Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOK Uplatnice koje su na kućne adrese stigle prije tri dana zgranule građane

Stigli računi za grijanje viši i do 100 posto!

12.02.2009.
u 21:03

–Neću platiti, neću! Račun za siječanj mi je 1100 kuna, to mi je cijela mirovina – vikala je Velikogoričanka Salka Rizvan, ogorčena na previsoke cijene grijanja.

Neće platiti račune

No nije bila jedina jer danas je 150 predstavnika stanara zgrada iz Velike Gorice održalo sastanak i poručilo - vratite stare cijene jer mi poduzimamo drastične mjere. Već sutra predstavnici stanara zvonit će na vrata svih Velikogoričana i moliti ih da potpišu peticiju. Potpisi će se skupljati do srijede, a nakon toga poslat će se Robertu Krklecu, direktoru HEP-a, Vladi i goričkom Poglavarstvu. Ne riješi li se ništa, Velikogoričani neće platiti svoje račune.

– Moja je mirovina 1700 kuna, a račun za grijanje koji sam dobio iznosi 1475 kuna. Sad je kasno za bilo što – ogorčen je bio Živko Šimunović, predstavnik stanara u Ulici Slavka Kolara.

Naime, distribucija toplinske energije u Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru obavlja se iz zasebnih kotlovnica pa su cijene različite nego kod istih kategorija kupaca koji se griju putem centralnog toplinskog sustava kao što je to slučaj u Zagrebu, Osijeku i Sisku.

– Cijelu mi zimu temperatura u stanu nije prelazila više od 20 stupnjeva, a ja sam dobila račun od 1041 kunu. To je prestrašno – ljuti se Đurđa Magdić iz Zaprešića. Ona živi u stanu od 66 kvadrata, a račun za siječanj veći joj je čak 406 kuna od onoga za prosinac.


Video: L. Kovačević

Prema tarifnom sustavu koji je odredila Hrvatska energetska regulatorna agencija, potrošačima se obračunava potrošena energija, a brojači postavljeni u podstanicama očitavaju se jednom u mjesecu. Time je napušten dosadašnji obračun grijanja u kojem su se troškovi proizvodnje, distribucije i opskrbe dijelili s brojem mjeseci i ukupnom grijanom površinom, čime je dobivena cijena za grijanje jednog četvornog metra na mjesec.

– Nigdje ne mogu provjeriti koliko sam potrošila – ljuti se Zaprešićanka Đurđa Magdić.

I Vukovarci u šoku

Ni Vukovarcima nije ništa lakše. Za grijanje stana od 55 kvadrata dosad su plaćali 430 kuna, a računi za siječanj viši su čak 387 kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije