Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Hrvatskoj kao kod kuće

‘Stari’, tj. vjerni gosti spasili turističku sezonu

Baška: Na gradskoj plaži turisti i domaći još uvijek uživaju u moru i suncu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/5
25.09.2020.
u 17:27

U godini obilježenoj koronavirusom mnogi su se odlučili na odmor u sredini koju dobro poznaju i među ljudima koji poznaju njih. Tako i posezonu na Jadranu spašavaju ‘povratnici’

Još se sjećamo vožnje našom kamp prikolicom po uskim, šljunčanim cesticama otprije 45 godina. Danas je Lošinj mjesto koje pruža dobru priliku mladima da ostanu i dobro žive – kaže bračni par Witte, koji je u Lošinju proslavio 60 godina braka.

U Hrvatskoj kao kod kuće

– U Hrvatskoj se puno godina osjećamo kao kod svoje kuće. I ove smo godine, usprkos koroni, imali vrlo opušten boravak. Kao i uvijek, vratit ćemo se i dogodine – kazala je prije nekoliko dana Gabriele Schweikard na kraju obiteljskog odmora u šibenskom Solaris Camping Resortu. Poput Gabriele, većina ovogodišnjih turista stari su gosti, kako ih jadranski domaćini od milja zovu. A Hrvatska je i poznata po iznadprosječno vjernim gostima. Još relativno nedavno “novih” je gostiju u sezoni bilo svega desetak posto. Porastom popularnosti i rastom broja dolazaka s drugih kontinenata stvari su se počele mijenjati, pa je, recimo, 2014., prema istraživanju Instituta za turizam Tomas, gostiju koji dolaze prvi put već bilo 17%. U međuvremenu im je udio i dalje rastao pa ih je 2017. i 2019. bilo nešto više od 30%. U godini korone, međutim, ključnu su ulogu ipak odigrali stari, poznati gosti. Logično, uz sve nepoznanice o COVID-19, lakše se bilo otisnuti u poznato, kod domaćina koje se već oslovljava po imenu, u hotel za koje se zna koliko je od sobe do restorana i bazena, koliko je koraka do plaže i slično.

Baška: Na gradskoj plaži turisti i domaći još uvijek uživaju u moru i suncu
1/6

Kad se podvuče crta, jasno je da su ‘povratnici’ mnogim jadranskim domaćini praktički spasili sezonu. A, kako se čini, spašavaju što se spasiti da i od posezone. I to, na prvom mjestu, gosti iz Njemačke. Među stotinjak tisuća turista, koliko ih je registrirano u Hrvatskoj početkom ovog tjedna, i dalje dominiraju upravo Nijemci, koji su k tome poznati i kao iznadprosječno odani gosti. Barem što se hrvatskog Jadrana tiče. Slučaj bračnog para Erike i Berta Witte, koji su ovih dana na Lošinju proslavili 60. godišnjicu braka, nije dosad neviđen, ali je u ljetu korone veliko priznanje i lijepa reklama hrvatskom turizmu. Njemački supružnici otoku vitalnosti vraćaju se, naime, već 45 godina.

– Apsolutno sve nam se sviđa na ovom otoku. Erika ima problema s alergijama, osobito u proljeće u Njemačkoj, a na Lošinju ne osjeća nikakve tegobe. Klima je savršena, a i kontakt sa stanovnicima jedan je od razloga zbog kojeg se stalno vraćamo – opisuje Bert, koji je u Hrvatsku dolazio i tijekom ratnih godina, a jedne se godine na Lošinj vraćao čak sedam puta.

Za Lošinj su nekad davno čuli od prijatelja, kampisti su, a posljednjih devet sezona ljetuju u mobilnoj kućici broj 17 kampa Čikat. Taj je lošinjski kamp njihov drugi dom, pa ne čudi da su veliku bračnu obljetnicu odlučili proslaviti u na Lošinju, u restoranu kampa koji je toga dana otvoren specijalno za njih i njihove goste.

Žele ostaviti trag na Lošinju

– Zapravo smo dvadesetak posljednjih obljetnica braka proslavili na Lošinju. Ove su nam se godine pridružila i djeca te nekoliko prijatelja. Jako smo sretni, sudjelovat ćemo i u akciji posvajanja ponija u kampu Čikat. Podupiremo akciju pošumljavanja, smatramo je poklonom prirodi, a i sami želimo ostaviti svoj trag na ovom otoku – kažu supružnici, koji dobro pamte i kako je Lošinj izgledao prije više od četiri desetljeća.

Poput pravih Lošinjana, i bračni par Witte ovdje ima i svoj kafić i svoj stol s najboljim pogledom na more i luku, a danas kažu kako žale samo zbog jedne stvari: što nisu u mladosti počeli učiti hrvatski jezik. 

Turistička sezona nekad i sada - Ovakvo je stanje na Jadranu: Pogledajte kako su prije izgledale plaže, a kako izgledaju sada

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije