Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Stiže promjena vremena za vikend: Očekuje nas olujno nevrijeme

grmljavina
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
09.07.2020.
u 10:40

Početkom nedjelje još malo kiše, a danju djelomično razvedravanje uz sjeveroistočnjak i mnogo ugodniju temperaturu.

Svi oni koji su se nadali ugodnom i sunčanom vremenu, u kakvom smo uživali posljednjih dana, za vikend će osjetiti samo promjenu vremena. Naime, u noći sa subote na nedjelju očekuje se prolazna nestabilnost vremena s kišom i grmljavinom, posebice na području sjevernog Jadrana, pri čemu su moguće i jače nevere. Na sjeveru zemlje zapuhat će jaka bura s olujnim udarima koji će se proširiti u nedjelju diljem obale uz manji pad temperature. 

Ugodno i lijepo vrijeme sve do vikenda 

Prema prognozama Tomislava Kozarića iz DHMZ-a, većih promjena na nebu iznad Hrvatske neće biti ni danas ni sutra, a UV indeks ostaje vrlo visok, a plavetnilo povremeno mogu prekidati samo visoki koprenasti oblaci, poznatiji kao cirusi.

– No promjene ćemo osjetiti u temperaturi zraka jer će u iduća dva dana s jugozapada naglo pritjecati još topliji zrak, a vrijeme ostati stabilno. Dakle, u četvrtak u Slavoniji i Baranji sunčano uz ponegdje malo oblaka. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, a najviša temperatura u porastu, pa se očekuje između 30 i 32 stupnja. 

Očekuje se da bi danas temperatura u poslijepodnevnim satima u središnjem dijelu Hrvatske mogla doseći od 30 do 32 stupnja, a prevladavat će većinom slab jugoistočni vjetar. 

– Pretežno sunčano i toplije bit će i na zapadu zemlje. Po kotlinama gorskih predjela ujutro svježe, a lokalno može biti magle. Vjetar u gorju slab, na sjevernom Jadranu do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, a ujutro podno Velebita bura. Najniža temperatura od 8 u Lici do 20 stupnjeva na otocima, a najviša i do 31 – navodi Kozarić za HRT. 

Meteorolog Kozarić navodi kako će prevladavajuće sunčano biti danas i u Dalmaciji, uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, poslijepodne i jugozapadni, a ujutro uz obalu burin. More malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura će biti od 12 u Zagori do 22 na otocima, a najviša dnevna u unutrašnjosti Dalmacije do 33 stupnja.

– Prevladavajuće sunčano u četvrtak nastavlja se i na krajnjem jugu Hrvatske. Pritom će puhati slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak uz malo i umjereno valovito more, a ujutro lokalno burin. Danju vrlo toplo i vruće, a noć ponegdje topla. U petak u unutrašnjosti također mnogo sunca, a najviša temperatura i do 35 stupnjeva. 

Vrijeme za vikend 

U sjeverozapadne krajeve sredinom subote stići će frontalni poremećaj s kišom, pljuskovima i grmljavinom te jakim sjevernim vjetrom i osvježenjem. To će se najprije proširiti na cijelu unutrašnjost.  Moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Početkom nedjelje još malo kiše, a danju djelomično razvedravanje uz sjeveroistočnjak i mnogo ugodniju temperaturu.

U noći sa subote na nedjelju prolazno nestabilnije s kišom i grmljavinom, većinom na sjevernom Jadranu, pri čemu su moguće i jače nevere. Nakon zmorca, te kratkotrajnog juga, potkraj subote na sjeveru će zapuhati jaka bura s olujnim udarima i u nedjelju se proširiti na cijelu obalu uz manji pad dnevne temperature zraka.
 

Komentara 1

DA
danijelrukavina4
22:21 09.07.2020.

Nedavno sam čitao da olujno nevrijeme sa grmljavinom i sa dosta naelektriziranih čestica u zraku ubija viruse. Isto i sa ozonom, da ozon dosta ubija viruse. Da li mi netko može to potvrditi, i da li bi to vrijedilo i za virus covid 19 ili korona virus. Ako je ovo sa ozonom isto točno, onda ćemo u budućnosti se malo žešće boriti za svaku zelenu površinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije