Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Stiže bolja zaštita za žrtve nasilja

Naslovnica
14.02.2019.
u 00:04

Novi pravilnik o provođenju zaštitnih mjera u slučajevima obiteljskog nasilja dokida praksu dodatne viktimizacije i donosi veću zaštitu njihovih žrtava.

Ministarstvo unutarnjih poslova ovih je dana učinilo prvi značajniji korak ka ispunjavanju obveza koje je Hrvatska prihvatila ratifikacijom Istanbulske konvencije. U javno savjetovanje uputili su tekst novog pravilnika o načinu provedbe zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji i mjera udaljenja iz zajedničkog kućanstva, koji bi trebao poboljšati zaštitu žrtava i dokinuti praksu koja ih je dodatno i nanovo viktimizirala.

Naime, žrtve nasilja, a u najvećem se broju radi o ženama, u slučajevima u kojima su nasilniku izrečene zaštitne mjere bile su prisiljene jednom tjedno odgovarati na pitanja policije o ponašanju nasilnika. Dakle, umjesto samog nasilnika, o tome pridržava li se nasilnik izrečenih mjera pitalo se žrtve. Ne treba puno mudrosti da bi se zaključilo kako takva praksa remeti mir žrtava i ne dopušta im da u tom iznimno stresnom razdoblju uspostave koliko-toliko normalan život.

Umjesto toga, novim se pravilnikom propisuje obveza kontakta policije s počiniteljem. Učestalost ovakvih kontakata ovisit će o sigurnosnoj procjeni policije, no Pravilnik propisuje da će policija to morati činiti najmanje jednom mjesečno. U MUP-u su uvjereni da će takva odredba zaštititi žrtvu, ali i da će česti kontakti i podsjećanje na izrečene mjere podići svijest kod samog počinitelja da se tih mjera mora pridržavati.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Zlatko Dalić, Večernjakova osoba godine: Vjerujem u ovu reprezentaciju i ne bojim se neuspjeha

>>Slavoncima je brak najvažniji, tradicionalniji su od Zagrepčana i Istrana

>>Oscari iz hrvatske radionice: Slavne pozlaćene kipiće izrađujemo 3D printerima

>>Skupa kompostana: Zagrebački biootpad zbrinjavat će se u 105 km udaljenoj Novskoj

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
00:51 14.02.2019.

Kako je Dalić osoba godine kad je uvjerljivo vodio onaj drugi tip u anketi?

DD
dr dragon
16:18 14.02.2019.

Do sada je sud štitio nasilnike i kriminalce tako da ih je oslobadjao i puštao na slobodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije