Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena je već tu

Stigla je jesen. Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

Kiša u Zagrebu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
23.09.2019.
u 08:52

Pri kraju tjedna postoji vjerojatnost za sunčanije vrijeme – uglavnom suho i malo toplije

Prema prognozama DHMZ-a danas će biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom. Oborina će mjestimice biti obilna i praćena grmljavinom, osobito na Jadranu i predjelima uz njega, a u drugom dijelu dana moguća je lokalno i u središnjoj Hrvatskoj. Najviša dnevna temperatura zraka od 17 u gorskim do 22 u istočnim predjelima, a na Jadranu i do 25°C.

"Sljedećih dana neće biti dosadašnje jutarnje svježine, ali hoće nekima teško podnošljive južine, u mnogim krajevima do utorka ujutro i kiš(urin)e!" stoji u prognozi glavnog meteorologa HRT-a Zorana Vakule.

"Prvih dvadesetak sati astronomskog početka jeseni obilježit će oblaci, južina, kiša, u većini krajeva i obilniji pljuskovi s grmljavinom, uz koje će ponegdje vjerojatno pasti više litara kiše po četvornome metru nego u prošlih mjesec dana, pa i dulje. Tijekom utorka kiša će prestati i u većini se krajeva barem djelomice razvedriti, a potkraj srijede slijedi novo naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. No, i ono će vjerojatno biti relativno kratkotrajno te uglavnom manje intenzivno nego ovo na početku tjedna. Već u drugom dijelu četvrtka velika je vjerojatnost razvedravanja, a tijekom petka gotovo diljem cijele Hrvatske. Bit će to najsunčaniji dan ovoga tjedna jer se za vikend ponovno povećava vjerojatnost novog naoblačenja, do kraja nedjelje i kiše", kaže Vakula.

"U nastavku tjedna u kopnenom će se području zadržati promjenljivo vrijeme, uz povremenu kišu. Jutra će i dalje biti razmjerno topla, a dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati. Prema kraju tjedna postoji vjerojatnost za sunčanije vrijeme – uglavnom suho i malo toplije.

I na Jadranu će uz promjenljivu naoblaku kiša biti razmjerno česta, ali ne i obilna, a sunčanije i toplije vrijeme vjerojatnije je prema kraju tjedna. U utorak će puhati umjerena i jaka bura, osobito na sjevernom dijelu, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar, a od srijede uglavnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Jesenska ravnodnevica 2019. dolazi nam danas, 23. rujna – točnije u 8.50. U tom trenutku Sunce uslijed svog prividnog gibanja preko nebeskog svoda tijekom godine dolazi u tzv. jesensku točku – točku u kojoj Sunčeva putanja ili ekliptika presijeca nebeski ekvator, piše Dalmacija Danas.

S dolaskom jeseni nastupit će i dramatične vremenske promjene širom Europe, piše AccuWeather.

Nakon toplinskih valova koji su ovog ljeta obarali temperaturne rekorde, u nadolazećim mjesecima topla razdoblja trebala bi biti ograničenog vijeka, ali bi zato zbog nestabilnog vremena mnoge regije mogle biti učestalo pogođene grmljavinskim nevremenom.

Dijelovi Britanskog otočja već su u kolovozu osjetili jesen uslijed kiša i vjetrova koji su regiju pogodili u nekoliko navrata, ali kako jesen bude napredovala, opasnost od velikih oluja još će se povećati u Velikoj Britaniji, ali i u Irskoj. Njihov utjecaj osjetit će se povremeno i južnije i istočnije, zahvaćajući tako područje od sjeverne Francuske do Nizozemske i Danske. Oluje bi mogle prouzročiti nestanak struje, probleme u prometu te rizik od poplava.

– Svaka oluja mogla bi nanijeti veliku štetu manjem području – rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roy.

– Problem s olujama u ovako ranoj fazi jest to što je lišće još na granama drveća, što povećava rizik oštećivanja stabala i problema u prometu – dodaje. Područje od sjevera Francuske do Britanskog otočja moglo bi se suočiti s jednom do dvije tropske oluje iz smjera Atlantskog oceana. Najveći rizik od takvih oluja biti će u rujnu i listopadu.  "Sve će to dovesti do vlažnije jeseni nego što je uobičajeno", objašnjava meteorolog Alan Reppert.  Ipak, očekuju se i razdoblja sunčanog vremena s temperaturama višima od prosječnih, ali bez novih toplinskih valova.

Španjolska i Portugal mogu očekivati natprosječne vrućine i u jeseni koja dolazi, ali one se neće moći mjeriti s ovogodišnjim ljetnim toplinskim valovima. Topla jesen mogla bi se proširiti iz Španjolske i na jug Francuske. Zbog toga će u ovim zemljama i dalje postojati velika opasnost od šumskih požara. Tek u listopadu očekuje se znatnija promjena koju će donijeti oluje iz smjera Atlantika. 

"Pljuskovi će uvelike smanjiti opasnost od šumskih požara", ističe Reppert, ali se ne isključuje opasnost od poplava tijekom listopada i studenog. Povremene kiše koje su se u Italiji i na Balkanu događale tijekom ovog ljeta nastavit će se i ujesen. Očekuje se i nekoliko grmljavinskih nevremena koje bi mogle dovesti i do poplava.  Kako jesen bude odmicala, ta će se opasnost smanjivati, ali će se i dalje nastaviti obilne kiše.

"Vrijeme hladnije od prosječnog za ovo doba godine moglo bi negativno utjecati na poljoprivredu i aktivnosti na otvorenom", najavio je Roys za ovaj dio Europe. Na istoku Europe potpuno drukčija jesen koja će biti više nalik na prosinac i siječanj. Naime, već u studenome mogu se očekivati natprosječne količine snijega na području od baltičkih zemalja do Bjelorusije i Ukrajine.  

Video: Tuča u Vukovaru

Ključne riječi

Komentara 3

AN
AnteizmalogZGa
07:35 23.09.2019.

Trebali bi se na HTV-u i na Zavodu zapitati za zdravlje gospodina Vakule. Prošli tjedan je dao prognozu...opasno...zaštititi...zatvoriti...pripremiti toplu odjeću...???!!! Ja uzeo daske zabio na prozore...žena viče na mene ...Ma što hoćeš,kažem ja ...pa "Vakula je reko"....I na kraju....opet supruga u pravu! Eto ja sam zbog svega toga da se gospodina Vakulu pošalje na promatranje....negdje....možda tamo gdje su oni cuni...tajfuni...ili Sibir ...ili što ti ja znam kamo. Ali trebalo bi!!!!!

Avatar nekakav
nekakav
10:55 23.09.2019.

čitam i ne vjerujem, ne mogu, i ne želim vjerovati, da nas svaki vjetar uznemiri i preplaši, da nam može napraviti štetu, da se moramo pripremiti... imam dosta godina, pamtim već jako dugo, i uvijek je bilo ljetnih oluja, 'kad je još lišće na granama', da je bilo hladnih ljeta, suhih i toplih zima, vlažnih jeseni, kišnih proljeća, sve pomiješano, i sve je to normalno. ne postoji nešto što se zove stabilnost kad govorimo o vremenu! ajd vi 'meteorolozi' prihvatite to, i prestanite nas zamarati vašim prognozama, uglavnom crnima. ako ne bude suho, bit će kiša. pa kolko vas radi neku poljoprivredu da vas prognoza zbilja treba interesirati nešto posebno? vaš krumpir raste u lidlu, meso uzgajate u konzumu, povrće u ktc-u, kruh u pekarama!!

AU
austrougarskigeneral
09:24 23.09.2019.

ne volim jesen i zimu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije