Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVEDEN 'SEMAFOR'

Stegovni postupak i protiv sudaca koji su feštali s Kerumom

Ministar Malenica predstavio sustav e-propusnica za građane
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
23.03.2021.
u 10:56

Posebno će se pratiti i rješavati kazneni predmeti kojima u sljedeće tri godine prijeti zastara, najavljuje Ministarstvo pravosuđa

Pripremna faza akcijskog plana za povećanje učinkovitosti sudova u 2021. koju Ministarstvo pravosuđa provodi u suradnji s predsjednicima sudova u završnoj je fazi, a provodit će se na tri razine. Pratit će se rješavanje predmeta u parničnim, kaznenim, ovršnim i prekršajnim predmetima, inzistirat će se na rješavanju više od 20.000 predmeta starijih od sedam godina, i posebno će se pratiti i rješavati kazneni predmeti u kojima u sljedeće tri godine prijeti zastara. Uzgredno, u Ministarstvu pravosuđa doznajemo da nitko od sudaca koji su bili na fešti s Kerumom odlukom predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Đure Sesse neće biti angažiran u izbornim povjerenstvima na lokalnim izborima. Osim toga, protiv sudaca bit će pokrenut stegovni postupak, jer ako to ne učini predsjednik Vrhovnog suda, onda će to zbog njihova kršenja epidemijskih mjera učiniti ministar pravosuđa.

Pojačani nadzor sudova

Za osječke suce zbog fotografija koje je objavio Mamić, postupak je pokrenuo predsjednik suda, dok je na predsjedniku Zoranu Milanoviću ocjena postoje li razlozi za pokretanje postupka razrješenja predsjednika VS-a Đure Sesse, o čemu bi onda odlučivao Hrvatski sabor.

Ministarstvo pravosuđa pojačano provodi inspekcijski nadzor u sudovima pa ih je ove godine već bilo 15, u odnosu na 13 lani. Najavljene su i izmjene Zakona o parničnom postupku, Zakona o kaznenom postupku radi definiranja e-komunikacije i javne rasprave na daljinu, Stečajnog zakona radi povećanja kontrole rada stečajnih upravitelja, a izmjenama Zakona o sudovima riješit će se i status sudskih vještaka. Uvest će se i tonsko snimanje rasprava što će olakšati i ubrzati rad sudaca.

VIDEO Željko Kerum na fešti u konobi "Pršut"

Najdulje na Vrhovnom sudu

Inače, lani je na sudovima riješeno više predmeta, 1,196.780, u odnosu na 1,178.265 primljenih te ih je ostalo 464.770 neriješenih. Prema vremenu rješavanja predmeta najdulje se rješavaju na Vrhovnom sudu 488 dana, Visokom prekršajnom 356, Visokom trgovačkom 186, na upravnim sudovima 179, Visokom upravnom 165, općinskim sudovima 150, županijskim 120 i 68 dana na trgovačkim sudovima.

U Ministarstvu pravosuđa izradili su “semafor” učinkovitosti s kojim su sudovi kategorizirani crveno, koji više predmeta prime nego ih riješe, žuto, koji imaju prostora za napredak, i zeleno za sudove sa zadovoljavajućom razinom učinkovitosti.

Općinski sudovi su lani imali 324.906 neriješenih predmeta, a cilj je do kraja ove godine 265.297 predmeta, a za županijske sudove s 31.462 doći na 19.989. U strukturi neriješenih predmeta najviše je parničnih (149.397), prekršajnih (65.651), ovršnih (34.345) i kaznenih (29.337)."

Komentara 3

DU
Deleted user
11:13 23.03.2021.

Na stranici Državnog sudbenog vijeća, kazna za počinjena stegovna djela mogu biti po redu: ukor, novčana kazna do jedne trećine plaće ostvarene u prethodnom mjesecu pa se nabraja ka sve većim kaznama. I sad, ja ne razumijem kako je onaj čovjek koji je sam bio na traktoru dok je samo po testu bio zaražen (govore nam da ti testovi nisu 100% točni), platio čini mi se 8 tisuća kuna, a u ovoj priči, kao da se taj zakon ili pravilnik ili štogod, ne odnosi na ove sudionike. Ispada da su ti zakoni podijeljeni kao po nekim kastama. Naravno, pišem kao laik i kao laik sam tako ovo razumjela.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
12:56 23.03.2021.

Kad će ministar pravosuđa dati ostavku?

Avatar YUKA1962
YUKA1962
11:13 23.03.2021.

Ako je moj predmet(parnični postupak) u 11.godini na rješavanju,..onda bih ja mogao čekati još 4-5 godina,..ako doživim!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije