Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demografija

Stanovništvo alarmantno stari, a mladi će otići kad uđemo u EU

\'11.01.2007., Zagreb - Umirovljenici. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Dalibor Urukalovic/Pixsell
17.05.2012.
u 21:45

Akademici upozoravaju kako se starenje populacije enormno ubrzava, a populacije od 15. do 44. godine sve je manje.

U normalnom "demografskome danu" u Hrvatskoj umre 40-ak ljudi – alarmantni su to podaci predočeni na znanstvenoj tribini u Matici hrvatskoj.

Akademici se, unatoč izostanku podataka s nedavnog popisa stanovništva, slažu – starenje populacije enormno se ubrzava.

– Demografski se trendovi pogoršavaju. Ukupno se stanovništvo smanjuje, broj umrlih puno je veći nego što je rođenih, a mlado je stanovništvo u opadanju – poručila je to akademkinja Alica Wertheimer-Baletić. Da će se negativan trend dogoditi, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, stručnjaci su upozoravali još 80-ih godina, a unatoč činjenici da su statistike otad varirale, ukupna slika ipak se nije "oporavila".

– Starenje stanovništva dominantni je demografski, socijalni, ali i ekonomski problem koji se ne može ignorirati. Neovisno o tome koja politička stranka vodi zemlju ovom problemu mora se pristupiti kontinuirano, baš kao što je to slučaj u Francuskoj – kaže Wertheimer-Baletić.

Populacija od 15. do 44. godine opada, a nastavi li se taj trend, u sljedećih 30 godina rast će samo broj staroga stanovništva. Već sada, kaže akademkinja Wertheimer, u Hrvatskoj na 1,2 radno aktivnog stanovništva dolazi jedan umirovljenik.

– Ulaskom u EU mladi će se iseliti iz zemlje. Ne možemo se nadati pozitivnim migracijama. Obitelj se mora poticati, i to konkretnim mjerama – poručila je akademkinja. Da situacija nije alarmantna samo u Hrvatskoj, svjedoče i projekcije UN-a koje pokazuju da će se do 2050. godine broj mladih smanjiti 27, dok će se staro stanovništvo uvećati 53 posto.

Komentara 257

RO
rowokopach
10:51 18.05.2012.

ok, dakle, poruka je jasna: yebite se! :D

NE
neispravnokorisnickoime
18:44 18.05.2012.

stari stanovnistvo ali starim i ja pa nikom nista

PA
paper2cuts
23:06 17.05.2012.

neka petorica su je odvela, a vi sami zakljucite gde... ___________ u bajbukanu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije