Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGA BRANI MALU FRANKU

'Stigmatiziraju našu djecu bez razloga i to rade već 16 godina'

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
14.09.2019.
u 11:21

Ja sam se izborila za svoje dijete, vjerujem da će uspjeti i Vladimira, no žalosno je da se roditelj sam mora boriti - smatra Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Palčići.

Franka u vrtić može samo četvrtkom i petkom, za ostale dane nemamo dovoljno stručnih kadrova, rekli su mi u vrtiću. Kakvu stručnu pomoć, pa Franka je potpuno zdrava djevojčica koja je samo prijevremeno rođena!? Molila sam da joj omoguće da u vrtić dolazi svih pet dana tjedno, kao i ostala djeca, ali nije pomoglo.

Ništa, rekla sam samoj sebi, idem u borbu za svoje dijete jer je pred školom – kaže nam Vladimira Lončar-Levanić iz Križevaca, majka petogodišnje palčice koja je na svijet stigla u 27. tjednu trudnoće sa samo 705 grama, da bi se 103 dana borila za život. Danas je, tvrdi majka, zdrava djevojčica, no u vrtić, prema procjeni stručnog vrtićkog tima, ne može na cijeli tjedan.

Čest slučaj u vrtićima

– Odlučili su da je Franka dijete s posebnim potrebama i da oni imaju kadar za nju samo dva dana u tjednu. Ona je dijete koje je prijevremeno rođeno, bez ijedne dijagnoze. Ima strabizam, ali to nije nešto zbog čega ne bi mogla u vrtić. Samostalno hoda, govori, sama ide na WC, sama jede, sama se odijeva... Njoj ne treba ni asistent. Liječničko je mišljenje da je intelektualno dostigla svoje vršnjake. Osim što je sitnija, normalno je dijete od pet godina. Pitala sam kakav to stručni kadar nedostaje i po čemu je dijete s posebnim potrebama, ali nisam dobila odgovor – ogorčeno će Vladimira.

1/6

Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Palčići, kaže da je Vladimira njihova članica.

– Znam jako puno takvih slučajeva. Zapravo, više djece iz naše udruge ima problema s upisima u vrtić ili školu nego što ih nema. I moje dijete, koje sad već ima 16 godina, imalo je problema s upisom u vrtić, pisali smo žalbe Gradu i Ministarstvu, i uspjeli. Eto, 16 godina nakon toga priča je i dalje aktualna, ništa se nije promijenilo iako smo apelirali i pokušali upozoriti da naša djeca nisu bolesna, niti su djeca s posebnim potrebama. Govorimo o potpuno zdravoj djevojčici. Strabizam ili razrokost nije dijagnoza koja se ubraja u poteškoće zbog kojih ne bi smjelo ići u vrtić. Ja sam se izborila za svoje dijete, vjerujem da će uspjeti i Vladimira, no žalosno je da se roditelj sam mora boriti da dokaže da njegovo dijete nema nikakve poteškoće. Nema smisla da nam djecu stigmatiziraju samo zato što su rođena prijevremeno – ističe Ž. Vučko.

2200 nedonoščadi godišnje

Godišnje se u Hrvatskoj prije 37. tjedna trudnoće rodi oko 2200 nedonoščadi, a u svijetu oko 15 milijuna. Poznati zagrebački pedijatar Milivoj Jovančević kaže da se zna koje su kontraindikacije za upis djeteta.

– Ako dijete nema poteškoće u razvoju i nema nalaz vještaka da iz tog i tog razloga ne može u vrtić, ne znam u čemu je problem. Možda se samo uplaše kad vide dokumentaciju što je sve dijete prošlo – kaže.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kaže da je vrtiću preporučila da ponovno razmotre odluku. Načelno, privremeni ili skraćeni upis uobičajeni su i potrebni u nekim slučajevima, a odluku o tome donosi stručni tim vrtića na temelju podataka o djetetu i njegovim potrebama, u odnosu na mogućnosti i kadrovsku ekipiranost vrtića.

– Imamo saznanja da se u vrtićima ponekad kolokvijalno koristi termin “posebna potreba” iako se kod djeteta ne radi ni o teškoći u razvoju, niti o posebnim odgojno-obrazovnim potrebama ili o zdravstvenim smetnjama ili bolesti – napominje Pirnat Dragičević.

Ravnateljica vrtića Katarina Ivković-Balint kratko nam je samo odgovorila da su službeno očitovanje dostavili Ministarstvu. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja pak vele da su odmah zatražili očitovanje vrtića.

– U svom očitovanju ravnateljica je navela kako su majku pozvali na zajednički sastanak – vele.

U ponedjeljak bi se stručni tim trebao sastati s majkom.

– Vjerujemo da će se donijeti odluka u najboljem interesu djeteta – kažu u Ministarstvu.

Komentara 8

Avatar Hrvat300
Hrvat300
11:40 14.09.2019.

Točno,svakim izdvajanjem se stigmatiziraju djeca sa posebnim potrebama.Još samo da se uvede nošenje žutih vrpci oko ruku pa da proces bude potpuni.Razredi trebaju biti integrirani potpuno,protiv sam bilo kakve pa i ovakve segregacije.

IV
IvoDivo
15:56 14.09.2019.

Najviše stigmatiziraju takvu djecu njiovi roditelji, jer ne žele prihvatiti činjenice da se svatko najbolje osjeća među sebi sličnima, kao što se bolesnici najbolje osjećaju među blesnima, jer se najbolje razumiju, imaju vremena jedni za druge

DU
Deleted user
17:29 14.09.2019.

Povlaćiti sliku dijeteta po novinama. E, to je ono što dijetetu treba. To će, ako ništa na ovom svijetu dići na jednu "višu razinu". Da li je sigurno ili ne kako je to dijete s posebnim potrebama ne znam, a niti bi se usudio procjenjivat. Ali, pitam se, što je kad su odrasli s posebnim potrebama: Samo pitanje - bez da na nekoga specijalno mislim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije