Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manjak sredstava

Štednja na kulturi: Nema novca za 140 umjetnika

'24.11.2010., Zagreb - Konferencija za medije u sjedistu zagrebacke organizacije HDZ-a. Jasen Mesic.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
10.02.2011.
u 13:45

Još u siječnju činilo se da zbog nedostatka novca nijedna od 200 molbi neće biti pozitivno riješena, ali dodatna 2 milijuna kuna popravljaju stvar

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) ove će godine, od 200 molbi koje su im stigle, primiti u svoje redove tek 60 umjetnika.

Pakt Novkovića i Mesića

Novopečeni predsjednik HZSU, pjevač i skladatelj Boris Novković te mladi ministar kulture Jasen Mesić dogovorili su se da će u zajednicu primiti šezdesetak ljudi, za što će iz sredstava Ministarstva biti utrošena dodatna dva milijuna kuna. A još sredinom siječnja situacija je bila kritična. Iako je natječaj za primanje novih članova zaključen u rujnu, za mirovinske i zdravstvene doprinose samostalnih umjetnika vlada Jadranke Kosor namijenila je 33,2 milijuna kuna, što nije dovoljno ni za postojećih 1288 članova zajednice oko koje se lome medijska koplja.

>>Za što će sredstva iz proračuna biti utrošena

S tim iznosom bez doprinosa ostalo bi šesnaest umjetnika, a 200 molbi bilo bi bačeno u vjetar. Umjetnicima, napose glazbenicima, preostalo bi bojkotiranje predizborne kampanje. Kako su u članstvu HZSU-a Danijela Martinović, Jasmin Stavros, Vinko Coce, Šima Jovanovac, Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić, Marijan Ban, Rajko Dujmić, Davor Gobac, Tomislav Bralić, Dražen Žanko, Milan Kekin... pitanje je tko bi svirao političarima na predizbornim skupovima. No, HZSU dobiva novog čelnika, Novkovića juniora koji se “našao” s Mesićem.

– Veliko je razočaranje za mladog, akademski obrazovanog umjetnika kada prikupi svu potrebnu, opširnu dokumentaciju i udovolji svim propisanim kriterijima, da zbog nedostatnih sredstava ne bude primljen u zajednicu – kaže Novković. I priznaje da je ministar Mesić pokazao i razumijevanje i dobru volju.

Natprosječna izvrsnost

– Ministar i državna tajnica Nina Obuljen priopćili su nam da su uz velike napore osigurana dodatna sredstva za primanje novih, isključivo izvrsnih mladih umjetnika u HZSU – kaže Novković i ističe da status samostalnog umjetnika nipošto nije socijalna kategorija, nego dokaz natprosječne izvrsnosti čime se potiče mlade i iskusne umjetnike da budu još bolji i kreativniji.

Komentara 16

UT
utatica
16:19 12.02.2011.

hoće li i Mesić nastaviti finacirati Šerbedžijine brijunske derneke ili će taj cirkus konačno prestati, neka ga srbokomunistička partija ili ti ga SDP financira koja mu je ionako jedina publika

AU
autoritet
13:47 10.02.2011.

Stvarno NIJE normalno da mi obični građani IKOME plaćamo doprinose! To je suludo!

OB
-obrisani-
14:37 10.02.2011.

Nema novca,nema novca,nema novca Pa nismo u komunizmu Ljudima damo posao,a prokletnici ,traže još i plaću,,sramotaaa,pljuc Sve je to jedna nezahvalna Komunistička banda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije