Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBI ZBOG VLADE

Deseci prosvjednika još uvijek zabarikadirani u kampusu u Hong Kongu

prosvjed u Hong Kongu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.11.2019.
u 11:03

Prema procjeni dnevnih novina The South China Morning Post na kampusu je još između 60 i 100 osoba.

Deseci prosvjednika u srijedu su još uvijek zabarikadirani na sveučilištu u Hong Kongu, na poprištu sukoba prosvjednika i policije.

Oko 800 ljudi, uključujući 300 maloljetnika, u utorak su oko 15 sati po lokalnom vremenu mirno napustili sveučilište i surađivali s policijom, priopćila je hongkonška vlada. Skupina od 20 volontera koji su pružali prvu pomoć izašli su navečer. Pratilo ih je 10 "maskiranih pobunjenika" koji su pokušali pobjeći s glavnog ulaza, ali ih je policija presrela.

Prema procjeni dnevnih novina The South China Morning Post na kampusu je još između 60 i 100 osoba. Hong Kong je bivša britanska kolonija koja je vraćena pod kinesku vladavinu 1997. Teritorij Hong Konga prosvjedi potresaju već pet mjeseci. Započeli su zbog protivljenja zakonu o izručenju, a kasnije prerasli u pozive za demokratskim reformama i neovisnom istragom nasilnog policijskog postupanja.

Američki Senat jednoglasno je u utorak usvojio prijedlog zakona o zaštiti ljudskih prava u Hong Kongu nakon udara kineskih vlasti na prodemokratski pokret u toj autonomnoj teritoriji Kine, a Peking je osudio taj zakon te poručio da će poduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje. Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu pozvao je otpravnika poslova američkog veleposlanstva u Kini kako bi mu uložila "snažan prosvjed" zbog tog prijedloga zakona, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Ma je rekao da taj zakon, kojim se pruža potpora prosvjednicima u Hong Kongu, predstavlja miješanje Washingtona u unutarnje poslove Kine.

"Snažno pozivamo SAD da odmah poduzme učinkovite mjere kako bi spriječio da taj prijedlog postane zakonom te da se trenutačno prestane miješati u pitanja Hong Konga i unutarnje poslove Kine", dodao je i upozorio da će u suprotnom Kina uzvratiti odgovarajućim mjerama.

Komentara 1

ZI
zimerman
12:18 20.11.2019.

Očigledno je da je građanima Hong Konga bila bolja Engleska kolonija od majke Kine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije