Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okovani snijegom

Starac preminuo od hladnoće, do kraja tjedna sibirski minusi u BiH

snijeg SAD
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
04.01.2017.
u 11:41

Od četvrtka do subote diljem zemlje očekuju se ekstremno niske temperature.

Hladnoća i snijeg odnijeli su svoju prvu ovogodišnju žrtvu u BiH. Beživotno tijelo starca inicijala V. Š. (88) pronašli su lovci u ponedjeljak ujutro na makadamskoj cesti u mjestu Sokoli, u općini Foča.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Vladi Šupeti. Očevidom je utvrđeno da na tijelu nema tragova nasilja te da je smrt, najvjerojatnije, nastupila smrzavanjem jer je temperatura bila minus 15 Celzijevih stupnjeva, priopćeno je iz Centra javne sigurnosti Istočno Sarajevo. Starac je bio oskudno odjeven i bez obuće. U razgovoru s mještanima došlo se do saznanja da je riječ o V. Š. iz sela Sokoli koji je živio sam u kući. Nakon očevida, tijelo je prevezeno u mrtvačnicu u Foči, gdje će biti predano obitelji radi pokopa.

Snijeg je jučer iznenadio i Hercegovce. Naime, snježni pokrivač je tijekom dana zabijelio Grude, Posušje, ali i dio Mostara. U većem dijelu BiH tijekom jučerašnjeg dana snijeg je stvarao probleme vozačima i pješacima, promet je bio otežan, a u nekim dijelovima i potpuno zaustavljen. Na Blidinju su promet blokirali bura i dodatnih 15 cm snijega. Iz BiHAMK-a navode kako su učestali odroni zemlje ili kamenja, a posebna pozornost skreće se vozačima na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Zanimljivo je spomenuti kako se uslijed pada temperature zaledila rijeka Bosna u dijelu Zenice, te dio Miljacke.

Inače, snijeg, koji je jučer paralizirao dio BiH, samo je uvod u ekstremne hladnoće koje meteorolozi najavljuju u idućim danima. Vrlo hladna zračna masa s područja Euroazije izvršit će “katapult” hladnoće nad zapadni dio Balkana uzrokujući temperature za 14 do čak 19 stupnjeva niže od normalnih prosječnih vrijednosti za siječanj, što se može okarakterizirati kao svojevrsni i vrlo jak ekstrem.

Ovaj prodor hladnoće mogao bi biti jedan od najjačih koji je Bosna i Hercegovina zabilježila još od čuvene sibirske hladnoće iz veljače 2005. godine. Ono što će biti pomalo neuobičajeno je da će BiH, zajedno s Kosovom i Srbijom, biti najhladniji dio europskog kontinenta u razdoblju od 5. do 9. siječnja.     

Ključne riječi

Komentara 2

HA
Haringa
13:52 04.01.2017.

Budu se Arapi smrznuli,pa se možda vrate u svoje tople matične države.

Avatar nekakav
nekakav
14:44 04.01.2017.

valjda bezbjednosti ,a ne sigurnosti. nema sigurnosti kao pojma u istočnom sarajevu. a i ova hladnoća, strašno, što nam mediji čine. još malo pa će 5 cm snijega na cesti koji zapadne za dva sata biti senzacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije