Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMNE KAZNENE PRIJAVE?

Plenković: Nema straha, osigurat ćemo zaštitu nacionalnih interesa i časnika Hrvatske vojske, ministar Medved: Važno je ne podleći histeriji

Andrej Plenković
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/11
11.11.2016.
u 12:30

Plenković je rekao da je Hrvatska vojska bila angažirana na oslobađanju teritorija Bosne i Hercegovine u smislu oslobađanja od politike velikosrpske Miloševićeve agresije

- Svi ratni zločini, sva kaznena djela trebaju biti istražena i procesuirana, a odgovorni trebaju u odgovarajućem pravnom postupku odgovarati. Međutim, tempirane, orkestrirane ili selektivne procese osuđujemo i imamo veliku rezervu. Ne uplićemo se u rad pravosuđa, ali štitimo strateški interese Hrvatske - komentirao je danas u Zagrebu premijer Andrej Plenković vijesti o navodnim prijavama protiv hrvatskih generala u BiH. Kako je rekao, o tome zna samo iz medija te tek treba provjeriti o čemu je riječ.

- Kad sve pregledamo, onda ćemo dati čvršći i decidirani stav. Treba vidjeti je li je riječ samo o prijavama, jer dok nema optužnica stvari su na razini ovakvih pokušaja kojih je bilo i ranije. Pristupit ćemo trezveno i racionalno. Stoga smo i osnovali i Savjet za suradnju s međunarodnim sudovima i povjerenstvo koje vodi ministar Tomo Medved. Razgovarat ćemo s vlastima BiH, osigurati zaštitu nacionalnih interes i spomenutih časnika HV-a - kazao je Plenković. - Nemamo nikakvog straha. Hrvatska vojska je bila angažirana na oslobađanju teritorija BIH, u smislu oslobađanja od politike velikosrpske Miloševićeve agresije koja je bila i na Hrvatsku i BiH - dodao je.

- Sve što smo radili tamo bilo je u dogovoru i na temelju sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića. Nemamo nikakvih dilema o strateškom doprinosu koji je bio ključan ne samo preduvjet Daytonskog i Pariškog sporazuma nego i za stabilnosti cijele jugoistočne Europe - istaknuo je Plenković.

Medved: Ne nasjedajte na napise

Ministar branitelja Tomo Medved na sjednici Odbora za ratne veterane kazao je kako Vlada nije dobila nikakvu informaciju o tome da je MUP Republike Srpske podnio kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala zbog zločina u BiH, među kojima su, prema pisanju srpskih Večernjih novosti koje su tu informaciju danas objavile na naslovnici, i generali Ante Gotovina te Damir Krstičević.

- Vrlo je važno ne podleći toj histeriji jer očito je stvorena takva klima da se na temelju jednog napisa odmah stvara histerija i odmah se najavljuju određeni procesi. Ostavimo pravosudnim tijelima, diplomaciji i službenim tijelima da utvrde što se događa i dobit ćemo informaciju. Ne smije se stvarati dojam straha i histerije oko hrvatskih branitelja, ako su u Srbiji digli te optužnice, tada će službena tijela i Vlada RH znati način na koji će na njih odgovoriti – kazao je Medved te dodao kako upravo tek imenovano Povjerenstvo koje on vodi ima zadaću ozbiljnog pristupa i koordiniranja svih tijela i službi koja rade na organiziranju obrane.

- Molim vas nemojmo nasjedati na napise nekakve tiskovine bez ikakve spoznaje je li to točno, budimo ozbiljni jer radi se o ljudskim sudbinama. Hrvatska vodi državničku, državnotvornu i ozbiljnu politiku i zasigurno će zaštiti hrvatske građane i dati svoj doprinos da se dugogodišnje zanemarivanje najava progona i podizanja optužnica konačno riješi. Toliki broj zločina je počinjen u Hrvatskoj, a nije procesuiran, a tako teški ratni zločini ne zastarjevaju, i dok se svi zločni ne procesuiraju, inzisistirat ćemo da se provedu sve odgovarajuće radnje – poručio je Medved koji nije želio komentirati pitanje je li ovo inzistiranje politike na protuoptužnicama zapravo dokaz da politika ima veliku riječ u pravosuđu.

- Ne bih to komentirao, tražit ćemo postupanje pravosudnih tijela i procesuiranje odgovornih osoba za teška kaznena djela ratnog zločina u RH, a nažalost, imamo masovna grobišta od Ovčare do Dubrovnika – zaključio je Medved.   

Uskoro informacije o navodnim prijavama

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je u petak da će vladin Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima vrlo brzo objaviti informacije o navodnim kaznenim prijavama protiv hrvatskih generala u BiH. 

Beogradske Večernje novosti objavile su u petak da je ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala zbog ratnih zločina, među kojima su i Ante Gotovina i ministar obrane Damir Krstičević.

Ministra Stiera novinari su pitali o tome na marginama konferencije "Mogućnosti za investicije hrvatskog privatnog sektora u EU i trećim zemljama" u Zagrebu.

"Vlada je nedavno ponovo pokrenula Savjet za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima upravo s ciljem da koordinira sve akcije i informacije s tim u svezi. Sve će vrlo brzo biti objavljeno", rekao je Stier.

Ponovio je da će Hrvatska nastaviti davati punu potporu hrvatskim državljanima, jasno naglašavati da je RH prva priznala BiH i bila zemlja koja je najviše učinila za njezinu teritorijalnu cjelovitost i da inzistira, baš kao i Europska unija, na depolitizaciji pravosuđa u BiH, posebno kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.

Večernje novosti navode kako su prijave podnesene zbog zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995. godine, a osumnjičeni generali bi, ako uđu na teritorij Bosne i Hercegovine, trebali biti uhićeni. List dodaje da se hrvatski vojni generali terete da su kao neposredni voditelji vojnih operacija "Maestral" i "Južni potez" u pet općina odgovorni za progon 120.000 ljudi i ubojstvo 1644 civila i vojnika.

>> Republika Srpska podnijela kaznenu prijavu protiv 16 hrvatskih generala, uključujući i Antu Gotovinu?

Komentara 51

AN
Antiflašist
13:04 11.11.2016.

Štreber s par nabiflanih frazetina, suplja prica kao i stier, apsolutno nedorasli situaciji, jadna nam majka s ovima ako se nesto ozbilno pocne desavati, da su oni bili na vlasti 91' danas nas ne bi bilo.

DU
Deleted user
11:50 11.11.2016.

Sad bi trebalo kazneno goniti Bajića i Cvitana kao i one koji su ih postavili zbog zloporabe položaja i prešućivanja ratnih zločina istinskih zločinaca i neprestanih podmetanja dokaza istinskim braniteljima. Teza o zamjeni uloga žrtve i zločinca nije nikad bila aktualnija nego danas a oni su jedan od ključnih krivaca za to.

DU
Deleted user
12:48 11.11.2016.

Nakon obrazlozenja presude za genocid, koji je neupitno utvrdjen na podrucju ist. Slavonije i zadarskog zaledja (samo Srbija za isti "nije odgovorna") za djelo genocida suditi neposrednim izvrsiocima, vojnicima JNA i prije svega domacim pobunjenim Srbima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije