Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
irski gradić

Stanovnici irskog gradića umjesto novcem trguju – vremenom

Toni Prostran
Foto: Dino Stanin
1/2
02.04.2013.
u 09:02

Clonakilty Favour Exchange je burza razmjene usluga koja funkcionira bez novca

Clonakilty je irski gradić u kojem živi oko četiri tisuće stanovnika. Zbog gospodarske krize mnogi mladi ljudi napuštaju ovaj grad. No, oni koji su odlučili ostati ne sjede prekriženih ruku. Jedan od njih je profesor Bevis Cotton koji je u veljači prošle godine osnovao Clonakilty Favour Exchange. Riječ je o burzi razmjene usluga – bez novca. A stvar funkcionira ovako: članovi međusobno trguju, ali valuta nije novac nego vrijeme. A njega zarađuju onime što najbolje znaju.

Recimo, Bevis Cotton voli dizajnirati internetske stranice, dok neki drugi rado rade kolače od marcipana, čokoladu ili pletu torbe. Svaki od 150 članova ima svoj račun. Učine li nešto za nekog drugog, na njega im se uplaćuje vrijeme koje im je za to bilo potrebno; bilo da je riječ o šetanju pasa, satovima salse ili pranju automobila. Na taj način iz grada odlazi manje novca. Stvari koje su njime prije plaćali sada mogu platiti vremenom. Međutim, na prvom je mjestu nešto mnogo važnije od toga – osjećaj korisnosti i pripadnosti zajednici.

>> Krizmanić: Moramo se vratiti na robnu razmjenu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije