Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE NA JEDNOM MJESTU

Interaktivna digitalna karta 'potres2020' koja će olakšati pomoć unesrećenima

geof.unizg.hr
01.01.2021.
u 16:49

Kako bi pomoć stigla što prije do onih kojima je najpotrebnija, Geodetski fakultet u Zagrebu i OpenStreetMaps izradili su posebnu aplikaciju za pomoć unesrećenima

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske pripremili su i održavaju interaktivnu digitalnu kartu svima dostupnu na mrežnoj stranici: https://potres2020.openit.hr/views/map

Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: „nudim pomoć“, „tražim pomoć“, „potraga za nestalima“, „zbrinjavanje ljudi i životinja“, „opksrbni punkt“, „smještaj“, „plin-voda-struja-telekomunikacije“, „promet-parking“, „hitne službe“. Na taj način će se uvelike olakšati logistika pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području. 

Organizirana i koordinirana grupa od preko 100 eksperata iz cijele Hrvatske, ali iz dijaspore od Australije do Kanade, volonterski ažurira pretpotresno stanje na slobodnoj karti svijeta (OpenStreetMap) i priprema novu ortofoto kartu potresom pogođenog područja na temelju snimaka koje je dronovima prikupila Hrvatska gorska služba spašavanja. 

Cilj projekta je stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava (webGIS) utemeljenog na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu na potresom ugroženom području kako bi se nadležnim službama i volonterima iz cijele Hrvatske olakšalo obavljanje svojih zadaća u teškom razdoblju koje dolazi. 

Sustav je dostupan na mrežnoj stranici: https://potres2020.openit.hr/views/map 

Svi koji žele pomoći svojim znanjem iz područja obrade snimaka i ažuriranja OpenStreetMap-a, a naročito prikupljanjem georeferenciranih podataka s terena mogu se javiti na adresu potres@geof.unizg.hr.  

 

>> Pogledajte i ovaj video - Majske Poljane: Borislava su sekunde djelile od smrti, kad mu se kuća srušila iza leđa

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar rubinet
rubinet
17:42 31.12.2020.

Čestitam stručnjacima s Geodetskog fakulteta na brzoj reakciji.

NW
nwo2020
22:30 01.01.2021.

softver je od (africke) kompanije "ushahidi" i dostupna bezplatno na github-u jer je open source. vjecna hvala i slava domacoj inteligencije koja je uspjela instalirati na server i reklamirat se u medijama.

Avatar Cokolinda
Cokolinda
03:57 01.01.2021.

Samo ako je nisu hdz domoljubi napravili???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije