svibnja do 30. rujna u ukupno 176 vlakova biti prevezen još veći broj putnika. U svibnju, lipnju i rujnu vlakovi će voziti tri puta tjedno u oba smjera, a u srpnju i kolovozu svakodnevno.

Vlak će iz Praga kretati u 16.46 s polaskom iz Bratislave u 21.17 i Budimpešte u 00.05 sati, a u Rijeku dolaziti u 10.13 sljedećeg jutra, odnosno u Split u 13.44 sati. Iz Splita će vlak kretati u 15.51, iz Rijeke u 19.55 s dolaskom u Prag u 13.12 sati sljedećeg dana. Karte za relaciju Prag – Rijeka/Rijeka – Prag mogu se kupiti po cijeni od 23 eura za mjesto u vagonu sa sjedalima, odnosno od 31 eura u vagonu za spavanje, za relaciju Prag – Split/Split – Prag od 35 eura u vagonu sa sjedalima, odnosno od 42 eura u vagonu za spavanje. Uz to, putnici će moći putovati i u tzv. Astra vagonima koji u sjedala imaju ugrađene zaslone na dodir. Karte za vlak mogu se kupiti i od/do Zagreba i Budimpešte te na relacijama Zagreb – Rijeka/Split i obrnuto.

Karte se mogu kupiti putem aplikacije RegioJet i na blagajnama HŽPP-a u Zagrebu na Glavnom kolodvoru, u Rijeci i Splitu, a u cijenu karte uključene su dodatne usluge u vlaku (voda, kava, doručak, Wi-Fi). U cijenu karte uključen je i prijevoz autobusima iz Gračaca, Rijeke, Splita do drugih destinacija na jadranskoj obali. U vlaku se u 15 vagona može prevesti najviše 650 putnika te bicikli.

Također, između Hrvatske turističke zajednice i HŽPP-a danas je potpisan Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u povezivanju i promociji turizma i željezničkog prijevoza kojim se uspostavlja 10-godišnja suradnja i partnerstvo u aktivnostima i projektima povezanima s organizacijom i promocijom izletničkih vlakova u unutarnjem prijevozu i međunarodnih turističkih vlakova na području RH te cikloturizma.

Sporazum su potpisali direktor Hrvatske turističke zajednice mr. sc. Kristjan Staničić i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

Ključne riječi

Komentara 20

EB
EBERT
14:22 13.05.2021.

Moze vas biti sram na vase podcjenjujuce komentare. To si ni u jednoj Eu zemlji nitko nebih dozvolio. Vasa Arogantnost podcjenjvanje ti h ljudi stvarno je na dnu.Pogledajte sebe. kad idete na More vozite hranu za citavo vrijeme. Uvijek see hranim u restoranu i to u sezoni. Jako rijetko sam cula Hrvatski jezikTo znaci da da si ne priustite ni jedan rucak Kukate kako vam je sve skupo itd.Svi koji pisete ove podcjenjujuce komentare stidite se.

ST
stopostohrvat.
15:34 13.05.2021.

Jest dobra ova Cehinja pojeo bi joj supak. Idem ga bacit odmah u nesvijest pa na pecenje. Jest dobra vidi supka. Inace pisam dva metera udalj . Stambeno zbrinut,posjedujem strano drzavljanstvo.Lozinka Javi se usamljenom Vucku

KI
kiseli
13:30 13.05.2021.

Već se veselim što ću od Zagreba do Karlovca putovati 6 sati uz 10% skuplju cestarinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije