Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARAČKI DOMOVI

Korištenje ventilatora naplaćuju 120 kn, a zube ne popravljaju, već vade

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
09.12.2017.
u 12:20

Po kvaliteti života starijih osoba Hrvatska se nalazi na tek 61. mjestu u svijetu, dok po njihovu siromaštvu zauzima četvrto mjesto u EU

Dvanaest sam godina u domu, a deset sam čekala na mjesto. I prezadovoljna sam. Gdje bih kod kuće mogla imati takvu skrb? Sad se i moja kći i zet već upisuju za mjesto u domu. Rekla sam im da požure jer ih čekam – izgovorila je 92-godišnja Mira Šiljak, korisnica zagrebačkog Doma za starije osobe Centar.

Posljednjih šest mjeseci u istom je domu i Bosiljka Kosar. Kaže da je joj je ovdje lijepo i da nitko ne prođe pokraj nje bez pozdrava. Doduše, u početku je mislila da joj neki ne odzravljaju, a onda je shvatila da ih mora glasnije pozdravljati jer je u trećoj dobi mnogima već dobrano načet sluh. Bosiljka Kosar je na smještaj čekala devet godina.

Mirovina manja od 500 kn

U ovom trenutku na listama čekanja za smještaj u državnim domovima za starije nalazi se 17.000 osoba. Na red dođu u prosjeku za četiri do osam godina. S druge strane, u privatnim domovima oko deset je posto kapaciteta sve vrijeme prazno. Razlog je jednostavan: skuplji su. A u nas 94 tisuće umirovljenika prima mirovinu manju od 500 kuna. Po kvaliteti života starijih osoba – koje sada čine 17,7 posto populacije, a doskora će ih, po svemu sudeći, biti i puno više – Hrvatska se nalazi na tek 61. mjestu u svijetu, dok po njihovu siromaštvu zauzima porazno četvrto mjesto unutar Europske unije.

Podaci su to koje je na konferenciji “Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne” iznijela pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Konferenciju je pravobraniteljica organizirala u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava. Kakvo je stanje u domovima za starije osobe u nas, ured pravobraniteljice imao se prilike uvjeriti i na terenu obilazeći nenajavljeno, u sklopu projekta “Ljudska prava starijih osoba i dugotrajna skrb” Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava, neke od ustanova. Ima puno dobrih primjera, ali i nedostataka: – U nekim domovima korisnicima je onemogućeno da sami odluče kako će platiti uslugu, njihova mirovina sjeda na račun ustanove, a razliku dobivaju na blagajni doma, što ugrožava dostojanstvo i zadire u privatnost. Nejednako postupanje između korisnika različitih domova vidljivo je i u dodatnoj naplati pojedinih usluga, što ovisi o odluci osnivača. Imamo domove gdje se dodatno gotovo ništa ne naplaćuje, dok su negdje ti troškovi jako veliki – primjerice 120 kuna mjesečno za korištenje običnog ventilatora u sobi – kazala je pučka pravobraniteljica.

U obilasku domova naišli su na manjak osoblja pa ima slučajeva da samo jedna medicinska sestra tijekom noći brine o 75 korisnika u stacionaru i pritom obavlja i poslove njegovatelja. Pravobraniteljica je ukazala i na to da stomatološka zaštita za korisnike u domovima nije osigurana u zadovoljavajućem opsegu:

Korisni podaci

– Njima se zubi ne popravljaju, već samo vade. Niti jedan dom nije osigurao ginekološke preglede iako su u domovima koje smo obišli većina korisnika žene – rekla je Lora Vidović.

Na postupanja koja bi mogla predstavljati mučenje korisnika u domovima koje su obišli nisu naišli, no jesu na ponašanja koja bi mogla biti ponižavajuća, poput obavljanja njege korisnika bez paravana ili u sobi širom otvorenih vrata.

Na konferenciji održanoj u Domu za starije osobe Centar jedna je od govornica bila i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić. Ovoga puta u dom je došla bez poklon-paketića, a od novinara nije bježala, potrudivši se objasniti kako je podjela darova neki dan u privatnom katoličkom dječjem vrtiću “Blažena Hozana” bila transparentna. Kazala je i da joj je žao ako netko misli da je htjela pobjeći od novinarskih upita zašto djeca u privatnom vrtiću dobivaju paketiće s naljepnicama “za najpotrebitije”.

Što se pak tiče podataka iznesenih na konferenciji, rekla je da će oni ministarstvu biti iznimno korisni u daljnjem radu na problemima starijih.     

Ima slučajeva da se u domu dodatno naplaćuje dostava hrane u sobu akutnom bolesniku

U jednoj je ustanovi u sobama stacionara temperatura bila 19 stupnjeva, što je ispod propisane donje granice     

Visoki pragovi na balkonskim vratima i preuski razmaci među krevetima predstavljaju problem

Pravo na pritužbu postoji, no korisnici o tome nemaju pojma niti ima mehanizama kako to učiniti 

Iako je u domovima više žena nego muškaraca, jednak je broj tuševa i zahoda za oba spola

 

      

Pogledajte galeriju: Umirovljenici prosvjeduju diljem Hrvatske

1/13

Komentara 13

DO
doktorica
18:14 09.12.2017.

u državne domove smještavaju se i osobe koje uopće nemaju prebivalište u Hrvatskoj nego u BiH,a po kojekakvim vezama dobivaju mjesto,dok ljudi koji su rođeni u Hrvatskoj radili cijeli vijek moraju čekati desetljećima na red.

MI
miki45
19:08 09.12.2017.

svasta ovdje pisu to je grozno neprovjereno ----pa idite u gradove vecina seta ili rade na crno nekima sefovi ili drzava ne placa osiguranje pa neka mi objasne od kuda onda velika penzija znam neke ljude 20 godina rade na crno i onda drzava kriva mi koji placamo 45 godina smo njima onda krivi sto imamo dobru penziju

Avatar nekakav
nekakav
16:02 09.12.2017.

kad bi platili ekonomsku cijenu staračkog doma, jako bi dobro gledali na što imate, a na što nemate pravo u toj cijeni., ali, kako penzije nisu dovoljne za starački, pa djeca doplaćuju, svi šute, starci jer znaju da će im djeca zamjeriti ako ih izbace iz doma, djeca jer su svjesna da ih oni sami ne mogu 'održavati', a u domovima rade da što manje rade, a više zarade. što bi htjeli vi za 4.000 kuna? hilton?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije