Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustali protiv plana: Četverotračna prometnica na meti brojnih oštrih kritika

Stanovnici neće brzu cestu iznad Dubrovnika, uništit će vizuru grada

dubrovnik
Z. Pandža / VLM
09.10.2009.
u 18:32

Najbolje bi bilo da na Osojniku napravimo stacionar i da otuda više ne ide promet - uzvraćaju iz HC-a.

Izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije izazvale su mnogo burnih rasprava i negodovanja, a najviše primjedbi odnosi se na gradnju dionice brze ceste između Mosta dr. Franje Tuđmana i Zračne luke Dubrovnik. Naime, izrađivači plana predvidjeli su da dionica brze ceste prolazi sadašnjom trasom Jadranske magistrale neposredno iznad prvih kuća u Dubrovniku i samo nekoliko stotina metara zračne linije od stare gradske jezgre.

Sa sjeverne strane Srđa
– Ideja gradnje četiri cestovna traka iznad samog Dubrovnika u trenutku u kojemu trebamo osmišljavati svoj razvoj jako je loša. Golema devastacija dogodila bi se ako bi se ta ideja realizirala, bile bi uništene vizure grada – primjedba je koju je iznio Božo Letunić ispred Društva građevinskih inženjera grada Dubrovnika na dodatnoj raspravi koju je organizirao župan Nikola Dobroslavić. Letunićev kolega Ivica Banović dodao je da Dubrovnik nema potrebu za četiri traka iznad Grada, a iznio je i konkretan alternativni prijedlog.

– Brza cesta treba se graditi sa sjeverne strane Srđa. Tako bi se spojili mostovi budućeg čvorišta na Brgatu, koje bi dovodilo do zračne luke – istaknuo je Banović.

Osim Društva građevinskih inženjera Dubrovnika, s ovim prijedlogom ne slažu se ni Društvo arhitekata Dubrovnika, dubrovačke ekološke udruge, a ni Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Dubrovniku.

– Dubrovnik nije zaštićena kulturna baština samo zbog zidina već i zbog njegove vizure, a ovim bi ona bila trajno narušena – istaknula je glavna dubrovačka konzervatorica Žana Baće.

Svaki projekt nešto koči
Jedini koji se slažu s ovim projektom jesu predstavnici Hrvatskih cesta.

– Svaki projekt brze ceste nešto koči. Dionica preko Golubova kamena i Rijeke dubrovačke nije dobra zbog izvorišta, a sada ni ova nije dobra. Najbolje bi bilo da na Osojniku napravimo stacionar i da odatle više ne ide promet – rekao je Jere Šegedin iz Hrvatskih cesta i dodao da se u plan može ucrtati i koridor iznad Dubrovnika i preko sjevernih padina Srđa.

Komentara 5

MU
Mućanin
07:57 10.10.2009.

Ma neće vas nitko ni pitati što vi hoćete i što nećete!!!

KA
kajinx
14:22 10.10.2009.

Gospari u pravu ste! Obratite pažnju kako izgledaju brda gdje prođe autoput. Dubrovnik nikad nebi bio isti, lijep i sa atraktivnom prirodom.

RA
rackizel
07:59 10.10.2009.

Zanimljivo kako se nitko nije bunio kad su gradili kuće iznad starog grada Dubrovnika, izvan zidina. Oni koji nisu tamo bili, a dolaze brodom, ne mogu razlikovati gdje je Dubrovnik, zaštićeni UNESCO-v spomenik, a gdje obične kuće pretvorene u apartmane. Sad se vlasnici bune i na žičaru, a ona im je bila besplatni prihod zbog pogleda koji se pružao iz gondola. Ne znam kako gospari gledaju na to sve, ali sigurno nisu za ovakvu prometnu gužvu koju stvaraju dotepenci iz pozadine Dubrovnika, a imaju dvoj(be)no državlajnsvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije