Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINIRAN U RATU

Starčević: Do srpnja vraćamo Teslin spomenik u Gospić!

Odljev spomenika Nikoli Tesli
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
10.02.2020.
u 23:06

Za uređenje trga osigurano je oko dva milijuna kuna, jedan dio pokrit će Grad Gospić, a dio, tako je barem obećano, Ministarstvo kulture.

Jedanaest godina stajao je na trgu u Gospiću veličanstveni spomenik Nikoli Tesli, rad kipara Frane Kršinića. Postavljen je 1981. na trgu koji je nosio i Teslino ime, a netko nepoznat minirao ga je 16. veljače ratne 1992. godine.

U Zagrebu, u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti, izrađen je novi odljev brončanog kipa koji godinama, od 2006. kad je dovršen, u skladištu čeka što će biti s njime. Izrada je navodno stajala oko 150.000 eura.

Tri metra visoka skulptura posljednjih je dana ponovno postala aktualna jer se povela rasprava o tome treba li Tesla natrag u Gospić ili pak u Rijeku, Europsku prijestolnicu kulture 2020., koja bi ga htjela pokazati svojim gostima. Gospićki gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) tvrdi da dileme nema.

Tesli novi trg

– Tesla mora natrag u Gospić! Gradsko vijeće još je 2013. godine odlučilo vratiti spomenik u Gospić. Spomenik je trenutačno u Zagrebu, u cijelosti je obnovljen i treba ga samo vratiti natrag, ali na drugi trg, onaj ispred Kulturno-informativnog centra. Mi tu odluku Gradskog vijeća moramo poštovati, izradili smo projekt i u tijeku je raspisivanje javne nabave za uređenje trga, pa će Tesla dobiti novi reprezentativni trg u Gospiću, na kojem će biti i njegov spomenik, kakav je u Gospiću bio i prije Domovinskog rata. Nadam se da će do srpnja sve biti gotovo, naravno ako sve bude išlo svojim tijekom – kaže nam Starčević.

Spomenik je do rušenja 1992. stajao na trgu nazvanom po Tesli, koji je odlukom gradskih vlasti preimenovan u Trg Stjepana Radića.

– Nema smisla ponovno mijenjati ime, pa kad je učinjena jedna greška, zašto bismo činili drugu? Tesla će dobiti novi reprezentativan trg, kakav i priliči jednom od najvećih hrvatskih znanstvenika i jednom od najvećih znanstvenika u povijesti čovječanstva. Do njegova rođendana u srpnju, ponavljam, sve bi trebalo biti gotovo. Bit će to jedan od najljepših malih trgova u Hrvatskoj, ne samo u Gospiću – tvrdi Starčević.

Za uređenje trga osigurano je oko dva milijuna kuna, jedan dio pokrit će Grad Gospić, a dio, tako je barem obećano, Ministarstvo kulture.

Odgovor Rijeci

– Financijska konstrukcija je tu, a sad se podigla prašina jer su iz Rijeke počele dolaziti neke vijesti da će oni preuzeti spomenik koji im ne pripada. Pripada Gospiću! To je spomenik koji su Amerikanci postavili Tesli ovdje u Gospiću. Ova nagađanja i cirkusiranje koje se događa oko Europske prijestolnice kulture 2020. bolje da ne komentiram. Svečano otvaranje u Rijeci bilo je besramno. Besramno je da se u jednoj državi propagira zločinački režim koji je pobio tisuće i tisuće Hrvata i da mi to kao Hrvati prihvaćamo. Može nas sve skupa biti sram! – ogorčen je gospićki gradonačelnik.

Odgovor je to i Riječanima koji su pokrenuli inicijativu da im Gospić „posudi“ spomenik koji bi privremeno, u godini kad su Europska prijestolnica kulture, postavili na trg ispred Osnovne škole Nikole Tesle.

Projekt su, uz ostale, podržali udruga Slobodna Država Rijeka, Zajednica Srba Rijeka i umjetnik Damir Čargonja Čarli. Čak su poslani i konkretni upiti Ljevaonici o mogućnosti prijevoza spomenika labudicom od Zagreba do Rijeke, a mediji su izvještavali da će spomenik nakon „loptanja“ biti postavljen u Rijeci.

Komentara 14

KA
kalimera
17:11 11.02.2020.

Kip svoga znanstvenika postaviti u njegovoj domovini i njegovom gradu a pojedini susjedi neka se pjene i dokazuju kako je njihov.Uzalud vam trud svirači.

DU
Deleted user
23:21 10.02.2020.

Frane Kršinić ima izvanredne kipove..... porijeklom sam blizu Gospića i sjećam se Teslinog spomenika.... mislim da je na njega pala granata iz četničkog Divosela, a možda ju je ispalila ona baba koja se slikala na krajinskoj tv- Danica Obradović...pokušajte naći film o njoj na youtube... navodno iz partizanskog sela, a svoj browing 12.7 od milja je zvala četnikom....da se zna..

VA
valerio
23:57 10.02.2020.

Drago mi je da se nešto pozitivno radi u Gospiću. Tesla je doista bio veliki čovjek koji je unaprijedio čovječanstvo. Iako to nije ni važno, nije mi jasno kako se utvrđuje njegova nacionalnost - po zemlji u kojoj je rođen? Je li ban Josip Jelačić Srbin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije