Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDAN BROJ ZARAŽENIH

Stanje je sve gore, hoće li se zatvoriti šoping-centri?

Gužve ispred zagrebačkih trgovačkih centara zbog Black Fridayja
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
03.12.2020.
u 19:11

Prema našem izračunu za koji koristimo podatke Worldometera za 47 europskih zemalja, jedino Crna Gora je sa 1165 gora od naših 1079 na 100.000 stanovnika za 14 dana od 18. studenoga do 2. prosinca.

Rekordan broj zaraženih, ali i nikad veći udio pozitivnih među testiranima, čak 40,6%! U Zagrebu uz 669 potvrđenih zaraza na PCR testu, još 597 na antigenskim testovima koji nisu ušli u službene statistike, i to s udjelom od čak 52,8%. Da testiramo kao većina europskih zemalja, brojke bi bile zastrašujuće.

Očigledno je preveliki rizik čekati još dva tjedna hoće li mjere od protekle subote, koje je većina europskih država uvela početkom studenoga, pa i strože, donijeti pozitivne epidemiološke pomake. Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je najavio kako se razmišlja o zatvaranju šoping-centara. Moguće je da neće ostati samo na tome. Po incidenciji smo još u utorak pretekli Luksemburg i postali prva zemlja u EU.

Prema našem izračunu za koji koristimo podatke Worldometera za 47 europskih zemalja, jedino Crna Gora je sa 1165 gora od naših 1079 na 100.000 stanovnika za 14 dana od 18. studenoga do 2. prosinca. Po smrtnosti u EU od naših 187 smrti od COVID-19 na milijun stanovnika u tom razdoblju lošije je stanje u samo dvije države EU te u pet od 47 europskih zemalja, Sjevernoj Makedoniji (205), BiH (209), Lihtenštajnu (210), Bugarskoj 262 i Sloveniji 302. Usporedbe radi, u Francuskoj, Španjolskoj, UK, Njemačkoj, Belgiji... incidencija novozaraženih je od 266 do 353, u Češkoj 539, Italiji, Poljskoj, Švicarskoj, Portugalu i Švedskoj 600-tinjak, Mađarskoj 707, Austriji 750...

U Europi zaraza i dalje jenjava te su neki počeli i s popuštanjem mjera. Kod nas očito ništa ne ide milom, lijepim riječima i uvjeravanjima. Doduše, i Njemačka je početkom studenoga uvela model lockdowna kao naš aktualni, kad su bili na 20-ak tisuća novozaraženih. Tek od 20. studenoga njihova krivulja zaraze vrlo blago pada pa su i u srijedu imali 20.000 novozaraženih kao i prije mjesec dana. S tim da im je samo u proteklih 10 dana umrlo 3500 ljudi, a više od 7000 od uvođenja mjera. 

VIDEO: Novo istraživanje: Znanstvenici su dokazali da koronavirus može izravno prodrijeti u mozak.

Komentara 91

MA
Magistrica
19:31 03.12.2020.

Dok su naši liječnici liječili po svom, koristeći zdrav razum, vlastito iskustvo, Hidroksiklorokin, Azitromicin i kortikosteroide (suprotno preporukama WHO), te pratili što rade kolege po svijetu – imali smo u Hrvatskoj rekordno malu smrtnost od Korone. Tada se i 5 umrlih dnevno smatralo da je puno. Onda se umiješala politika u vidu Plenkovićeve EU s politički korektnim Remdesivirom (fuj taj Trumpov Hidroksiklorokin!) – i evo nas na cca 50 umrlih dnevno. Tko bi pristao na cijepljenje i maske dok tek 5 starih i bolesnih ljudi umire dnevno od Korone?

TO
Tomisl
19:23 03.12.2020.

Što više maski i ostalih mijera - više zaraženih ,oboljelih i umrlih ???

ST
stefj
19:57 03.12.2020.

U svemu ovome nije jasno zašto ide taj žestok pritisak medija da se sve zatvori. Mora se bar malo pričekati da mjere počnu djelovati... I ako pogledate brojke, npr. u jednoj Švedskoj brojke lagano padaju, bez ikakvih mjera, dok Sloveniji ništa ne pomaže, bez obzira na lockdown... Ili pogledajte Švicarsku, gdje su i sindikati i poslodavci, čak i mediji, zajedno protiv lockdowna, a brojke im padaju. To je tako kada je gospodarstvo jako, a ne javna služba... I na kraju, pogledajte Švedsku, toliko napadanu od medija i političara, hrpa zemalja s lockdownom ju je prestiglo, još koji dan pa će je prestići i Rumunjska i Bugarska... Uh, koja je hajka bila na njih, i ovdje u VL, tamo na proljeće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije