Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKUPNO 48 GODINA ZATVORA

Stigla presuda za stravičan ratni zločin: Hrvatske civile mučili elektrošokerima, šišali ih i mučili

Ovčara - mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu
Emica Elvedji/PIXSELL
03.12.2021.
u 15:08

Po optužnici, pripadnici tzv. milicije SAO Krajine i vojne policije JNA bez ikakve su osnove, tereti se, uhitili i zatočili civila iz okolnih sela te jednog hrvatskog branitelja. Prisiljavali su ih da dižu užarene predmete, šišali ih škarama za stoku, mučili elektrošokovima, zarezivali.

Na ukupno 48 godina zatvora osuđena su nepravomoćno četvorica okrivljenih za stravičan ratni zločin u nekadašnjem zatvoru u Staroj Gradiški i potom u Okučanima, gdje je mučki zlostavljano sedamnaest civila i jedan ratni zarobljenik.

Šestorica su zatočenika preminula uslijed premlaćivanja. Među zatvorenicima je bila i jedna žena, a njezin pretučeni suprug joj je izdahnuo doslovce na rukama.

Gojko Božić osuđen je na 13 godina zatvora, Zdravko Rakonić na 15 godina, a Nebojša Petković i Miroslav Šućur na po 10 godina iza rešetaka. Presuda je to Županijskog suda u Osijeku. Svi su optuženici nedostupni našem pravosuđu pa je sudnica danas bila prazna.

Za Predraga Guskića optužba je odbijena pa mu je ukinut i istražni zatvor koji je raspisan još 1992. godine. Optužnica je, naime, nešto izmijenjena pred sam kraj sudskog postupka, a u odnosu na Guskića, prekvalificirana je iz optužbe za ratni zločin u oružanu pobunu. Sukladno Zakonu o oprostu, sutkinja Zdenka Leko odbila je optužbu protiv njega.

A po optužnici, pripadnici tzv. milicije SAO Krajine i vojne policije JNA bez ikakve su osnove, tereti se, uhitili i zatočili civila iz okolnih sela te jednog hrvatskog branitelja. Prisiljavali su ih da dižu užarene predmete, šišali ih škarama za stoku, mučili elektrošokovima, zarezivali.

Ključne riječi

Komentara 10

PE
PetiElement
15:32 03.12.2021.

Predugo je to trajalo... i svi "nedostupni" hrvatskom pravosuđu.. tuga i jad... No, možda ih je karma "riješila ".... na neki drugačiji način

HE
Herceg56
16:03 03.12.2021.

Pa imaju dokumentarni filmovi di se snima i pokazuje kako pucaju,ubijaju,ruše...,pa zašto se nepodigne optužnica protiv JNA i njihovi "domaći" boraca (civilna zaštita),pa pokrenite tu tužbu!

AF
AfganistanskiHrvat
15:53 03.12.2021.

Woooow? Jel im se računa u kaznu to što su u bijegu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije