Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posebna kvota

Štefan Füle od Srbije traži ustupke za Hrvatsku

fuele
Foto: Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
17.07.2013.
u 08:09

Srpski pregovarači, pod pritiskom domaće duhanske industrije, nisu pristali odobriti posebnu kvotu za uvoz cigareta u Srbiju

Kako doznaje beogradski Blic, za današnjeg posjeta Beogradu povjerenik za proširenje EU Štefan Füle od srpskog premijera Ivice Dačića i prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića zatražit će da Srbija, iako je Hrvatska ušla u EU, omogući prodaju hrvatskih cigareta u Srbiji prema povoljnijim uvjetima kakvi su bili do 1. srpnja, kada je bila članica sporazuma o Cefti.

 Štefan Füle će od službenog Beograda zatražiti da odobri kvotu za uvoz cigareta iz Europske unije u količini od 1625 tona godišnje prema carinskim stopama koje su više nego tri puta niže od regularne carine pri uvozu iz EU. Ta količina čini prosječnu prodaju hrvatskih cigareta u Srbiji u posljednje tri godine. To će se ozakoniti potpisivanjem protokola koji bi postao sastavni dio Prijelaznog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije  pojasnio je izvor Blica.

Ovakav zahtjev je posljedica neuspjelih pregovora EU i Srbije o mogućnostima povoljnijeg izvoza Tvornice duhana Rovinj na tržište Srbije nakon ulaska Hrvatske u EU. Srpski pregovarači, pod pritiskom domaće duhanske industrije, nisu pristali odobriti posebnu kvotu za uvoz cigareta u Srbiju.

>> Nove mjere protiv pušenja: U kutiji će biti manje od 20 cigareta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije