Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivanje povijesti

Stari grad Novigrad utvrda je s početka 16. stoljeća

'Karlovac - U starom gradu Novigrad na Dobri u tijeku su arheoloska iskapanja. Pronadena je cisterna za vodu, ostaci posuda i kosti, te su prema tim istrazivanjima arheolozi potvrdili da je stari grad
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
1/4
02.09.2010.
u 08:13

Voditelj istraživanja Sanjin Mihelić kaže da je ponađena cisterna, čija se dubina još ne nazire, imala važnu ulogu u obrani grada.

Stari grad Novigrad sagrađen je na prijelazu 15. u 16. stoljeće, u blizini mjesta gdje je još od 13. stoljeća stajalo utvrđeno središte tog kraja, vjerojatno imena Dobra. Međutim, vrijeme nastanka renesansnog kaštela dosad se pretpostavljalo, a zahvaljujući arheološkim istraživanjima u sklopu kojih su pronađeni različiti predmeti iz tog razdoblja, sada je to potvrđeno.

 Opsežni radovi

 Po riječima voditelja istraživanja Sanjina Mihelića, višeg kustosa Arheološkog muzeja u Zagrebu, još su 2003. godine otvorili sondu da se utvrdi starogradski slijed. Lani su odrađeni preliminarni radovi da se utvrdi stvarno stanje u sjevernom dijelu dvorišta dvorca. Tada je otkrivena velika cisterna, pa su ove godine nastavili drugu etapu radova u dvorištu dvorca.

 – Ovaj put radovi su puno opsežniji, jer ne želimo da nam nešto promakne. Došli smo do dubine cisterne od pet metara, ali još ne naziremo završetak. To je planski rađena cisterna, tzv. filter cisterna, i po svemu sudeći imala je iznimnu važnost u obrani grada. Treba istražiti i njezinu funkciju, odnosno način i značaj u arhitektonici grada. Proširili smo otvor za dodatnih desetak kvadrata, tako da cisternu možemo potpuno obuhvatiti i vidjeti na koji je način rađena. Još do lani nije se znalo za cisternu, niti veličina tog objekta. Nakon iskapanja moći će se definirati struktura objekta, što će pomoći konzervatorima u obnavljanju grada – kazao je voditelj istraživanja Sanjin Mihelić. Napominje da su radovi za ovu sezonu pred završetkom. Radit će se još do drugog tjedna, do kada će ekipa pokušati doći do novih saznanja o utvrdi.

 – Upravo smo naišli na tunel za koji pretpostavljamo da je služio kao sustav za punjenje cisterne. Lokalitet je vrlo zanimljiv. Otkrili smo i dosad nepoznati vijenac. Istraživanja će se sigurno nastaviti – rekla je Iva Kostešić, apsolventica arheologije, povijesti i umjetnosti.

 Desetljeće propadanja

 Novigrad su sagradili knezovi Frankopani, u čijem je vlasništvu bio do 1671. godine. Kasnije je mijenjao vlasnike i doživio mnoge preinake. U drugoj polovici 18. stoljeća plemićka obitelj Patačić preuredila ga je u barokni dvorac. Potkraj 2. svjetskog rata i neposredno nakon njega dvorac je uništen u požaru. Nakon desetljeća sustavnog propadanja, 1999. godine, na inicijativu Društva prijatelja Novigrada na Dobri Frankopan, te uz pomoć Ministarstva kulture, započet je projekt raščišćavanja, konzervacije i rekonstrukcije starog grada.

 Frankopanski grad, koji je zaštićeni spomenik kulture, svoj potpuno autentični oblik mogao bi dobili tek za deset do petnaest godina, jer se radovi obavljaju po strogim konzervatorskim uvjetima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije