Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret s Lavrovom

Stier uoči posjeta Moskvi: Želimo imati otvoren dijalog s Rusijom

Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.05.2017.
u 14:09

Na pitanje očekuje li da će u Moskvi s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom razgovarati i o krizi u Agrokoru, Stier nije rekao ni da ni ne

Želimo s Ruskom Federacijom imati otvoren kanal komunikacije, u koju ulazimo, naravno, s pozicije članice EU i NATO-a, ali ruska strana to shvaća i prihvaća - rekao je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, komentirajući danas iz Bruxellesa očekivanja od svog skorašnjeg službenog posjeta Moskvi. 

Stier u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća EU za vanjske poslove, na kojemu se među ostalim raspravlja i o politici EU prema tzv. Istočnom partnerstvu, kao i o jačanju obrambene suradnje unutar EU. A o skorom posjetu Moskvi govorio je odgovarajući na pitanja novinara.

- Želimo imati otvoren dijalog s Ruskom Federacijom iz puno razloga. Rusija je jedan važan čimbenik i na jugoistoku Europe, kao što je, primjerice, i Turska. I s obje zemlje želimo dijalog. Dakle, sigurno ćemo (u Moskvi, op.a.) staviti u fokus i te teme koje se tiču sigurnosti i stabilnosti jugoistočne Europe. A, naravno, imamo i teme gospodarske, kulturne suradnje, i turizma. Na svim tim poljima otvorit ćemo novo poglavlje naše suradnje - rekao je Stier. Na pitanje očekuje li da će u Moskvi s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom razgovarati i o krizi u Agrokoru, čiji su najveći vjerovnici dvije ruske banke, Stier nije rekao ni da ni ne:

- U interesu je RH, ali vjerujem i u interesu ruske strane, stabilnosti i u tom segmentu. I s tim ciljem je donesen zakon. Hrvatska vlada ima vrlo jasne pozicije. Svima koji žele mir i stabilnost isto je tako važno da bude prisutna i ekonomska stabilnost - rekao je Stier. 

Susret Lavrova i Stiera u Moskvi očekuje se u danima uoči 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju država, koja se obilježava 25. svibnja. Istoga dana u Bruxellesu se održava summit šefova država i vlada članica NATO saveza, gdje će Hrvatsku predstavljati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentara 5

MA
marijaqwer
15:19 15.05.2017.

Samo nemoj Rusima reći što moraju činiti. Još nam zuji u ušima od Plenkovićevih izjava u rangu svijetskih državnika datih u Ukrajini.

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
17:23 15.05.2017.

Vrata za suradnju sa Rusima je zalupio Plenković izjavama u Ukrajini. Dok sve ozbiljne zemlje pokušavaju riješiti probleme sa Rusima, Hrvatsla te probleme stvara. Zar itko pametan misli da Stier može popraviti ono što je njegov šef zabrljao? Zar itko pametan misli da će nas Rusija uzeti u obzir za neki eventualni novi "Južni tok" plinovoda ili naftovoda? Što će biti sa Agrokorom, još ćemo vidjeti, ali mislim da nas i tu Rusija drži za...

AN
anticenzura
14:56 15.05.2017.

Svijet drzi do tebe i do tvoje stranke isto kao moja baba do mrava u vrtlu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije