Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZA SE ŠIRI

Stanje u BiH sve ozbiljnije, uvode se dodatne mjere ograničenja

Sarajevo: Ispred Domovva zdravlja brojni građani čekaju na testiranje na COVID-19
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
08.03.2021.
u 13:58

Županijske vlasti u Sarajevu počele su provoditi oštriju kontrolu pridržavanja mjera ograničenja koje uključuju i obvezu nošenja zaštitnih maski na otvorenome

Zaraza koronavirusom nastavlja se širiti u Bosni i Hercegovini, a zdravstveni stručnjaci u ponedjeljak upozoravaju kako stanje postaje sve ozbiljnije dok vlasti najavljuju uvođenje dodatnih mjera ograničenja.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od nedjelje, kada se se uobičajeno provodi manje testiranja, a sada ih je bilo oko 2200, potvrđena su 393 nova slučaja zaraze, no čak 38 smrtnih slučajeva kod osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran COVID-19.

Potkraj prošlog tjedna dnevni broj novozaraženih približio se psihološkoj granici od tisuću.

Zaraza se najbrže širi u Hercegovačko-neretvanskoj i Sarajevskoj županiji.

"Ne čeka nas ništa dobro, stvari se ne mijenjaju nabolje, a aktivnosti koje se poduzimaju ne daju rezultate. Klinički centar jutros ima 309 pacijenata, od kojih je 45 u izuzetno teškom stanju. Osam je umrlo, dakle ništa dobro nas ne čeka", kazala je ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović za sarajevsku komercijalnu televiziju Kanal O.

Županijske vlasti u Sarajevu počele su provoditi oštriju kontrolu pridržavanja mjera ograničenja koje uključuju i obvezu nošenja zaštitnih maski na otvorenome. Samo u protekla 24 sata policija je izrekla gotovo 150 novčanih kazni građanima koje za takve prekršaje znače iznos od dvije tisuće kuna.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da, uz to što se građani sve slabije pridržavaju dosadašnjih mjera ograničenja, širenju zaraze doprinosi i činjenica da su u zemlji potvrđene nove varijante koronavirusa, među kojima dominira "britanska" oznake B117 te mutacija koja je prvi put otkrivena u Češkoj.

"Ove varijante odlikuje veća mogućnost širenja zaraze s osobe na osobu", pojasnio je Teufik Goletić, voditelj laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, na kojemu se provodi sekvenciranje virusa s ciljem provjere prisutnosti mutacija kod prikupljenih uzoraka.

Krizni stožer Federacije BiH u ponedjeljak je donio odluku o ponovnom zatvaranju škola pa će tako nastavu u učionicama slušati samo osnovnoškolci i to do petog razreda, a svi drugi prelaze na online model održavanja nastave.

Ključne riječi

Komentara 2

AA
aabbcc
15:18 08.03.2021.

Kako ne znate koji soj virusa i odakle je stigao u Bosnu da nije neki domaci ?

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
14:26 08.03.2021.

sigurno je covid bolest lakovjernih oni koji ne vjeruju kako to da sad BIH ima problema pa jucer ste sve imali otvoreno Milanovic vas spomenuo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije