Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gadgeti

Steve Jobs predstavio novu liniju iPoda, iTunese 10 i Apple TV

Apple iPod event 2010-1
Foto: AFP/Reuters
1/8
02.09.2010.
u 04:27

Apple TV po cijeni od 99 dolara smrt je videoteka, a iPod Touch ima dvije kamere koje omogućuju videotelefoniju po protokolu FaceTime s iPhoneima.

Tvrtka Apple je 1. rujna u kongresnom centru Yerba Buena prikazala novosti karakteristične za ovo doba godine. Predstavljanje je najavljeno kao "glazbeni događaj", a već se prije nagađalo da to sve mora imati veze s novom generacijom iPoda. Idealno je vrijeme da se prodaja tih novotarija fino zaleti uoči božićne šoping-histerije ili, tko požuri, da se o početku školske godine zalomi dopunska nagrada odlikašu.

Steve Jobs je auditorij najprije izmitraljirao fascinantnim podacima.

Nova inačica iOS-a 4.1
Apple ima 300 vlastitih prodavaonica u 10 zemalja. Otvaraju ih još. U najgušćim danima posjeti ih milijun ljudi. Prodano je 120 milijuna uređaja pod iOS-om. To su iPhone, iPad i iPod Touch. Za njih je skinuto 6,5 milijardi programa, 200 svake sekunde. U AppStoreu se nudi 250.000 programa od čega je desetina specijalizirana za iPad. Od sljedećega tjedna prilikom sinkroniziranja naprava pod iOS-om vlasnicima će se učitati verzija 4.1.

Uklonjeni su nedostaci, a uključene su dvije novosti: HDR fotografiranje i GameCenter. Sada se i onako izvrsnim fotoaparatom na iPhoneu 4 s odabranim HDR-om pri fotografiranju neće dogoditi da su najsvjetliji dijelovi slike "spaljeni", a najtamniji dijelovi "ugušeni u crnilu". Kamera će pod raznim svjetlosnim uvjetima munjevito snimiti tri fotografije, a logika će ih sojiti u jednu s ravnomjernom tonskom slikom.

GameCenter je novost za igre u kojem će se moći igrati s više igrača istodobno.Novost je i AirPlay, WiFi emitiranje glazbe, videa, fotografija prema bilo kojem uređaju koji ih može primiti, kao i programski blok za ispisivanje na printer. Inačica iOS-a 4.2 za iPad dolazi u studenom.

Središte ove prezentacije najnoviji su iPodi. Najmanji shuffle potpuno je prerađen. Još je manji od dosadašnjeg, sav je ispod kotačića za upravljanje izborima koji je na zahtjev kupaca ipak vraćen. Prodaje se u pet boja po 49 dolara.

Potpuno nova linija iPoda
Prava velika novost je iPod nano. On nema više kotačića, jer ima kvadratni ekran na dodirivanje. Velik je toliko da stanu četiri ikone s iPhonea. Pokreće ga također iOS. Baterija omogućuje da se glazba neprekidno vrti 24 sata. Izlazi u sedam boja. Cijene su 149 (8 GB) i 179 (16 GB) dolara.

Još je veća novost iPod Touch. Jobs kaže da je to pokretna igraća konzola. Pro prodaji i izboru igara bolji je od prijenosnika koje proizvode Sony i Nintendo - kada ih se zbroji. Retina display sada je kao u iPhoneu, ima moćni procesor A4 kao iPad, žiroskopski senzor za tri osi. Najbolja novost su dvije kamere, jedna prema licu, a druga prema svijetu. Kao iPhone 4, preko WiFija se može koristiti videokomunikacija FaceTime s drugim iPodima i iPhoneima. Snima i 720p HD video koji se "iz ruke" postavlja na YouTube. Baterija će izdržati 40 sati neprekidne reprodukcije glazbe. Stoje 229 (8 GB), 299 (32 GB) i 399 (64 GB) dolara.

iTunesi postaju društveni
I vlasnik iPod Toucha, poput iPada i iPhonea, kao i dosadašnjih 160 milijuna iz 23 zemlje može kupovati glazbu iz iTunes Music Storea. Odatle je dosad skinuto 11,7 milijardi pjesama, 450 milijuna epizoda TV-serija i 35 milijuna knjiga.

U vezi s iOS-om je prešućen detalj: zove se Ping. To je i novi sastojak desete inačice iTunesa. U novoj inačici aplikaciji je iz ikone uklonjena sličica CD-a. Ljudi sve manje kupuju glazbu na fizičkim medijima pa je to samo estetski potvrđeno. Ping je u iTunesima (i na novim prijenosnim uređajima) neka vrsta društvene mreže, spoj Twittera i Facebooka. Tematski je vezan za glazbu. Mogu se pozivati prijatelji s kojima se dijele ukusi, a na Pingu i umjetnici imaju svoje stranice na kojima obavještavaju o svojim aktivnostima i rasporedima koncerata. Ping automatski stvara vlastitu top-ljestvicu koja se može dijeliti s prijateljima, komentirati ono što se upravo sluša...

Kockica zabave Apple TV, smrt videoteka
Neočekivana je najava novi Apple TV. Jobs priznaje da taj uređaj za slobodno vrijeme nikada nije bio Appleov hit, ali da su ga sada preradili s mnogo ambicija. Mi bismo rekli: to je znak za smrt videoteka. Taj uređaj kvadratnog oblika velik 10x10x2,5 cm nije računalo, nema potrebe za sinkronizacijom, brigama o spremanju programa. Filmovi i TV serije u HD rezoluciji prikazuju se izravno na televizoru. Ima HDMI izlaz, USB, optički audio izlaz, a sa svijetom se veže ethernetom (zbog interneta) i WiFijem. On je središnji uređaj kućne zabave jer putem njega na televizor ili audiosustav, uostalom kao i po cijelom domu, s računala, iPada, iPhonea ili iPod Toucha emitiramo glazbu ili video. To je opcija novoga iOS-a - AirPlay.

Uz pomoć daljinskoga pozivamo fotografije s računala ili Flickra, video s istih tih uređaja ili YouTubea, a možemo i naručivati TV-program s interneta, kad i u koje vrijeme želimo. Igrani filmovi i TV-serije nisu opterećeni reklamama, a jedna reprodukcija najnovijega filma stoji pet dolara. Što je film stariji, sve je jeftiniji. Jedna epizoda serije stoji dolar. Pri tome možemo čitati recenzije i ocjene filma kako sa stranica Rotten Tomato, tako i recenzije običnih ljudi. Epizoda TV-serije koju gledamo najavljuje se pod rednim brojem, ali i uz informaciju koliko ih je spremno za gledanje poslije epizode koju je korisnik upravo pozvao. Dakako, i kao odnedavna drugi Appleovi uređaji, Apple TV prikazuje i sadržaje s Netflixa. Ta mala i moćna igračka je u SAD-u u prodaji od sljedećega tjedna i stoji samo 99 dolara.

Moramo zamijetiti samo jedno nespomenuto: nema više klasičnog iPoda. Jednoga će dana tako s iPhonea nestati i klasične telefonije, ali do toga će proteći još nekoliko godina.

Komentara 5

CI
cickova
09:17 02.09.2010.

pazi!! on ima kameru za video poziv. isuse kriste, koji vrh tehnologije, ma predivno... i bilo bi da smo u 2004. godini

AU
aurora08
20:28 02.09.2010.

malo me strah za joba, bojim se da vec ni sa sljeperima nece moci odvozit lovu koju mu daju svi na svijetu

MW
MadDog White
13:55 02.09.2010.

Hej, @cickova, to je MP3 player! Ako ti se ne sviđa, odi na Zune ili Zen pa guštaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije